05.01.2009. / 00:00

Autor: Berislav Jelinić

Afera Index: U novoj optužnici deset profesora Prometnog fakulteta

Podizanjem te optužnice u aferi Index bit će ukupno optužene 72 osobe, a među njima čak su 23 fakultetska predavača

Osumnjičenici tijekom odvođenja na obavijesni razgovorOsumnjičenici tijekom odvođenja na obavijesni razgovorDo kraja idućeg tjedna bit će podignuta i treća optužnica u aferi Index, koja će obuhvatiti ukupno 33 osobe, među kojima je deset predavača na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, doznao je Nacional iz upućenih pravosudnih krugova. Tvrdi se da su među tih deset predavača Jerko Radoš, Antun Sertić, Damir Božičević, Sanja Marušić, Velimir Kolar i Dragan Badanjak.

Podizanjem te optužnice u aferi Index bit će ukupno optužene 72 osobe, a među njima čak su 23 fakultetska predavača. Djelatnici Uskoka uvjereni su da postoje čvrsti dokazi koji će većini optuženih donijeti zatvorske kazne, iako su prije nekoliko dana nakon podizanja optužnice iz pritvora puštena jedina tri pritvorenika - Milan Ćevid, Munib Lujinović i Jadranko Grgona.

Prošlog tjedna podignuta je druga optužnica, kojom su obuhvaćeni predavači, studenti i posrednici koji su sudjelovali u nezakonitom upisu ili polaganju ispita na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U tom slučaju optuženi su sljedeći predavači na Ekonomskom fakultetu: Vesna Brčić Stipčević, Nina Liszt, Marica Škrtić, Deša Mlikotin Tomić, Jadranko Grgona, Savo Vojnović (predaje na Višoj školi u Zaprešiću), Tihomir Vranešević te Ivica Prga.

Dinko CvitanDinko CvitanKao posrednici koji su povezivali predavače sa studentima optuženi su Milan Ćevid, Munib Lujinović i Duško Stić. Njima je često pomagala voditeljica studentske referade Julijana Ljubić. Među optuženim studentima su Marko Slipčević, bivši vanjski suradnik na fakultetu, te Vladimir Oršulić, Amela Džanić, Ana Mužic, Danijel Malarić, Ivan Ćorluka, Damir Spahić i Aleksandra Njegomirović.

Munib Lujinović i Milan Ćevid optuženi su da su organizirali grupu koja je imala za cilj činjenje kaznenih djela. Toj su grupi još pripadali Jadranko Grgona, Marko Slipčević i Julijana Ljubić. Ćevid i Lujinović su za novac omogućavali studentima polaganje ispita ili upis na fakultet, a u tomu su im pomagali Grgona, izvanredni profesor, Slipčević, vanjski suradnik na fakultetu, te voditeljica studentske referade Julijana Ljubić.

U optužnici je precizno opisano kako je grupa funkcionirala. U Uskoku su Nacionalu neformalno potvrdili da se u prvoj optužnici, koja je podignuta za nezakonitosti oko upisa i polaganja ispita na Fakultetu prometnih znanosti, nalaze i otac i sin koji su policajci - Ivan i Darko Mesec. Darka Meseca optužuje se da se 4. rujna 2008. dogovorio da preko posrednika Mladena Budora za 2000 eura uz pomoć Dragana Badanjka, prodekana za poslovanje na Fakultetu prometnih znanosti, upiše svog sina na fakultet.

Badanjak je rekao Ivanu Mesecu da na prijemnom ispitu zaokružuje odgovore samo na ona pitanja gdje je siguran da zna točan odgovor. Ostala je pitanja ostavio neodgovorena, a Badanjak se pobrinuo da naknadno budu zaokruženi točni odgovori. Sve ostale optužene osobe na sličan su način kršile zakon, a u optužnici se to detaljno opisuje.

Vezane vijesti

'Ništa me neće spriječiti na putu da dokažem svoju nedužnost'

'Ništa me neće spriječiti na putu da dokažem svoju nedužnost'

Stalno se i svuda ponavlja o "kupoprodaji ispita" na Ekonomskom fakultetu kao da se radi o mnogobrojnim slučajevima koji su procesuirani i otkriveni.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika