09.01.2009. / 10:54

Autor: Berislav Jelinić

Optužnica Uskoka: Kako je sudac Bariša Gašpar namještao ispite zlatnoj mladeži

Sudav Visokog trgovačkog suda Bariša Gašpar je od jeseni 2004. član ispitne komisije za polaganje pravosudnih ispita za područje građanskog i trgovačkog prava. Gašpar je uletio u Uskokovu klopku sasvim slučajno, tijekom akcije "pet zvjezdica" u Dubrovniku, kad su snimljeni njegovi razgovori s osobom koja je bila obuhvaćena Uskokovim mjerama u toj akciji

Barišu Gašpara Uskok je, među ostalim, optužio za primanje 25.000 eura mitaBarišu Gašpara Uskok je, među ostalim, optužio za primanje 25.000 eura mita"Ne slažem se s tvrdnjama da su trgovački sudovi leglo korupcije. Ti su napisi tendenciozni i neistiniti. Nisam vidio ni čuo da je netko dokazao te svoje tvrdnje", izjavio je Bariša Gašpar, sudac Visokog trgovačkog suda u intervjuu koji je dao Nacionalu 20. ožujka 2006. Nepune tri godine kasnije, Bariša Gašpar mogao bi postati jedan od rijetkih sudaca kojem bi se moglo dokazati da je korumpiran.

To je postalo prilično izvjesno nakon što je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podigao u četvrtak optužnicu protiv Gašpara, kojega se tereti da je primio 25.000 eura mita, namještao pravosudne ispite i poticao bivšeg predsjednika zagrebačkog Općinskog građanskog suda Ivicu Pezu na zlouporabu kako bi za sudskog savjetnika zaposlio nećaka njegova prijatelja.

Uz Gašpara i Pezu USKOK je optužio još šest osoba koje tereti za davanje mita, pomaganje u primanju mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. U tzv. slučaju Župa uz 61-godišnjeg Gašpara, optuženi su Kruno Herceg (61) te direktor i član nadzornog odbora dubrovačke tvrtke "Župa" Davor Maravić (42).

USKOK tvrdi da je Gašpar od Maravića primio ukupno 25.000 eura mita kako bi mu ubrzao rješavanje jednog predmeta koji se od ožujka 2006. nalazio na drugostupanjskom odlučivanju pred Visokim trgovačkim sudom. Sudac je navodno prvo dobio predujam, a ostatak novca nakon što je predmet riješen. Sumnja se da je suca i čelnika dubrovačke tvrtke povezao Herceg kojega se tereti za pomaganje u primanju mita.

Gašpar se nadalje tereti da je u ožujku 2008. Mihaeli Plečaš i Tihani Zeljko omogućio polaganje pravosudnih ispita. Kao zamjenik člana ispitne komisije najprije je zatražio da ga se rasporedi kao ispitivača za termine u kojima su kandidatkinje trebale polagati ispit, a potom im dao pitanja koja im je komisija trebala postaviti. Uz dvije kandidatkinje za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti optuženi su otac jedne od njih Miho Plečaš te Veljko Vujović.

U dijelu optužnice u kojem se spominje i bivši predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Pezu se tereti da je zapošljavajući "Gašparevog čovjeka" zlouporabio položaj i ovlasti, a Gašpara da ga je poticao na to kazneno djelo.

Dinko Cvitan, šef UskokaDinko Cvitan, šef UskokaU USKOK-u tvrde da je Gašpar u rujnu 2007. od Peze zatražio da iskoristi položaj predsjednika suda i nećaka njegova prijatelja zaposli kao sudskog savjetnika. Potom je raspisan javni natječaj, a Pezo je tom kandidatu navodno dao pitanja za pismeni ispit i obećao da će mu u testiranju i intervjuu osigurati najveći broj bodova.
No, unatoč svemu, nećak je od 28 kandidata bio na 24. mjestu. Pezo je nakon toga obećao da će ga primiti na idućem natječaju, što je u svibnju prošle godine i učinio, tvrde u USKOK-u.

Podizanjem optužnice protiv Bariše Gašpara USKOK je praktično korak do definitivnog dokazivanja da su u Hrvatskoj korumpirani i visokopozicionirani pravosudni dužnosnici, ali i da su osobe koje bi nakon polaganja tog ispita trebali postati suci, također spremne davati mito kako bi uopće postale suci ili odvjetnici.

Gašpar je od jeseni 2004. član ispitne komisije za polaganje pravosudnih ispita za područje građanskog i trgovačkog prava. Gašpar je uletio u Uskokovu klopku sasvim slučajno, tijekom akcije "pet zvjezdica" u Dubrovniku, kad su snimljeni njegovi razgovori s osobom koja je bila obuhvaćena Uskokovim mjerama u toj akciji.

Tada je Gašpar pričao o isplati novca te su agenti Uskoka zatražili dopuštenje da snimaju i telefonske razgovore Bariše Gašpara. Agenti Uskoka raspolažu snimkama na kojima se vidi da je Gašpar šestorici kandidata za polaganje pravosudnih ispita unaprijed davao pitanja kako bi ga lakše položili.

Riječ je o djeci nekih uglednih Zagrepčana i zagrebačkih poduzetnika. Primjerice, Gašpar se u razdoblju između 3. i 18. ožujka na traženje jednog kandidata za polaganje pravosudnog ispita našao s njim i njegovim ocem. Na njihov zahtjev obećao im je da će osigurati da taj kandidat položi usmeni dio pravosudnog ispita iz područja koje Gašpar ispituje. Gašpar je 3. ožujka zatražio da ga rasporede za ispitivanje pravosudnih ispita u ožujku 2008., kako bi osigurao da baš on ispituje onoga dana kad taj kandidat polaže usmeni dio pravosudnog ispita.

Nakon toga se 13. ožujka susreo s ocem tog kandidata ispred zgrade gdje živi i izdiktirao pitanja koja će pitati na ispitu. No, kako je iznenada bio hospitaliziran, Gašpar nije bio u ispitnoj komisiji pa je taj kandidat pao na pravosudnom ispitu. Takvu "zlu sreću" imao je još jedan kandidat. Gašpar je to radio više puta, s više kandidata. Jedanput su ga agenti Uskoka snimili u jednom zagrebačkom restoranu kako jednom kandidatu daje popis pitanja koja će ga pitati. Neki od kandidata uspjeli su nakon toga položiti pravosudni ispit.

Sve opisano strašan je udarac ugledu hrvatskog pravosuđa. Pravosudni ispit pravnici smatraju svetinjom, jer se bez položenog pravosudnog ispita ne može postati sucem, niti raditi kao odvjetnik, pa čak u nekim slučajevima ni kao odvjetnički vježbenik. Pravosudni ispit je i vrlo zahtjevan, te se za njega studenti nakon završenog fakulteta znaju pripremati i po godinu dana.

Ako se sumnje protiv Gašpara pokažu točnima, onda ispada da je korumpiran i dio hrvatske sudačke elite. Gašpar je kao sudac Visokog trgovačkog suda bio vrlo utjecajan čovjek, kojem je država iskazala veliko povjerenje.

Gašpar je sudac Visokog trgovačkog suda od 1995. a početkom 2006. kandidirao se i za funkciju predsjednika tog suda. Tadašnji natječaj je propao zbog neprimjerenih lobiranja i neformalnih medijskih prepucavanja pojedinih kandidata. Rodom je iz Umčana kraj Vrgorca. Pravni fakultet u Zagrebu završio je 1972., pet godina poslije položio je pravosudni, a u srpnju 1994. i javnobilježnički ispit. Nakon vježbeničke prakse u Općinskom javnom tužilaštvu u Vukovaru i Zagrebu 1973. i 1974. zaposlio se u Općinskom sudu u Vrgorcu, gdje je bio i predsjednik suda. Radio je kao stručni suradnik u kaznenom odjelu Vrhovnog suda, a zatim je bio i sudac Okružnog privrednog suda u Zagrebu, te sudac Županijskog suda u Splitu.

Gašpar je kao sudac općinskog suda sudio u svim vrstama predmeta, a kao sudac Okružnog suda u Splitu radio je na drugostupanjskim građanskim predmetima. Kao sudac trgovačkog suda radio je na registarskim, statusnim i stečajnim predmetima. Sve dok se njegovim aktivnostima nije počeo zanimati Uskok, u Visokom trgovačkom sudu bio je angažiran ponajviše na rješavanju statusnih i registarskih predmeta. Bez obzira na epilog suđenja može se ustvrditi da je već i podizanje optužnice protiv Bariše Gašpara tužan kraj njegove pravosudne karijere.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika