12.01.2009. / 12:31

Autor: Vanja Turak

Zašto je ružičasta boja štetna za djevojčice

Ako pitate djevojčicu koja joj je omiljena boja, sigurno će vam reći – roza. Ne samo odjeća nego i sve više igračaka su u pink nijansama, no jesu li simpatije prema isključivo toj boji bezopasne kako se čini

Djevojčice obožavaju ružičastu odjećuDjevojčice obožavaju ružičastu odjećuMalo ljudi zna da je početkom 20. stoljeća odabir omiljene boje po spolovima bio posve drugačiji nego što je danas.
Naime, izvori kažu da je tada omiljena boja djevojčica bila plava, a u dječaka roza.

Magazin The Women's Journal obrazlaže: Nekada se roza boja smatrala jačom i odlučnijom bojom nego što je to slučaj danas, stoga je bilo prirodno da se ta boja povezuje s dječacima, dok je plava boja asocirala nježnost i nevinost pa nije bilo čudno da se ta boja povezivala s djevojčicama.

Što je dovelo do promjene razumijevanja i percepcije boja u društvu, nije posve poznato, no bitnu ulogu u tome je odigrao Adolf Hitler kada je za vrijeme Drugog svjetskog rata u nacističkim logorima naredio da se homoseksualce, posebice feminizirane, marikira rozim trokutom.
Možda se zbog toga polako u društvu počelo rozu boju povezivati sa feminizmom.


No, Sue Palmer, autorica stručne knjige Toxic Childhood, smatra da dominacija roze boje u odgoju i djetinjstvu djevojčica, ima štetne posljedice na njihovu osobnost.

-Jako sam zabrinuta jer gotovo da se ne može u razvijenim zemljama naći djevojčice do tri godine koja nije napose opsjednuta tom bojom'' kaže Sue Palmer i nastavlja- Mediji su stvorili posve krivu sliku i percepciju ružičaste boje. Pogledajte samo koliko ima princeza, barbika i drugih lutaka koje su su posve ili sadrže jednu od nijansi roze boje- upozorava Palmer.

Iako to možda neki mogu protumačiti kao jednu od grana emancipacije, puno važnije od toga što netko misli je svom djetetu pružiti maksimalno dobre smjernice za kvalitetnu i zdravu budućnost. Budući da se rozom bojom povezuju nježnost, besprijekornost i nevinost, dominacijom te boje u životu djevojčica može se dogoditi upravo to da i same poprime te osobine, što se možda nekome ne čini lošim, ali treba imati na umu da je stvarnost drugačija. Dijete u prvom redu treba maksimalno pripremiti za životu u ovom svijetu, a ne nekom imaginarnom.
To naravno ne znači da od sada roza treba postati tabu, no od najranijih dana života vašeg djeteta, dobro je upoznati ga sa najraznovrsnijim bojama. Ne kupujte djetetu odjevne predmete uvijek u istim bojama, nego kombinirajte. Razumijevanje da su određene boje samo za djevojčice, a određene samo za dječake, nije ništa drugo nego stereotip.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika