Objavljeno u Nacionalu br. 687, 2009-01-13

Autor: Robert Bajruši

Duel na vrhu zdravstva

Milinovićevi Ličani protiv hebrangovaca

Reforma zdravstva poslužila je ministru Darku Milinoviću za obračunavanje sa svojim protivnicima - liječnicima lojalnim Andriji Hebrangu, od kojih je u posljednje vrijeme neke smijenio i zamijenio sebi bliskim kadrom iz Like

'LIČKI ŠERIF' Premijer zdravstva Darko Milinović pozirao je listu 24 sata u kostimu kauboja, uz objašnjenje da je 'oduvijek želio biti kauboj jer on uvodi red u grad'LIČKI ŠERIF' Premijer zdravstva Darko Milinović pozirao je listu 24 sata u kostimu kauboja, uz objašnjenje da je 'oduvijek želio biti kauboj jer on uvodi red u gradDarko Milinović, ministar zdravstva, započeo je čistku liječničkih kadrova bliskih Andriji Hebrangu, neformalnom vođi desnog krila HDZ-a. U pozadini žestokih sukoba između Milinovića i pobunjenih obiteljskih liječnika koji se suprotstavljaju najnovijoj reformi zdravstva, a o kojima posljednjih mjeseci mediji redovito izvještavaju, traje u političkom smislu kudikamo značajniji rat - onaj između hebrangovaca i takozvane "ličke struje" predvođene Milinovićem. Posljednje smjene u Hrvatskom zavodu zdravstvenog osiguranja pokazuju da je Ivo Sanader, barem zasad, stao na Milinovićevu stranu. U petak 9. siječnja Sanader je potpisao odluku o smjenama u HZZO-u, koje je zatražio ministar zdravstva i socijalne skrbi. Bio je to jasan pokazatelj slabljenja Hebrangova utjecaja, ne samo u zdravstvenom sustavu koji je kadrovski kreirao skoro 17 godina, nego i unutar vladajuće hijerarhije.
Ali to ne znači i završetak sukoba Milinović - Hebrang. Upravo suprotno, makar su njemu bliski kadrovi infiltrirani na brojne položaje, Milinović je u ovom trenutku nedvojbeno osoba koja u liječničkim krugovima izaziva najsnažnije animozitete. U samo godinu dana mandata Milinović je stekao tri snažne skupine neprijatelja.

U prvoj je opozicija na čelu s SDP-ovim kadrovima Rajkom Ostojićem, Mirandom Mrsićem i Željkom Jovanovićem, koje podupire i nekadašnji ministar zdravstva, današnji haenesovac Andro Vlahušić. Koliko god su često u medijima, zbog sadašnjeg odnosa političkih snaga oni nemaju stvarnu moć kojom mogu ugroziti Milinovića
U drugoj su grupaciji liječnici i medicinske sestre koji Milinovića smatraju nekompetentnim za tako važnu funkciju. U prošlosti su ministarski položaj zauzimali ugledni pripadnici liječničke kaste poput Andrije Hebranga, Željka Reinera, Ane Stavljenić-Rukavine, uostalom, i Vlahušić je ravnatelj dubrovačke bolnice, a Neven Ljubičić sveučilišni profesor. Za razliku od etabliranih prethodnika, Milinović je ginekolog iz Like, gospodarski i socijalno najzaostalijeg dijela Hrvatske, a Općoj bolnici u Gospiću gravitira samo nekoliko desetaka tisuća stanovnika iz okolice. Animozitete je produbila Milinovićeva netaktičnost, primjerice, na prezentacijama zdravstvene strategije u Osijeku i Rijeci, umjesto da diskutira s liječnicima, on im nije dopuštao da mu postavljaju pitanja. Sat vremena govorio bi o reformi, a zatim sjeo u službeni automobil i vratio se u Zagreb.


Ipak, kudikamo je najopasnije treća skupina njegovih oponenata, koju predvodi Andrija Hebrang. Kad je u siječnju 2008. Milinović imenovan ministrom zdravstva, imao je Hebrangovu podršku, jer je jedan od osnivača HDZ-a smatrao da će on i dalje imati glavni utjecaj unutar zdravstvenog sustava. U to vrijeme najveći dio zdravstva pokrivali su hebrangovci: HZZO vodio je njegov kadar Većeslav Bergman, a šef Upravnog vijeća HZZO-a bio je Stjepan Bačić, kućni prijatelj Andrije Hebranga. Mate Ljubičić, također dugogodišnji Hebrangov saveznik, vodio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a njegovi ljudi su još početkom 2004. preuzeli sve ključne položaje u medicinskim ustanovama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, kao i u općim bolnicama u manjim gradovima. Naposljetku, tu je i Ivica Bačić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, produžena ruka desnog krila HDZ-a, koji je uvelike opstruirao pokušaje zdravstvene reforme za vrijeme vlade Ivice Račana.

Svjesni potpune dominacije Hebrangove struje, neki ugledni liječnici u prošlosti su odbili mogućnost ulaska u Vladu. Najpoznatiji među njima je Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva, kojemu je Sanader prije dvije godine ponudio funkciju ministra zdravstva. Potom je, samo godinu dana po ulasku u Sanaderovu vladu, u zdravstvenim krugovima manje-više anonimni ginekolog Darko Milinović počeo obračun s Andrijom Hebrangom, koji je od 1991. glavni kreator svih važnih odluka u hrvatskom zdravstvu. Posljednjih mjeseci zdravstveni krugovi bruje o "poplavi ličkih kadrova", koje Milinović infiltrira na utjecajne položaje. Tako je na položaj državnog tajnika u Ministarstvu postavio Dražena Jurkovića, liječnika iz Like. Jurković je glavni izvršitelj Milinovićeve politike, ali i jedan od vodećih stratega zdravstvene reforme. Uz Milinovića i Jurkovića, prema tvrdnjama nekoliko odlično upućenih zdravstvenih djelatnika, stoje još dvojica Ličana koji rade u Zagrebu: Slavko Orešković, ginekolog iz Petrove, te Pavao Šulentić, ravnatelj privatne poliklinike Sveti Rok.

Godišnja izdvajanja za lijekove u Hrvatskoj iznose gotovo 3,5 milijardi kuna, a u Povjerenstvo za lijekove Milinović je sredinom prošle godine postavio Oreškovića, ali i još trojicu pouzdanih suradnika koje u liječničkim krugovima atribuiraju kao "ličke kadrove", a to su Boris Starčević, Mate Majerović i Đulijano Ljubičić.
Sukob s hebrangovcima kulminirao je u prosincu, kad je na sastanku članova Upravnog vijeća HZZO-a Milinović zatražio da Bergman podnese ostavku. Uslijedio je odgovor koji nije očekivalo ni 15-ak svjedoka, a kamoli Milinović. "Mogli biste dovesti još nekoga iz Like", jetko je replicirao Bergman. Izgleda da bi to bilo previše, i na Bergmanov položaj postavljen je Tihomir Strizirep, 42-godišnjak iz Zagreba, koji je nekoliko godina radio kao doktor opće prakse u Zlataru, gradiću u Hrvatskom zagorju. Istovremeno su iz Upravnog vijeća HZZO-a eliminirani kadrovi bliski Hebrangu. Stjepan Bačić je ostao u Vijeću, ali tek kao običan član, dužnosti su razriješeni Mate Ljubičić i Krešimir Glavina iz Osijeka, Hebrangov ratni kolega. Na njihova su mjesta dovedeni Dražen Jurković, Joso Prpić i Božo Galić, zavičajno i profesionalno bliski Darku Milinoviću.

Posljednje smjene definitivno su ujedinile većinu liječnika u neformalnu antimilinovićevsku koaliciju. Među njima još od 1990. postoje snažne ideološke i interesne podjele, i precizno se zna koji među njima naginju desnici, a tko lijevom centru, i u prošlosti gotovo da nije bilo pitanja oko kojeg su pripadnici tih dviju struja postigli konsenzus. Promjene vlasti početkom 2000. i 2004. dovele su do brojnih smjena ravnatelja i bolničkih uprava, kao i uzajamnih optužbi za loše vođenje sustava. Ali odnedavno postoji svojevrsni liječnički konsenzus i snažan animozitet prema potezima što ih povlači Darko Milinović. U javnosti se tjednima raspravlja o pobuni liječnika obiteljske medicine, koje predvodi Mario Malnar, no broj ministrovih suparnika kudikamo je veći. Nekolicina njih - a svi su vrhunski specijalisti i utjecajni u zdravstvu - posljednjih su dana iznijeli gotovo unisono negativno mišljenje o Milinovićevoj politici:
"Zdravstvo je u gubicima od 4 milijarde kuna i nitko ne može biti protiv reforme. Ali njegovo ponašanje je nedopustivo i pokazuje da, bez imalo negativnih konotacija, netko iz Gospića nije u stanju voditi reformu i upravljati sustavom. Milinović je lički šerif, koji je naviknuo da, kad izda zapovijed, u Gospiću svi odmah izvrše zadatak. Takvo ponašanje ne prolazi u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a nesigurnost pokazuje time što se okružio suradnicima koji u medicinskim krugovima spadaju u treću ligu. Posljedica takve politike bit će propast još jedne reforme, a nastavi li se pogoršavati gospodarska situacija, nije nerealno očekivati da Sanader žrtvuje i Milinovića."

Sada i oni među njima koji su bliski HDZ-u govore o propasti zdravstvene reforme i objašnjavaju kako je Milinović prekršio većinu obećanja danih prilikom preuzimanja ministarskog položaja. Tada je obećavao ukidanje participacija koje sada opet uvodi, obećao je pa ukinuo pravo pacijenata na izbor vlastitog obveznog osiguranja, a nije riješio ni situaciju među liječnicima obiteljske medicine. Međunarodne institucije također smatraju da je ovdašnji zdravstveni sustav loš. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, "u zdravstvu je najizraženija nejednakost građana Hrvatske", dok službeni dokumenti Europske unije, u konkurenciji 31 zemlje, hrvatsko zdravstvo ocjenjuju kao treće najgore u Europi. Jedini koji su podržali reformu bili su predstavnici dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja, budući da je Milinović najavio da će njima prebaciti dio pregleda koji su se dosad obavljali u bolnicama. Od povećanog interesa za police dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja najviše bi profitirali Sunce, Croatia dobrovoljno zdravstveno i Zagreb osiguranje, trenutačno najjači igrači u tom segmentu, ali nakon medijskih kritika ministar zdravstva je odustao od tog dijela reforme.
Ispada da taj ginekolog, rođen 1963. u Gospiću, trenutačno može računati na poprilično uzak krug saveznika. U politiku je ušao prije desetak godina i u kratkom se roku etablirao kao jedan od glavnih kritičara tadašnje lijeve koalicije. Bilo je to razdoblje u kojem je Sanader čistio HDZ od kadrova povezanih s Ivićem Pašalićem i među 20-ak najodanijih suradnika aktualnog predsjednika Vlade pojavio se i Milinović. U to vrijeme malo tko ga je doživljavao kao liječnika, a ni on nije govorio o karijeri, osim bizarne izjave kako kao katolik od 1997. više ne obavlja pobačaje. No početkom 2001. haaške optužnice protiv Ante Gotovine i Janka Bobetka izazvale su val političkih pritisaka na Račanovu vladu. Prvi prosvjedi počeli su još 2000. u Gospiću, a predvodio ih je tada poluanonimni Darko Milinović. Uslijedio je poznati prosvjedni skup na splitskoj rivi, koji je okupio oko 100.000 ljudi, blokade cesta i prijetnje oružanim ustankom s ciljem svrgavanja Račana i Mesića. Kako bi potvrdio bliskost s optuženim generalima, Milinović se lancima zavezao ispred ulaza u Sabor, a u intervjuima tvrdio da je prijatelj Mirka Norca.
Prije nekoliko mjeseci, gostujući u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2", posve je promijenio nekadašnji iskaz. "Nisam u kontaktu s Mirkom Norcem. Dok je bio u riječkom zatvoru, posjećivao sam ga nekoliko puta. Nismo prijatelji, nismo prijateljevali. U ratu smo čak bili na suprotstavljenim političkim stranama, on je preferirao HDP, ja sam bio HDZ", demantirao je sebe Milinović.

Kad ga je voditelj Aleksandar Stanković podsjetio na emisiju prije nekoliko godina kad je Milinović rekao ''Mirko Norac je moj prijatelj", ministar zdravstva je sve ponovo negirao: "Što je prijatelj, bili smo prijatelji u ratu. Imao sam stotine takvih, ali obiteljski prijatelji nismo. U ratu smo bili dobri, posjetio sam ga u zatvoru." Prije posljednjih parlamentarnih izbora uz Milinovića se vezivala priča o ratnim zločinima. U listopadu 2007. Fatima Skula, nekoć zaštićena svjedokinja, na snimci nedavno objavljenoj na internetskom videoservisu YouTube, snimljenoj navodno 1998., optužila ga je da je sudjelovao u ratnim zločinima u Gospiću. Nakon nekoliko dana Skula je sve demantirala, rekla da je izjave dala pod pritiscima i usput se ispričala "doktoru Dadi". Rekla je da su je "u jednom određenom trenutku neki nepoznati, maskirani ljudi odveli na nepoznato mjesto, u kuću za koju se sjeća da je bila nečija privatna kuća, i prisilili je na iskaz što ga je dala u kameru". No u ranijim iskazima ona ga je navela kao liječnika koji je 1991. surađivao s Tihomirom Oreškovićem, koji je osuđen zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Gospiću. Fatima Skula rekla je da je Orešković javljao Milinoviću kad bi neka od žrtava bila ubijena, nakon čega bi bilo poslano vozilo hitne pomoći kojim bi preminuli ANDRIJA HEBRANG od 1991. godine bio je kreator svih važnih odluka u zdravstvuANDRIJA HEBRANG od 1991. godine bio je kreator svih važnih odluka u zdravstvubili odvezeni na nepoznato mjesto. Poslije je sve demantirala, ali kad se doznalo za taj iskaz, nepoznate osobe su je strahovito premlatile.
Milinović je u posljednjih pola godine sudjelovao u nekoliko čudnih situacija. Sredinom kolovoza 2008. na Viru je vozio skuter i pao gotovo na istom mjestu na kojem je pao i u ljeto 2007. Nekoliko dana prije fotografirao se u pozi dizača utega, a u više je navrata isticao kako njegova mama podržava reformu zdravstva.
Kad su se u javnosti pojavila nagađanja da je Sanader dolazak na prošlogodišnju Sinjsku alku otkazao zbog zdravstvenog stanja, prvi je reagirao upravo Milinović: "Premijer Sanader jedna je od najzdravijih osoba u državi."
Ali za razliku od Sanadera, koji se višekratno ogradio od Thompsona i njegovih pokliča "za dom spremni", Milinović se prikazuje kao sljedbenik desničarskog glazbenika. Među više tisuća Gospićana koji su, pod velikim šatorom, dočekali 2009. godinu uz nastup Marka Perkovića Thompsona i Mate Bulića i vatromet, našao se i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. Potom se u listu 24 sata slikao kao kauboj, uz objašnjenje: "Oduvijek sam želio biti kauboj jer on uvodi red u grad." Ono što se u normalnim okolnostima postiže fotomontažom, i ministri pretvaraju u pajace, srednjovjekovne krvnike ili Mickeyja Mousea, Milinović je učinio samoinicijativno i bez imalo oklijevanja. Jedan dan je u pozi dizača utega Nikolaja Pešalova, idućega se transformira u klapskog pjevača, a u konačnoj je metamorfozi dinarska verzija Wyatta Earpa.

U svakom slučaju, zasad je odlučio srediti zdravstveni sustav, eliminacijom kadrova povezanih s Andrijom Hebrangom. Bez obzira na brojne neprijatelje koje je stekao, nije isključeno da Milinović na kraju iziđe kao pobjednik. U svibnju su lokalni izbori, koje će HDZ u Lici sigurno dobiti, a glavni organizator kampanje u tom dijelu Hrvatske bit će ministar zdravstva. Pogoršanje gospodarske situacije i Vladina rejtinga moglo bi Sanadera još jednom približiti desnici. U takvim okolnostima, a sudeći po dosadašnjem političkom djelovanju, Darko Milinović postaje idealan kandidat za novog predvodnika desnog krila HDZ-a.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika