Objavljeno u Nacionalu br. 687, 2009-01-13

Autor: Robert Bajruši

Nacional: Mudrinić odbio ući u Vladu kao obični ministar, nadao se Polančecovoj poziciji

HDZ je ponudio Mudriniću ministarsku funkciju i preuzimanje resora prometa i veza, koji bi se izdvojili iz sadašnjeg ministarstva Božidara Kalmete, no ambicije šefa T-HT-a puno su veće

IVICA MUDRINIĆ, nakon desetljeća vođenja telekomunikacijske kompanije, dobio je ponudu da se vrati na stari posao ministra za promet i vezeIVICA MUDRINIĆ, nakon desetljeća vođenja telekomunikacijske kompanije, dobio je ponudu da se vrati na stari posao ministra za promet i vezeIvica Mudrinić, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma, iskazuje snažnu želju za povratkom u politiku. Mudrinićev pokušaj "političkog comebacka" posljednjih je dana nedvojbeno najvažnija tema u visokim političkim krugovima, a to su ovoga vikenda za Nacional eksplicitno potvrdila i dvojica bliskih suradnika hrvatskog premijera.

Dužnosnici vladajuće stranke sada potvrđuju informaciju koja je u opticaj puštena prije Božića i prema kojoj se razgovaralo o mogućnosti da Mudrinić dobije položaj potpredsjednika, a u slučaju Sanaderove predsjedničke kandidature i položaj budućeg premijera. "Takva jamstva mu ipak nitko nije bio spreman ponuditi, ali dano mu je do znanja kako ga želimo u izvršnoj vlasti. Zato smo mu ponudili ministarsku funkciju i preuzimanje resora prometa i veza, koji bi se izdvojili iz sadašnjeg ministarstva koje vodi Božidar Kalmeta. Mudrinić je dokazano vrhunski telekomunikacijski ekspert, nepobitno ima odlične veze u međunarodnim političkim krugovima, a uostalom, tko kaže da ovo ne bi bilo prijelazno razdoblje za neki još značajniji položaj", potvrđeno je za Nacional.

Izgleda da ponuda nije zadovoljila Mudrinića i za sada neće biti ništa od ulaska u Vladu. Iz diskursa šefa HT-a, razlozi zbog kojih je odbio sudjelovati u osnivanju i vođenju Ministarstva prometa i veza prilično su lako razumljivi: "običan" ministarski položaj nije interesantan, budući da je još prije jednog i pol desetljeća bio član tadašnje vlade. Hrvatski telekom ubraja se među vodeće tvrtke u Hrvatskoj, članovi Uprave višestruko su bolje plaćeni u usporedbi s državnim dužnosnicima, i naposljetku, tko kaže da tijekom nekoliko sljedećih mjeseci neće biti obnovljeni razgovori na relaciji Sanader - Mudrinić.

Sanader i dalje želi smijeniti Vladina potpredsjednika zaduženog za gospodarstvo Damira Polančeca, ali u ovom trenutku nije još pronašao njegovu zamjenu. Unatoč izvjesnom odstupu Damira Polančeca, Sanader nije pristao na uvjete koje je postavio Ivica Mudrinić. U najvećoj mjeri riječ je o tome da bi Mudrinićev povratak pod tako benevolentnim političkim okolnostima izazvao desno krilo HDZ-a. Vidjelo se to i prošlog tjedna, kada je Andrija Hebrang odbacio mogućnost da Ivan Šimonović, ministar pravosuđa, postane HDZ-ov kandidat na sljedećim predsjedničkim izborima. Hebrangov argument kako "oni koji 20 godina troše cipele za HDZ ne bi prihvatili Šimonovića" može se upotrijebiti i u Mudrinićevu slučaju. U politiku ga je uveo Franjo Tuđman, a iako su ga svrstavali u tzv. tehnomenadžersku struju zajedno s Nikicom Valentićem, Franjom Gregurićem i Zlatkom Matešom, za razliku od njih bio je blizak i s desničarima poput Gojka Šuška i Ivića Pašalića. Međutim, u sadašnjem HDZ-u najveće protivnike ima među pripadnicima desne grupacije koje predvodi Hebrang. Kada je do njih stigla informacija o Mudrinićevim ambicijama, smjesta su unutar HDZ-a počele cirkulirati optužbe vezane za otpuštanje 5500 zaposlenika HT-a, uz argument kako nije u redu da vladajuća stranka prima osobe koje su je napustile i čitavo desetljeće bile posve apolitične. Podsjeća se i na prijateljstvo Ivice Mudrinića i nekadašnjeg SDP-ova ministra Slavka Linića, kao i na to da čelnik HT-a posljednjih godina nije dolazio čak ni na tradicionalne domjenke koje je organizirao HDZ, a kamoli sudjelovao u kreiranju i provedbi stranačke politike.

Posljednje optužbe su apsurdne jer se razumije kako vlasnici Deutsche Telekoma, u čijem je portfelju i HT, nikad ne bi svojim lokalnim menadžerima dopustili političke angažmane. Ali u akciji sprečavanja Mudrinićeve političke promocije koriste se svi mogući argumenti. Osim toga, Mudrinićev politički uspon neosporno bi ugrozio i ambicije dijela dužnosnika u sadašnjoj vladi, poput Jadranke Kosor, Božidara Kalmete i Gordana Jandrokovića. Zato je logično Sanaderovo odbijanje inicijative Ivice Mudrinića za preuzimanje visoke dužnosti u izvršnoj vlasti. Iz te grupacije stižu upozorenja prema kojima "HDZ nikada nije ozbiljno razmatrao dovođenje Mudrinića na položaj potpredsjednika hrvatske vlade, nego je on sam takve informacije plasirao u javnost".

S druge strane, osobe za koje se može kazati da su bliske s Mudrinićem, uz uvjet da ostanu anonimne, potvrdile su njegove političke ambicije. Jednim dijelom to je napravio i Ivica Mudrinić u intervjuu Večernjem listu, gdje se predstavio kao netko tko ima viziju kako bi Hrvatska trebala izgledati za deset godina. Kritizirao je dosadašnje proračune, budžetski deficit i politiku zaduživanja, a najavio je kako je uz odgovornu politiku u 10-12 godina moguće udvostručiti sadašnji bruto društveni proizvod. Pritom je dodao kako povratak u politiku nije motiv njegova javnog angažmana, ali i kako "ne isključuje tu mogućnost". Posljednje informacije iz vrha HDZ-a govore da je odgođen povratak Ivice Mudrinića u politiku.

Vezane vijesti

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

Na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost održanoj 12. lipnja 2012. godine imenovani su novi članovi Vijeća iz redova Vlade Republike Hrvatske,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika