13.01.2009. / 15:01

Autor: Katarina Zorić

Asim Kurjak u Kataru istražuje mozak fetusa

"Naš odjel za istraživanje nastoji učiniti HMC priznatim znanstvenim centrom u svijetu, iako smo i dosad bili odlični pogotovo u rutinskim kliničkim poslovima", izjavio je Kurjak za katarske novine Peninsula

Hrvatski ginekolog Asim Kurjak liječničku karijeru nastavio je u KataruHrvatski ginekolog Asim Kurjak liječničku karijeru nastavio je u KataruKontroverzni hrvatski ginekolog Asim Kurjak koji se nalazi na privremenom radu u Dohi, glavnom gradu Katara, postao je prava liječnička zvijezda u toj regiji. Naime, Hamad zdravstvena korporacija (HMC) u kojoj poznati ginekolog radi, postala je prvi centar u svijetu koji radi na otkrivanju cerebralne paralize fetusa unutar maternice. Na tom pothvatu rade istraživači s odjela za porodiljstvo i ginekologiju HMC-a, na čijem se čelu nalazi Asim Kurjak.

"Naš odjel za istraživanje nastoji učiniti HMC priznatim znanstvenim centrom u svijetu, iako smo i dosad bili odlični pogotovo u rutinskim kliničkim poslovima", izjavio je Kurjak za katarske novine Peninsula.

"Katar ima najveći broj medicinskih publikacija po glavi stanovnika u regiji. Doha je sada postala centar za istraživanje mozgova fetusa. Vodeći stručnjaci s tog područja nas posjećuju i to zbog najmodernijih aparata koje imamo", naglasio je Kurjak.

Tri liječnika s HMC-a rade četverogodišnje PhD studije o fetalnoj medicini. "HMC je uspješno završio prvi program o uporabi ultrazvuka u porodiljtvu i ginekologiji na kojemu je sudjelovalo 17 liječnika iz Katara i okolinh zemalja. Upravo je s radom započela druga grupa od 13 liječnika koja će raditi na jednogodišnjem programu. Naš program je toliko popularan da već sada imamo listu za čekanje na kojoj je 85 liječnika iz različitih zemalja", pohvalio se Asim Kurjak.

Hrvatska javnost kontroverznog ginekologa pamti najviše po skandalima. Optužen je za krađu jajnih stanica iz Petrove bolnice, a taj je postupak trenutno u fazi završne rasprave. Pripisivalo mu se i plagiranje znanstvenih radova, ali je oslobođen optužbi.

Najveći skandal zasigurno je bila smrt rodilje Dragice Ivankić, a Asim Kurjak osuđen je na osam mjeseci zatvora jer je slagao o uzroku smrti nesretne žene. U zatvor, međutim, nije otišao jer je nastupila zastara.

Vezane vijesti

Annan upozorava na "sveopći" rat u Siriji

Annan upozorava na "sveopći" rat u Siriji

Međunarodni mirovni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, Kofi annan, u subotu je upozorio da Sirija klizi u "sveopći" rat, a sirijski oporbeni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika