13.01.2009. / 15:37

Autor: Robert Rudić

Volkswagenovi automobili u prva tri na osmoj etapi

"Tijekom prvog tjedna imali smo četiri vrlo zahtjevna dana, no sljedećih sedam dana bit će još teže. Imamo kurs za uspjeh, ali svejedno morao ostati fokusirani i ne napraviti niti jednu jedinu pogrešku ako želimo ostvariti svoj cilj i pobijediti na reliju Dakar.", rekao je Volkswagenov direktor motosporta Kris Nissen za autosport.com.

Nakon dana odmora vozači su u nedjelju, 11. siječnja, nastavili s relijem Dakar. Ciljem osme etape, od Valparaisa do La Serene, prvi je u konkurenciji automobila prošao Španjolac Carlos Sainz.

Vokswagenovi vozači Sainz, de Villers i Miller nakon osme etape zauzeli su sva tri postoljaVokswagenovi vozači Sainz, de Villers i Miller nakon osme etape zauzeli su sva tri postoljaNaime, on je tu etapu, koju su suci skratili sa 694 na 294 kilometara, završio za 3:47.19 sata. Sainz, koji je bio dvostruki svjetski prvak u reliju (1990. i 1992.), poznatije kao WRC, ostvario je svoju četvrtu etapnu pobjedu ove godine, a 13. ukupno. S 4.02 minute zaostatka drugi je završio Nijemac Dieter Depping, dok je treći završio Amerikanac Mark Miller s 4.12 minute, a svi oni voze Volkswagen. Volkswagenov direktor motosporta, Kris Nissen, za sada je još uvijek oprezan sa svojim izjavama o šansama za pobjedu iako su Sainz, Giniel de Villiers i Miller na vodećim pozicijama.

"Sada kada smo na polovici relija, možemo se osvrnuti na uspješni prvi tjedan. Cijela je momčad napravila odličan posao, a Racing Touareg je demonstrirao da je brzo i pouzdano vozilo. Tijekom prvog tjedna imali smo četiri vrlo zahtjevna dana, no sljedećih sedam dana bit će još teže. Imamo kurs za uspjeh, ali svejedno morao ostati fokusirani i ne napraviti niti jednu jedinu pogrešku ako želimo ostvariti svoj cilj i pobijediti na reliju Dakar.", rekao je Nissen za autosport.com. U ukupnom poretku i dalje je vodeći Sainz s 10.57 minuta prednosti ispred Villiersa i 18.05 minuta prednosti ispred Millera. Jedini "preživjeli" u Mitsubishiju, Španjolac Nani Roma, četvrti je u ukupnom poretku je s nešto više od pola sata prednosti.

Ciryl Despres došao je do svoje osme etapne pobjede u karijeriCiryl Despres došao je do svoje osme etapne pobjede u karijeriU konkurenciji motocikala osmu etapu završio je prvi Francuz Ciryl Despres, a ovo mu je ujedno i osma pobjeda na Dakru ukupno. Drugi je završio Španjolac Marc Coma s nešto više od minute zaostatka, dok je treći završio Čileanac Chaleco López sa gotovo tri minute zaostatka. Svi oni voze na KTM-u. U ukupnom poretku i dalje vodi nedostižni Coma sa nešto više od jednog sata prednosti ispred Francuza Davida Frétignéa (Yamaha), koji je ujedno vodeći u konkurenciji motocikala do 450ccm, i Despresa (KTM) koji zaostaje sat i pol. U maratonskoj kategoriji motocikala, Čeh Martin Maček (Yamaha), prvi je završio osmu etapu, ali je drugi u ukupnom poretku. Vodeći je Nizozemac Frans Verhoeven (KTM).

U kategoriji kamiona slavio je Nizozemac Gerard De Rooy (Ginaf), kojemu je ovo 3 etapna pobjeda, 13. ukupno, a slavio je nešto više od minute prednosti ispred Rusa Vladimira Čagina (Kamaz) koji je na ovom reliju slavio već pet puta. Teći je bio Čeh Alès Loprais (Tatra) s nešto više od minute zaostatka. U ukupnom poretku vodi Rus Fridaus Kabirov (Kamaz) s 3.40 minuta prednosti ispred ispred Čagina i 17.46 minuta prednosti ispred De Rooya.

U konkurenciji quadova slavio je Čeh Josef Mehaček (Yamaha), kojemu je ovo treća etapna pobjeda na reliju, s 2.51 minute prednosti ispred Argentica Marcosa Patronellija (Can-Am) i sedam minuti ispred Francuza Huberta Deltrieua (Polaris). U ukupnom poretku vodi Mehaček sa dva i pol sata prednosti ispred Patronellija, dok je treći Poljak Rafal Sonik sa 4:48.30 sati zaostatka.

Vezane vijesti

Rekordna godina za Volkswagen

Rekordna godina za Volkswagen

Predsjednik uprave Volkswagena Martin Winterkorn je imao razloga biti zadovoljan dok je predstavljao poslovne rezultate koncerna kojem je na čelu.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika