14.01.2009. / 16:37

Autor: Vanja Turak

Must have gadget: Jeste li već nabavili svoj Netbook?

Iako se na prvi pogled ne razlikuje od klasičnih laptopa, novi mini kompjuter je sve popularniji. Manji je, praktičniji i cijenom povoljniji od notebooka.A jednako koristan. Informatičari su ga već prozvali tehnološkom senzacijom 2009. godine

Netbook ima brojne prednosti koje su ga učinile najpopularnijim gadgetomNetbook ima brojne prednosti koje su ga učinile najpopularnijim gadgetomŠto možete kupiti za 800 kuna? Možda kartu za vlak za jednu od europskih destinacija? Možda komplet orginalnih DVD setova omiljene serije?
Ili potpuno novo računalo. Da, dobro ste pročitali.

Britanska računalna tvrtka Elonex proizvela je minijaturnu verziju laptopa koji se može dobiti već za manje od 1000 kuna, ovisno o kvaliteti i konfiguraciji, a inačica proizvoda već se može kupiti i kod nas.


Sa svojih sedam inča, zaslon mu je manji od glamuroznih magazina poput Voguea, može ga se naći u raznim bojama, a i težinom od pola do 2 kilograma bez sumnje je vrlo praktičan i efikasan.

Posljednjih tjedana na najvećem sajmu tehnologije Consumer Electronics Show u Las Vegasu predstavljene su i inačice drugih tvrtki, kao što su Sony, Hewlett-Packard i Asus, tajvanska tvrtka koja je još 2007. godine popularizirala netbook. Osim Windows XP-a i Viste, netbook će biti moguće nabaviti i s novim operativnim sustavom Windows 7 Beta.

Brži i praktičniji

Prva i osnovna svrha netbooka je brži i praktičniji pristup internetu, što se da naslutiti već i iz njegova imena. Naime, kako tehnologija napreduje, sve se više traže načini spajanja na mrežu, a da to ne bude nužno osobnim računalom.

Tako su primjerice lani apsolutna senzacija bili iPhonovi, a predviđa se da će i ove godine biti popularni, makar su ih po prodaji već sad zasjenili netbookovi. Štoviše, tvrtka Gartner predviđa da bi do 2012. godine njihova ukupna prodaja mogla premašiti brojku od čak 50 miliona primjeraka. Ipak, nisu svi netbookovi jeftini. Primjerice, Sony svoj 8-inčni primjerak Vario P koji će se sljedeći mjesec naći na tržištu, prodaje po cijeni od gotovo 7000 kuna.

No, prosječna prodajna cijena netbookova još uvijek je u pola manja nego notebookovi pa su tako idealni za školarce koji prvi puta kupuju prijenosno računalo, kao i za one kojima isto ne treba u nužno poslovne svrhe.

Većina nas Internet koristi za informiranje, zabavu, skidanje i pohranjivanje dokumenata i dopisivanje s prijateljima i rodbinom.
Pa ako možemo to sve imati po cijeni od nekoliko stotina kuna, čemu davati pet, šest, pa i više tisuća kuna za klasične laptope?

Vezane vijesti

Samsung predstavio svoja netbook i notebook računala na hrvatskom tržištu

Samsung predstavio svoja netbook i notebook računala na hrvatskom tržištu

Samsung je, po prvi puta na hrvatskom tržištu predstavio svoje NotePC netbooke i notebooke. "Ova je najava u skladu sa Samsungovom strategijom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika