16.01.2009. / 15:55

Autor: Robert Rudić

Sainz se oprostio od relija Dakar

Na 79. kilometru Carlos Sainz i njegov suvozač Michel Perin završili su u provaliji zbog loše označenog područja. Sainz je zadobio ozljedu ramena, dok je Perin slomio desno rame i ruku, ali je brzo premješten u bolnicu u Fiambali

Jučer su vozači, nakon što je 11. etapa otkazana zbog lošeg vremena, nastavili sa relijem Dakar, a 12. etapa vozila se od Fiambale do La Rioje koju su suci skratili s 518 na 250 kilometara. Za najveće iznenađenje dana potrudili su se Španjolac Carlos Sainz i njegov suvozač Francuz Michel Perin koji su doživjeli nesreću.

Naime, na 79. kilometru nisu vidjeli provaliju te je njihov Volkswagen završio na krovu. “Nismo mogli vidjeti, prednji kotači odjednom su propali u četiri metra duboku provaliju te smo završili na krovu. Kočio sam, ali nisam mogao stati. Sreća da nisam vozio jako brzo.”, rekao je Sainz za Eurosport.

Carlos Sainz propustio je priliku da prvi puta slavi na reliju DakarCarlos Sainz propustio je priliku da prvi puta slavi na reliju DakarSainz je prošao samo sa ozljedom desnog ramena, ali njegov suvozač Perin prošao je teže. Slomio je desno rame i ruku, ali je brzo premješten u bolnicu u Fiambali. Inače, vozač iza njih, Nani Roma na Mitsubishiju, također je mogao završiti na istome mjestu, ali se u zadnji tren zaustavio.

“ Da nismo bili tamo i drugi su mogli tako završiti, među njima i Roma. Nešto u tom mjestu ne valja. Nije dobro označeno. Razočaran sam što smo odustali, ali sretan zbog toga što se ništa strašno nije dogodilo. Imao sam pobjedu u džepu, imali smo veliku prednost dok nismo doživjeli nesreću, ali reli nije gotov dok ne završi zadnja etapa.”, rekao je Sainz koji je na ovom reliju ostvario šest etapnih pobjeda.

Na kraju dana slavio je Južnoafrikanac Giniel De Villiers (VW) s 16.17 minuta prednosti ispred Amerikanca Marka Millera (VW) i 25.27 minuta prednosti ispred Robbyja Gordona (Hummer), koji je također Amerikanac. De Villiersu je ovo bila treća etapna pobjeda, a deveta pobjeda, od 11, za momčad Volkswagena. U ukupnom poretku De Villiers ima prednost od dvije i pol minute ispred Millera, dok trećeplasirani Gordon zaostaje više od sat vremena (1:18:52).

Cyril Despres ostvario je svoju treću etapnu pobjeduCyril Despres ostvario je svoju treću etapnu pobjeduU konkurenciji motora najbrži je bio Francuz Cyril Despres s nešto više od minute prednosti ispred Španjolca Marca Come (01:23) i 9.46 minuta prednosti ispred još jednog Španjolca Gerarda Farresa Guella. U ukupnom poretku nedostižni je Coma, dok drugi više nije Francuz David Frétigné (Yamaha) koji je zbog problema s uljem na motoru završio tek šesti i sada je treći u ukupnom poretku s nešto više od sat i pol zaostatka (1:33:55). Drugo mjesto preuzeo je Despres sa zaostatkom od 1:29:55.

Vladimir "Car" Čagin ostvario je svoju petu etapnu pobjedu, 48. u karijeriVladimir "Car" Čagin ostvario je svoju petu etapnu pobjedu, 48. u karijeri

U konkurenciji kamiona Rus Vladimir Čagin (Kamaz) došao je do svoje pete etapne pobjede i 48. ukupno na reliju Dakar! Bio je brži od svog zemljaka Firdausa Kabirova (Kamaz) za minutu i 47 sekundi, dok je treći završio Nizozemac Gerard De Rooy (Ginaf) s 24:40 minute zaostatka. U ukupnom poretku vodi Čagin s minutom i 33 sekunde prednosti ispred Kabirova i 56.58 minuta prednosti ispred De Rooya.

U konkurenciji quadova najbrži je bio Argentinac Marcos patronelli (Can-Am) koji je tako ostvario svoju treću etapnu pobjedu. Drugi je završio Čeh Josef Mehaček (Yamaha) s 35.56 minuta zaostatka, dok je treći završio Francuz Hubert Deltrieu (Polaris) s 36.02 minuta zaostatka. U ukupnom poretku nedostižan je Mehaček s prednošću od gotovo dva sata (1:54:58) ispred Patronellija, dok trećeplasirani poljak Rafal Sonik kasni više od sedam sati (7:06:17).

Danas je na rasporedu 13. etapa, La Rioja - Cordoba (545 kilometara), a sutra se vozi zadnja etapa od Cordobe do Buenos Airesa.

Vezane vijesti

Dakarski reli: Peterhansel još bliže desetom naslovu

Dakarski reli: Peterhansel još bliže desetom naslovu

Francuski vozač Minija Stephane Peterhansel pobijedio je u konkurenciji terenaca na 11. etapi 33. izdanja Dakarskog relija, koja se u četvrtak vozila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika