16.01.2009. / 16:12

Autor: Vanja Vučković

Što će Michelle Obama odjenuti na inauguraciji

Ona je nova modna ikona, stoga će outfit prve dame na inauguraciji predsjednika Obame biti pitanje kojim će se danima baviti modni kritičari. Hoće li se odlučiti za jarku boju ili će prevladati svjetliji tonovi? Hoće li to biti krajnje jednostavno ili pak teatralno i simbolično? Hoće li tu odluku prepustiti no-name dizajneru ili američki modnim bogovima poput Calvina Kleina i Ralpha Laurena

Michelle sa suprugom BarackomMichelle sa suprugom BarackomZa Ameriku je ovo važno. Ne samo što su još opsjednuti Carla Bruni stilom, Amerika već desetljećima priželjkuje da u Bijelu kuću uđe žena u najboljim godinama, koja će biti ikona stila poput Jackie Kennedy.

I tako se groznica nastavlja. Hoće li se Michelle odlučiti za jednostavnu ili puff haljinu, glamurozan ili profinjeni styling , saten ili čipku? Hoće li se savjetovati s Oscarom de la Rentaom, uvaženim stilistom patricijskih američkih obitelji i ekspertom za političke protokole koji se uspješno brinuo o odjevnim kombinacijama Hillary Clinton i Laure Bush?

Ili će ostati vjerna Mariji Pinto, čije nam ime do prije šest mjeseci nije predstavljalo ništa? Ili će možda riskirati pod izlikom da se jednom živi, pa, će, dovraga i patrioti , skoknuti po nešto francusko i time iskazati podršku suprugovom euro-prijateljskom obećanju?


Zbog iznimne situacije u kojima je izabran njen muž - dolazak na mjesto predsjednika koji baš i nije bio popularan, vrijeme krize, prva crna obitelj u Bijeloj kući - što god izabere, haljinu ili odijelo, Michelle Obamamza pridružit će se onoj nekolicini, te zajedno s njima naći se u povijesnim knjigama i na bezbroj naslovnica i blogova.

Dakle, koliko god je dobra vijest da bi svaki dizajner na svijetu ubio za ovaj posao (da, da, to je čak traženije i od oblačenja Angeline za Oscara), loša vijest je da, što god odabere, negdje će je netko a) verbalno masakrirati , b) ismijavati, c) otkriti da je to koštalo apsurdno puno!

Prvim damama odjeća je uvijek osobito važna i pažljivo odabrana, a među ostalim pokraj svih izjava o ciljevima, one neizbježno postaju simboli za stvaranje predsjednikova povjerenja.
Haljina na jedno rame s perlama James Galanos koju je Nancy Reagan odjenula 1981. potvrdila je kritike njenog muža - haljina je previše glamurozna, ona premršava. Rameni omotač vrijedan 46 dolara koji je nosila 4 godine kasnije bio je također još jedan promašaj koji je ostavljao dojam ekstravagancije.
.
Plava haljina i zlatni kaput iz 1977. pokazalo se kao još jedna kombinacija koja je izazvala medijsku bombu. Osim što je izgledala previše skromno (a i jeftino), ta nam je nesretna kombinacija već bila poznata s guvernerske proslave njenog muža.


Najzapamćeniji je ipak bio kraljevsko plavi šešir s potpisom Darcy Creech, kojega je Hillary Clinton nosila na Billovoj ceremoniji 1993., zauvijek zapamćen kao ''Oh-God-What-is-That?'' šešir.

Jeftinno neatraktivi wannabe Chanel kostim također je zaslijepljivao, ali je zbog šešira ubrzo zaboravljen, iako je u to vrijeme pokupio žestoke kritike . A opet, koji Hillaryinin outfit nije.

I tako smo naišli na još jednu dilemu prve dame : biti sam svoj fashion guru ili slušati publiku. Kakogod bilo, pobjeći kritikama je nemoguće čak i za nekog tko ima veliku naklonost naroda kao Michelle Obama.

Kakogod bilo, na njenoj je strani, ne možemo poreći, njen urođeni smisao za stil - nema dosad niti jedne slike na kojoj se makar nazire da će Michelle zalutati kao Hillary . Drugim rječima, ne postoje dokazi da Michelle ne vodi računa o odjeći.
Uz to, može se pohvaliti i odličnim tijelom: visoka, proporcionalnih oblina i dovoljno mršava gotovo je dar za dizajnere.

Podvučemo li crtu, ona je zgodna žena koja zna prilagoditi odjeću okolnostima. Prije je nosila je udobnu, jednostavniju odjeću pa je ipak dospjela na Vanity Fair's listu najbolje odjevenih žena u 2008. Peter Som je rekao "štogod ona obukla, to će imati ogroman utjecaj na modu. Od dana kad se pojavila u javnosti, žene teže njezinom vlastitom modernom stilu.''

Letitia Baldridge, bivša tajnica Jackie Kennedy nedavno je komentirala: " Pogrešno bi bilo kad bi prva dama danas bila odjevena kao princeza. Ali bi još veća pogreška bila kad bi na poslovne evente dolazila previše casual. Ona naprosto mora uvijek biti nekako iznad. " Ukratko, kad vam je muž predsjednik, morate paziti na svaki detalj. Hm...a mi smo mislili da je to samo odabir haljine.

Vezane vijesti

Putinova inauguracija u ponedjeljak u Kremlju

Putinova inauguracija u ponedjeljak u Kremlju

Inauguracija novog ruskog predsjednika Vladimira Putina održat će se u ponedjeljak 7. svibnja u Kremlju u nazočnosti oko tisuću uzvanika, među kojima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika