Objavljeno u Nacionalu br. 688, 2009-01-20

Autor: Katja Mihovilović

Indijska epska romansa proglašena favoritom iz sjene za nagradu Oscar

GLAVNE JUNAKE filma, zaljubljene Jamala i Latiku, glume Dev Patel i Freida PintoGLAVNE JUNAKE filma, zaljubljene Jamala i Latiku, glume Dev Patel i Freida PintoTrijumf britanskog filma "Slumdog Millionaire" u čak četiri kategorije na nedavno održanoj dodjeli Zlatnih globusa bio je toliko neočekivan, da su mnogi tada prvi put čuli za taj izuzetno hvaljeni film redatelja Dannyja Boylea. Romantična i dirljiva priča o siromašnom mladiću iz slumova Bombaya, koji poštenjem, entuzijazmom i sposobnošću počinje realizirati svoje potencijale postavši natjecatelj u kvizu "Tko želi biti milijunaš" te krene u osvajanje ljubavi svog života, sve se više opisuje kao "favorit iz sjene" za nagradu Oscar, iako će nominacije biti objavljene tek 22. siječnja.

Film je sasvim drugačiji od svih koji u posljednje vrijeme stižu iz Hollywooda - riječ je o niskobudžetnoj adaptaciji romana "Q and A" indijskog autora Vikasa Swarupa, kojeg je Boyle režirao na indijskim lokacijama i s indijskim glumcima. Za "Slumdog Millionaire", koji će u Indiji krenuti u distribuciju gotovo pet mjeseci nakon što je počeo osvajati nagrade po filmskim festivalima, kritičari tvrde da je to film kakav se danas rijetko snima - dopadljiva romansa, koja se oslanja na fenomen bollywoodskih filmova, a poštuje konvencije zapadnjačke kinematografije.

Najugledniji američki kritičari opisuju film kao "bajku, epsku romansu, remek-djelo kojem je teško odoljeti", te moralnu i poučnu priču o pobjedi dobra nad zlom, ali i kao prikaz gorućih društvenih problema u Indiji - siromaštva, vjerske netrpeljivosti i eksploatacije djece. Sa zanimanjem se očekuju reakcije indijskih gledatelja, budući da su se iz indijskih filmskih krugova već čule kritike da "Slumdog Millionaire" Indiju prikazuje kao "zaostalu zemlju trećeg svijeta", te da bi bilo bolje da ga je režirao indijski režiser. Premda ovaj film Indiju prikazuje drugačije od tipičnih bollywoodskih filmova, "Slumdog Millionaire" je nedavno dobio i 11 nominacija za BAFTA-u, najprestižniju britansku filmsku nagradu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika