21.01.2009. / 10:18

Autor: Marko Biočina

Na internetu hara najveći virus u povijesti

Iako na većini zaraženih računala virus još uvijek nije izazvao štetu, sumnja se kako je u Novom Zelandu pomoću njega srušeno centralno računalo tamošnjeg Ministarstva zdravstva

Brojni svjetski informatički stručnjaci posljednjih dana rade danonoćno kako bi zaustavili širenje najnovijeg velikog računalnog virusa koji se pojavio na internetu. Virus po nazivu "Conficker" u posljednjihje nekoliko dana zarazio više od 9 milijuna računala, a očekuje se kako će se u narednom razboblju širiti brzinom od milijun računala dnevno.

Iako na većini zaraženih računala virus još uvijek nije izazvao štetu, sumnja se kako je u Novom Zelandu pomoću njega srušeno centralno računalo tamošnjeg Ministarstva zdravstva. Ipak, stručnjaci za računalnu sigurnost zabrinuti su kako bi simultanom aktivacijom virusa mogla biti počinjena ogromna šteta. Virus poznat pod nazivima "Conficker" i "Downadup" je maliciozni program koji se prenosi s računala na računalo putem interneta ili prijenosnih medija, poput USB diska.

Jednom kad uđe u računalo, automatski se reproducira, te pokrene cijeli niz programskih operacija koje mu služe kao zaštita. Zbog toga ga je vrlo teško ukloniti. Virus pri tome preuzima kontrolu nad računalom, a novost je to što cijela mreža zaraženih računala kasnije može automatski djelovati zajedno kako bi dešifrirala lozinke na novim zaraženim računalima. To se radi tako da tisuće računala automatski pokušavaju pogoditi lozinku. Problem je u tome što su zabilježeni slučajevi u kojima je velika količina takvih pokušaja zna izazvati veliki gubitak podataka ili čak uništiti računalo.

David Perry, stručnjak za informatičku sigurnost iz tvrtke Trend Micro kaže kako bi ovaj virus mogao biti najveći u povijesti: "Conficker je potencijalno ogroman virus. Mislim da je on ustvari test jedne nove tehnologije. Način na koji koristi snagu cijele mreže zaraženih računala kako bi slomio lozinku na nekom drugom računalu dosad je neviđen i vrlo je uznemirujuć. Trenutno se borimo s velikom epidemijom, a kreatori virusa konstantno mijenjaju njegove postavke i tako poboljšavaju njegovu sposobnost da se replicira i širi po internetu".

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika