21.01.2009. / 20:54

Autor: Josip Bagić, Hrvoje Šimičević

Rukomet za drugi krug: Hrvatska pobjedila Španjolsku 32:22

Hrvatska je na kraju pobjedila 10 razlike, 32:22, te nakon sutrašnje utakmice, sa sigurnih dva boda, u zagrebački drugi krug putuje kao jedan od ozbiljnih pretenenata za polufinale

Foto:Mario StrmotićFoto:Mario Strmotić

Hrvatska rukometna reprezentacija ostvarila je najuvjerljiviju i najbolju utakmicu od početka Svjetskog prvenstva. Španjolci su pred utakmicu bili iznimno optimistični, no nakon 60 minuta, nisu se imali razloga veseliti. Hrvatska je na kraju pobjedila 10 razlike, 32:22, te nakon sutrašnje utakmice, sa sigurnih dva boda, u zagrebački drugi krug putuje kao jedan od ozbiljnih pretenenata za polufinale. Posljednja utakmica u prvom kolu, sutra se igra protiv Šveđana.

Prvo poluvrijeme 18:11

U utakmici protiv Španjolske, Hrvati su krenuli furiozno, te ubrzo iza sebe ostavili Španjolsku reprezentaciju. Pokazao je to i rezultatski saldo nakon prvih desetak minuta, jer je već bilo 5 razlike. Hrvatska je u napadu bila iznimno učinkovita, realizacija nije padala ispod 80 posto.

Sredinom utakmice došlo je do nekoliko manjih oscilacija u igri, no Španjolci se Hrvatskoj nisu uspjeli približiti ispod 3 gola razlike. Za to je osim agilne i čvrste obrane, najveći doprinos dao vratar Mirko Alilović, koji je bio jednako dobar na reakcijama u vanjskim, te šutevima sa osnovne crte.

Iako se većina hrvatskih rukometaša iskazala na svojim pozicijama, izvrsno su u napadu igrali Blaž Lacković i Pero Metličić, a konstantu u visokoj efikasnosti pokazao je i Ivan Čupić. Rezultat toga, bila je velika razlika pri samom kraju utakmice, kad je prednost Hrvatske varirala između 7 i 8 golova, unatoč činjenici da je Hrvatska u dva navrata igrala sa samo četiri igrača. Na kraju prvog poluvremena bilo je 18:11

Drugo poluvrijeme 32:22

Isključenja hrvatskih reprezentativaca obilježila su i početak drugog poluvremena: Červarovi igrači imali su nakon prvih nekoliko minuta iza sebe ukupno šest isključenja od početka utakmice. Međutim, nekoliko sedmeraca, praćenih prednošću igrača više, Španjolcima nije pomoglo da se previše približe hrvatskoj reprezentaciji: Najbolji rezultat u prvom dijelu drugog poluvremena bilo je pet golova razlike.

Kao i u prvom dijelu, nositelj cjelokupne igre hrvatskih rukometaša, bio je izvrsni Mirko Alilović, koji je uz pomoć obrambene linije Španjolcima skinuo više od nekoliko zicera. Izvrstan niz nastavio se i početkom posljednjeg dijela drugog poluvremena. Najveća razlika bila je na rezultatu 25:16. Ista je razlika postignuta u 55 minuti, kad je golom Domagoja Duvnjaka Hrvatska imala 28:19. Na samom kraju, Hrvati su otišli na 10 razlike.

Španjolci su bez obzira na sve imali zamisli, dobro kretanje u napadu, no na rezultat jednostavno nisu imali konkretnog utjecaja. Na kraju, najbolji strijelac u hrvatskim redovima i ponajbolji pojedinac na parketu, bio je Domagoj Duvnjak, sa 7 golova. Drugi šuter bio je Blaž Lacković (6), a potom Vori i Čupić sa 5 golova.

Hrvatski izbornik Lino Červar

"Prvo moram čestitati svojim igračima na odličnoj igri. Cijela ekipa bila je odlična. Treba naglasiti i atmosferu navijača. Navijači su odaslali odličnu poruku za Hrvatsku. Veselje neće dugo trajati, jer se trebamo usredotočiti na sutrašnju utakmicu protiv Švedske, jer nam je želja da iz Splita odemo neporaženi u Zagreb. Idemo u drugi krug, ali ne treba se prepustiti. Svaka naredna utakmica biti će veliki izazov za nas. Novi dan donosi još veće iskušenje".

Mirko Alilović

"Nismo očekivali ovako laganu utakmicu. Bili smo kompletni, ostavili smo srce na terenu i hvala cijeloj momčadi i navijačima. Sve nam se poklapalo, ali obrana je odradila ključni dio utakmice. Još jednom čestitke ekipi."

Španjolski izbornik Valero Rivera

"Prvo želim čestitati Lini Červaru i njegovoj ekipi. Jednostavno smo bili jako loši. Nestali smo s terena i ovaj poraz je za nas katastrofalan i sramotan. Hrvatska je igrala za svaku pohvalu, ali nismo smjeli izgubiti s tolikom razlikom."

David Barrufet, španjolski vratar

"Čestitke Hrvatskoj na uvjerljivoj pobjedi. Od prve sekunde smo pogriješili. Pokazali smo da nemamo dovoljno iskustva. Prepustili smo se igri i dali priliku da Hrvatska nametne svoj režim igre. Bit će ovo teška noć za nas. Sutra igramo s Južnom Korejom koja je blizu našoj kvaliteti i moramo je pobijediti. U protivnom će naša katastrofa biti veća."

Vezane vijesti

Hrvatske rukometašice bolje od europskih doprvakinja

Hrvatske rukometašice bolje od europskih doprvakinja

Pobjedom protiv aktualnih europskih doprvakinja Šveđanki (27-26) hrvatske rukometašice osigurale su plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva koje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika