Objavljeno u Nacionalu br. 689, 2009-01-27

Autor: Berislav Jelinić

Rat za Zagreb

Prvi napad Jasena Mesića na Bandića

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Jasen Mesić napao je Milana Bandića zbog neracionalnog upravljanja Holdingom, no Bandić i dalje vodi u izbornoj trci

POZIV NA OSTAVKU Milan Bandić i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović od kojeg je Mesić zatražio da podnese ostavkuPOZIV NA OSTAVKU Milan Bandić i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović od kojeg je Mesić zatražio da podnese ostavkuKrajem prošlog tjedna u Zagrebu je počela politička kampanja za zagrebačkoga gradonačelnika, a u središtu te kampanje prvih se dana neočekivano našao Ivo Čović, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga. Čovića je u središte pozornosti doveo HDZ-ov gradonačelnički kandidat Jasen Mesić. On je prošlog tjedna javno pozvao Čovića da iz moralnih razloga podnese ostavku na svoju funkciju jer je podlegao političkom pritisku gradonačelnika Milana Bandića i počeo koristiti Zagrebački holding za financiranje komercijalnih projekata, što nije primarna funkcija te tvrtke. Jasen Mesić Čovića je potom neizravno prozvao i prošle nedjelje u emisiji Nedjeljom u 2, gdje je kritički govorio o načinu poslovanja Zagrebačkog holdinga te pozvao na njegovu reformu i podjelu na četiri dijela. Nisu samo javni istupi Jasena Mesića Čovića doveli u središte zanimanja. Protiv Čovića je nedavno kaznenu prijavu podnio bivši zastupnik u zagrebačkoj gradskoj skupštini Tomislav Jelić. Čović je tu prijavu također "zaradio" zahvaljujući suradnji s Milanom Bandićem, koji je ujedno jedini član skupštine Zagrebačkog holdinga, tijela koje uvjetuje što će ta tvrtka raditi i po kojim prioritetima.

Mesić je zatražio od Čovića da podnese ostavku na svoju funkciju zato što je dopustio da mu se Milan Bandić upleće u posao. Bandićevi politički protivnici tvrde da Čović isprva u poslovne aktivnosti nije uvrstio neke projekte koje je zagovarao gradonačelnik Milan Bandić, te da je njihovo neslaganje kulminiralo kada je Čović sastavio investicijski plan Zagrebačkog holdinga bez Bandićevih projekata. Bandićevi protivnici tvrde da Bandić Čoviću nije htio potpisati takav investicijski plan, te da je Čovića natjerao da mimo svog osobnog i profesionalnog uvjerenja, zbog političke više sile, prihvati Bandićeve projekte koji nisu financijski osnovani i legitimni. Riječ je o projektima izgradnje Zelene tržnice, Kongresnog centra i Podbrežja. Za njih je Zagrebački holding iz svog proračuna odlučio izdvojiti dodatnih 300 milijuna kuna, te su se investicije tako popele na 3 milijarde kuna. Problem je u tomu što bi se taj novac trebao trošiti u razvoj komunalne infrastrukture, a ne za komercijalne projekte poput tri navedena. Iako je to nerealno, zbog istog razloga Mesić je zajedno s Darinkom Kosorom, svojim koalicijskim partnerom iz HSLS-a, najavio da će u zagrebačkoj gradskoj skupštini pokrenuti opoziv Milana Bandića s pozicije jedinog člana skupštine Zagrebačkog holdinga.
Ivo Čović tu je inicijativu za Nacional prokomentirao ovako: "Nije neobično da čelnici stranaka u nastojanju da se afirmiraju i svide biračima pokušavaju diskreditirati postupke svojih političkih konkurenata, u ovom slučaju gradonačelnika Bandića. Stoga pozivu na ostavku koji su uputili Jasen Mesić i Darinko Kosor ne pridajem osobitu važnost. Predsjednik Skupštine je u skladu sa svojim ovlastima zatražio povećanje iznosa sredstava za neke projekte koje smo unijeli u Plan investicija za 2009. Nakon što smo razmotrili navedeni zahtjev, Uprava i Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga usvojili su predložene izmjene. Time je ukupan iznos investicija povećan za manje od 10 posto. Ne vjerujem da je bilo koji od opozicijskih političara protiv izgradnje ustanove Hitne pomoći ili škole i vrtića u Sesvetskom Kraljevcu ili ustanove za socijalnu skrb ugroženih obitelji. Vjerojatno podržavaju i ostale projekte jer nisu izrijekom protiv njih. Treba razumjeti činjenicu da je predizborna kampanja počela i da izjave političara treba sagledavati i u tom kontekstu. S gradonačelnikom sam u dobrim odnosima. Za sve do sada učinjeno imao sam ne samo njegovu potporu nego je dobar dio aktivnosti, kao na primjer nova organizacija, učinjen na njegovu inicijativu. U ovom trenutku nemam razloga sumnjati da će tako biti i ubuduće."

Čovića je prije nekoliko dana Državnom odvjetništvu prijavio Tomislav Jelić. Optužio ga je da je zloupotrijebio položaj i ovlasti, te prekršio kupoprodajni ugovor za polovicu zemljišta Zagrepčanke u Heinzelovoj ulici. U prijavi se navodi da je Čović odgovoran što je Zagrebački holding, suprotno odredbama natječaja, vratio jamčevinu Ingri i United Europe ulaganjima prije nego je Institut građevinarstva Hrvatske platio 45,6 milijuna eura, koliko je ponudio na natječaju. Kako IGH nije platio dogovorenu cijenu u roku od 30 dana, Čović je, navodi se u prijavi, mogao i ostalim kandidatima prodati zemljište Zagrepčanke, ali to nije učinio. Umjesto toga, vratio je ostalim kandidatima po 2,5 milijuna eura jamčevine i prije vremena zaključio natječajnu proceduru. U prijavi se navodi da je Čović tako doveo IGH u mnogo povoljniji položaj.
IGH se izgovarao svjetskom financijskom krizom i neriješenim imovinskim odnosima, te je uspio dobiti jednogodišnju odgodu plaćanja, uz uvjet da uplate samo 10 posto cijene, te da plate godišnju kamatu od 6 posto. Tu kamatu stručnjaci smatraju mnogo povoljnijom od tržišnih prilika, te vide kao neprimjereno pomaganje tvrtki IGH. IGH, uz navedeno, jedini nije ponudio ni idejno rješenje za ono što će napraviti na tom prostoru. Ponudili su najviše novca, ali to nisu mogli platiti. Takav epilog tog projekta stvorio je dodatne financijske probleme Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu. Novac im je trebao za krpanje rupa u proračunima koje su nastale zbog nerealno visokih investicija za koje nije bilo dovoljno novca. Jasen Mesić, ali i Bandićevi politički protivnici iz HNS-a, sve češće će upozoravati na ozbiljnost gradskih financijskih problema. Bandićevi politički protivnici iz HNS-a imaju odnedavna bolji uvid u tu problematiku, jer se toj stranci priključio Dragan Kovačević, bivši član SDP-a i financijski direktor Zagrebačkog holdinga. Kovačević je, JASEN MESIĆ, HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnikaJASEN MESIĆ, HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnikaprema vlastitim tvrdnjama, Zagrebački holding napustio zbog Bandićeve megalomanije i pretjeranog zaduživanja. U svom nastupu u emisiji Nedjeljom u 2 Jasen Mesić izrazio je uvjerenje da će s Kovačevićem i HNS-om dobro surađivati, iako neće biti formalne stranačke koalicije.

Protivnici Bandiću zamjeraju i što se nakon izdavanja obveznica Zagrebačkog holdinga nastavio zaduživati kod banaka. Navode da je pod nepovoljnim uvjetima Bandić zadužio Zagrepčane za projekt Sesvete Sopnica, za leasing tramvaja, nove autobuse i vozni park, te za infrastrukturne objekte kreditom EBRD-a - ukupno se govori čak o 4 milijarde kuna novih zaduženja. Bandićevi protivnici uvjereni su da će Grad Zagreb do kraja godine zbog Bandićeve neracionalnosti doći u iznimno tešku situaciju. Primjerice, tvrdi se da se trenutačno uopće ne zna kako će se do kraja godine isplaćivati plaće radnicima ZET-a, komu za normalno funkcioniranje u tekućoj godini treba 1,1 milijarda kuna, a zasad je osigurano 700 milijuna kuna. Navodi se i da je nerealno očekivati da će se moći napuniti gradski proračun koji iznosi oko 8 milijardi kuna, jer je baziran na rastu GDP-a od 4,5 posto godišnje, što je u današnjim uvjetima potpuno nerealno. Bandića takve crne prognoze ne brinu. Bandić za provođenje socijalne politike planira izdvojiti oko 2,4 milijarde kuna, što čini 30-ak posto gradskog proračuna. Taj iznos je gotovo pola od ukupno 5,4 milijarde kuna koliko Grad dobiva od poreza i prireza. Dio tog novca trebalo bi dobiti više od 500 tisuća Zagrepčana - branitelja, rodilja, studenata, siromašnih, socijalno ugroženih i umirovljenika.

Moguće je da je i u tomu tajna Bandićevih dobrih rezultata u anketama, koje upućuju na to da neće imati ozbiljnih protukandidata na izborima. U HDZ-u se nadaju da je nastup Jasena Mesića u emisiji Nedjeljom u 2 početak njegova političkog uspona. U toj stranci optimistični su i zato što su prošle godine u zagrebački Gradski odbor HDZ-a uspjeli upisati 4000 novih članova, od kojih očekuju znatan doprinos u kampanji, kao volontera u pozivnim centrima i agitatora za glasove na izborima. U političko profiliranje Jasena Mesića intenzivnije se uključio i nekadašnji glasnogovornik Vlade Ratko Maček, nakon čega se Mesić počeo učestalije pojavljivati u medijima.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika