29.01.2009. / 08:30

 

U obranu Vedrane Rudan: gdje je Novoj TV bio mozak?

Za Vedranu Rudan, ženu briljantna uma, nijedna tema nije tabu: okrutno je vrijeđala starce, djecu, žene, muškarce, domovinu i crkvu a Hrvatsku je svojedobno nazvala "zemljom zločinaca, ubojica i varalica". Onda Nova TV odluči angažirati Vedranu Rudan, ženu koja bi za potrebe pojavljivanja na televiziji vjerojatno trebala na čelu imati žig s brojkom 18

Svaki iole iskusniji urednik hrvatskog news portala zna da je ime Vedrane Rudan u naslovu vijesti veliki mamac za klikove čitatelja. Stoga nije čudno što se od sinoć hrvatski web bavi uglavnom takozvanim "slučajem Vedrane Rudan". Jedna rečenica u emisiji IN magazin Nove TV bila je dovoljna da slavna spisateljica i osebujna javna osoba Vedrana Rudan dobije kopito već u prvom svom pojavljivanju na novom poslu.

Nakon te emisije, u kojoj je Vedrana Rudan manje-više usporedila holokaust s izraelskom vojno-policijskom akcijom protiv Hamasa, izvrijeđala Annu Frank i kazala "prestanite biti Židovi i budite ljudi", u hrvatskim se medijima razvilo nekoliko vrijednih i interesantnih rasprava. Jedna od njih bavi se antisemitizmom u Hrvatskoj danas. U njoj, doduše, nitko nije ispravno ocijenio problem anitsemitizma, koji je zgodno oružje u rukama ljevice kad njime treba lupiti Thompsona po glavi. Lako je ljevici pregrmiti svoje vlastite predrasude u tim trenucima, kad zna da će pri slijedećem pokušaju Izraela da omogući siguran život svojim građanima imati priliku dati oduška svom antisemitizmu. Ali to nije bit problema u slučaju Vedrane Rudan.

Mnogo se raspravlja i o slobodi govora, što je uvijek dobro. Izjave Vedrane Rudan opisane su kao "govor mržnje". To je možda i istina, ali ne znači da bi se takav govor trebao zabraniti. Svaka ideja trebala bi se moći iznijeti u javnosti, koliko god bila glupa, zla ili pokvarena. U današnje vrijeme ljudi robijaju u zapadnoeuropskim zemljama, koje imaju zakone protiv nijekanja holokausta, zbog objavljivanja knjige, u preciznom oživotvorenju bizarne tvrdnje da čovjek može istodobno biti zatočenik savjesti i monstruozni nacist. Ali ni to nije bit problema u slučaju Vedrane Rudan.

Bit problema je u Vedrani Rudan. Nama u Nacionalu bila je čast godinama surađivati s jednom tako talentiranom i inteligentnom osobom, vrhunskom spisateljicom i izvanrednom provokatoricom malograđana. Za Vedranu Rudan, ženu briljantna uma, nijedna tema nije bila tabu, okrutno je vrijeđala starce, djecu, žene, muškarce, domovinu i crkvu. Ni danas nisam načistu je li to samo njena javna persona, literarni work in progress ili je to zaista ona.

Neki od naslova njenih najčitanijih kolumni tijekom suradnje s Nacionalom bili su "Kad je muškarac peder?", "Kad je žena kurva", "U očekivanju falusa", "Kurac i dijamanti", "Svi smo mi kurve", "Moć pičke", "Da sam kurva...", "Penis Croaticus".

Hrvatsku je svojedobno nazvala "zemljom zločinaca, ubojica i varalica". Povodom poznatog slučaja kad je Zdravko Mamić doživio slom na novinskoj konferenciji i počeo novinare "nabijati na kurac" Vedrana Rudan je napisala kolumnu u kojoj je na papir sasula više prostota nego Dinamov izvršni na pressici.

Nakon takve povijesti novinskih kolumni, televizijskih pojavljivanja u zloglasnom kostimu opatice te tri romana koji se čitaju kao besramna kolektivna podsvijest Hrvatske, Nova TV odluči angažirati Vedranu Rudan. Za emisiju IN magazin, u 18:30, vjerojatno zamišljenu kao konkurenciju RTL-ovom besprizornom trash magazinu Exkluziv. Angažira Vedranu Rudan, ženu koja bi za potrebe pojavljivanja na televiziji vjerojatno trebala na čelu imati žig s brojkom 18.

I što bi onda Vedrana Rudan učinila, nego potopila emisiju već u prvom pojavljivanju, kao škorpion žabu u Ezopovoj basni. Je li joj to zaista u prirodi, je li ju iznenadila reakcija, ili je riječ o eksperimentu iz slobode govora, literarnom zahvatu na stvarnosti ili nečem sasvim desetom, zna samo ona.

Vezane vijesti

Interna istraga zbog Svilana

Interna istraga zbog Svilana

Nova TV intenzivno provodi internu istragu svih navoda optužnice podignute protiv direktora njezina programa Siniše Svilana kojega zagrebačko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika