28.01.2009. / 19:08

Autor: Kristina Gaćarić

Mario Beusan predstavio 'Suvremeni umjetnički nakit u Hrvatskoj'

Beusan se osim znanstvenim i pedagoškim radom bavi i oblikovanjem izložbi i stalnih muzejskih postava

Slijeva:Davor Bajec,Lazer Rok Lumezi, Ivana Bakal, Mario Krištofić, Sanja Bachrach Krištofić, Mario Beusan, Željka Čorak, Eva Lumezi Šimatović, Luka PetrinjakSlijeva:Davor Bajec,Lazer Rok Lumezi, Ivana Bakal, Mario Krištofić, Sanja Bachrach Krištofić, Mario Beusan, Željka Čorak, Eva Lumezi Šimatović, Luka PetrinjakU Muzeju Mimara 28. siječnja održana je promocija knjige Maria Beusana "Suvremeni umjetnički nakit u Hrvatskoj". Beusan je o knjizi rekao: "Knjiga je konačni rezultat izložaba nakita koje su se održavale posljednjih sedam godina u Galeriji ULUPUH . Održano je 18 retrospektivnih izložaba kroz koje smo dobili uvid u oblikovanje nakita u Hrvatskoj od 60.-ih godina prošlog stoljeća do danas. Dob autora čiji su radovi prikazani u monografiji je različita - od doajena, autora srednje dobi pa do umjetnika mlade generacije novog senzibiliteta".

Monografija je raskošno ilustrirana, sadrži više od 200 stranica na kojima su predstavljen biografije i radovi 18 autora - Aranka Njirić, Davor Šuk, Jasenka Pavliša, Dubravko Lide, Radovan Sredić, Stjepan Balja, Rea Boschi Gogolja, Boris Borović, Mara Fabijanić Borović, Zlatko Odrčić, Boris Pokos, Mladen Max Škledar, Luka Petrinjak, Eva Lumezi Šimatović, Davor Bajec, Lazer Rok Lumezi, Vera Dajht Kralj i Mario Beusan. Autori dizajna i fotografije u knjizi su Bachrach i Krištofić koji su autorskim fotografijama predstavili nakit i autore nakita u nizu umjetničkih fotografskih portreta.

Monografije će zanimati ljubitelje nakita, ali i fotografijeMonografije će zanimati ljubitelje nakita, ali i fotografijeMario Beusan je magistar arhitekture i predavača na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Beusan se osim znanstvenim i pedagoškim radom bavi i oblikovanjem izložbi i stalnih muzejskih postava. Nakon studijskog boravka u atelieru Jannie Borel u Parizu 1968. godine počeo se baviti oblikovanjem nakita u tehnici emajla na bakru. Član je ULUPUH-a od 1979. godine, a za posebne zasluge u kulturi odlikovan je 1998. godine Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Monografija je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika