02.02.2009. / 16:04

Autor: Vladimir Radičević

David Stern: NBA se uskoro širi na Europu

Pod Sternovom je dirigentskom palicom NBA liga postala model organizacije, globalnog marketinga, otvorenosti prema javnosti i uvođenja novih tehnologija za sve profesionalne sportove. No Stern ne misli stati, njegov san je da NBA ligu proširi i van okvira Sjeverne Amerike

Čelni čovjek košarkaške NBA lige David Stern i prvi pick Chicago Bullsa na draftu Derrick RoseČelni čovjek košarkaške NBA lige David Stern i prvi pick Chicago Bullsa na draftu Derrick RoseDavid Stern, čelni čovjek košarkaške NBA lige, zasigurno je najbolji komesar u povijesti profesionalnog sporta, komesar koji je od NBA lige napravio sjajan globalni proizvod. U novom broju Superkošarke Stern između ostalog govori o mogućem širenju NBA-a na Europu

Komesar NBA lige David Stern u veljači 2009. proslavlja rijedak jubilej, 25 godina na čelu NBA lige. Tijekom tih godina Stern je postao sinonim za njen razvoj, ekspanziju i uspjehe. Pod njegovim vodstvom NBA liga je izrasla u najprepoznatljivije sportsko natjecanje klubova na svijetu.

Brojke ne lažu. U Sternovom mandatu NBA liga proširena je na 30 klubova, povećala je financijske prihode za čak 15 puta, uspostavila 11 novih internacionalnih ureda, osnovala vlastitu televiziju koja emitira 24 sata na dan, izgradila vlastiti web portal koji je jedan od najpopularnijih i najposjećenijih sportskih portala uopće, osnovala žensku inačicu NBA lige, WNBA i razvojnu NBDL ligu, inicirala brojne programe pomoći siromašnima poput 'NBA Cares', 'Read to Achieve', a uz to je osigurala i mirovine za sve NBA veterane.

Pod Sternovom je dirigentskom palicom NBA liga postala model organizacije, globalnog marketinga, otvorenosti prema javnosti i uvođenja novih tehnologija za sve profesionalne sportove. No Stern ne misli stati, njegov san je da NBA ligu proširi i van okvira Sjeverne Amerike.

Vaša vizija je širenje NBA lige i na ostale kontinente. Sljedeća je na redu Europa i osnivanje europske divizije NBA lige. Potvrdio nam je to nedavno i sam Stern u ekskluzivnom razgovoru.

Postojalo je nekoliko ideja širenja NBA lige. Jedan je uključivao dvoboj za naslov najbolje momčadi na svijetu, u kome bi se sastali prvak NBA i europski prvak, no ta je ideja napuštena jer još uvijek nismo načistu s kim bi pregovarali. NBA se ne želi miješati u odnos FIBA i Eurolige i zato je u ovom trenutku puno izglednije kako ćemo u bližoj budućnosti osnovati europsku diviziju NBA lige, koju ćemo uključiti u natjecanje od početka sezone, otkrio nam je Stern i dodao kako još uvijek nije spreman otkriti kad bi se to moglo dogoditi.

Ide li tome u prilog i najava kako će se uskoro, na tlu Europe, igrati i službene NBA utakmice?

Konkretan datum još uvijek ne postoji, no mogu potvrditi kako će prije OI u Londonu 2012. godine u Europi biti odigrano nekoliko utakmica regularne NBA sezone. Igrat će ih klubovi koji sada igraju u NBA ligi i to bi trebala biti uvertira u osnivanje europske divizije NBA lige.

Hoće li prednost pri uključivanju u NBA ligu imati postojeći klubovi ili ćete dodjeliti franšize velikim gradovima?

Kako sada stoje stvari u prvom planu su London i Berlin, u kojima su već, po uzoru na NBA arene, izgrađene O2 arene. Sigurno da će se u početku NBA utakmice igrati u ta dva grada, a njima će najprije biti ponuđene i franšize za osnivanje klubova. U konkurenciji su još i Pariz, Rim, Barcelona, Madrid, Milano...

Kompletan intervju pročitajte u novom broju Superkošarke

O TV PRAVIMA ZA HRVATSKU

U mnogim zemljama poput Hrvatske lokalne TV kuće nisu zainteresirane za prijenose TV utakmica, unatoč velikom interesu navijača. Možete li svojim utjecajem nešto promijeniti?

Na žalost ne previše. Maksimalno smo izašli u susret mnogim nacionalnim TV kućama, no dalje od toga ne možemo.

Žao mi je navijača, no mi smo potpuno nemoćni. Naši projekti su omogućili da se NBA proigram može gledati diljem svijeta, danas u Africi možete gledati NBA utakmicu na zaslonu mobitela, a utakmice se mogu pratiti i putem internet TV-a ako im je to neka utjeha.

Vezane vijesti

NBA: Miami na korak do naslova

NBA: Miami na korak do naslova

Pobjedom protiv Oklahoma City Thundera u svojoj American Airlines Areni 104-98 u petoj utakmici finala doigravanja NBA lige, košarkaši Miami Heata… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika