Objavljeno u Nacionalu br. 690, 2009-02-03

Autor: Željko Rogošić

Izbori u Splitu

HDZ i SDP pušu Kerumu za vrat

Dramatični finiš utrke za splitskog gradonačelnika pokazuje da Željko Kerum vodi, ali da ima opasne protivnike

ŽELJKO KERUM Splitski poduzetnik uživa simpatije Splićana, ali bi mu prepreka pobjedi mogle biti teškoće u koje je upalo njegovo poslovno carstvoŽELJKO KERUM Splitski poduzetnik uživa simpatije Splićana, ali bi mu prepreka pobjedi mogle biti teškoće u koje je upalo njegovo poslovno carstvo"Izborna kampanja nije mi ni potrebna pored protukandidata poput Kureta i Ostojića", samouvjereno je prije nekoliko dana izjavio kandidat za splitskog gradonačelnika Željko Kerum, ograđujući se od bilo kakve pomoći ogorčenim dokerima i špediterima koji vožnjom kamiona i automobila gradskim ulicama protestiraju protiv preseljenje carinske ispostave iz Sjeverne luke u Dugopolje. Splitski poduzetnik priprema se za start svoga televizijskog showa „Um" - skraćenice od njegova prezimena KerUM - na lokalnoj TV postaji čiji je i vlasnik. Iako se u javnosti spominju brojne ankete koje predviđaju Kerumovu nadmoćnu nad SDP-ovim Rankom Ostojićem i sadašnjim gradonačelnikom Ivanom Kuretom, čija je kandidatura tek prije dva tjedna verificirana na izborima u HDZ-u, postoji samo jedna jedina stručno provedena anketa ispitivanja javnog mnijenja. Nju je prema narudžbi SDP-a, koncem studenog 2008. provela agencija Puls.

Prema toj anketi Željko Kerum bi dobio 36 posto glasova, Ranko Ostojić 22 posto, a Ivan Kuret 11 posto glasova birača. Ta je anketa Kerumu potvrdila da mu izborna kampanja nije ni potrebna, a od nje on zapravo i bježi jer je svjestan da bi kao loš govornik i komunikator u bilo kojem javnom istupu, dijalogu ili polemici, protiv Ostojića i Kureta imao male izglede. S druge srane, SDP i Zoran Milanović Ostojićevim rezultatom u Pulsovoj ankete nisu bili nezadovoljni, posebice zato što je Ostojić splitskom SDP-u nametnut odozgo. Zato u SDP-u, preko Slobodne Dalmacije koja je naklonjena i Ostojiću i Kerumu, zadnjih dana potiču mogućnost raznovrsnih scenarija njihove postizborne suradnje. U raspletu sasvim ozbiljno, vide prvenstveno Ranka Ostojića kao novog gradonačelnika Splita. Pri tome, i Kerum, i SDP ne vide da se odnos snaga od konca studenog značajno promijenio, da se povećala podrška Ostojiću, ali još i više Ivanu Kuretu, te da prava izborna utrka, sa dosta žara i borbe, tek počinje. Svjetsko rukometno prvenstvo, savršena organizacija Grada pod Kuretovim vodstvom i gradonačelnik koji je stalno bio prisutan na brojnim gradskim infrastrukturnim gradilištima i dovršenim objektima, a ne samo u dvorani u Lori, u velikoj je mjeri podiglo rejting Ivana Kureta.
Kod Splićana je probudio uvjerenje da mladi inženjer, iako nema nikakvu političku karizmu i u čiju promociju HDZ nije ništa uložio, nije tek Sanaderov pijun, niti zatočenik želja koalicijskog partnera Liste Velog mista, te da je nakon proteklih godinu i pol dana nakon iznenadnog postavljanja na dužnost gradonačelnika, umjesto Zvonimira Puljića, postao već sasvim solidan upravitelj razvoja Splita.

Građani su već postavili temeljno pitanje- što je svaki od njih trojice do sada učinio za grad Split i tko što nudi u ovom trenutku? Kerum je svoj izborni program sveo na jednu rečenicu: „Natirat one u Banovini da građevinsku dozvolu izdaju za sedam dana", iako takvu brzinu nije moguće postići niti po jednom europskom upravnom postupku, ni po zakonu bez kršenja ljudskih prava. SDP i Ranko Ostojić i dalje šute o svojem izbornom programu, te svoju strategiju isključivo grade na kritikama i press konferencijama na kojima za svaki potez optužuju gradsku vlast za korupciju. Kuret je očigledno najspremniji. Iako se to moglo dogoditi i prije, Vlada je prije dva tjedna prepustila Gradu Splitu nekadašnji vojni kompleks Dračevac, pa će na 140.000 četvornih metara započeti gradnja toliko priželjkivane poslovne zone.
Nakon godinu i pol dana Kuret izbornu utrku dočekuje i sa potpuno sređenom dokumentacijom za izgradnju i uređenje 70 lokalnih cesta, jer Split godinama nije gradio svoje ceste, te gotovim glavnim prometnim pravcima i poslovnim projektima na istočnim prilazima Splitu. Kuret je već jasno naznačio da je prioritet njegove gradske uprave revitalizacija obalne crte prema Duilovu i Žnjanu, i izgradnja turističko-hotelsko-poslovnih zona sa marinom na njima, preseljenje gradske luke u Kopilicu i sasvim novi razvojni korak u uređenju sjeverne splitske fasade, te rješavanje dugogodišnjeg problema uređenja zapadne obale gradske luke, pri čemu je jedan od najznačajnijih projekata upravo obnova i dogradnja hotela „Marjan", što je najavljivano kao najveće, 100 milijuna eura teško ulaganje Željka Keruma. HDZ će se morati suočiti sa činjenicom da je Kuretova gradska uprava podbacila u pokušajima izgradnje podzemnih garaža, te da će Ranko Ostojić i SDP svoju priliku tražiti upravo na neuspjehu organizacije i upravljanja sustavom prometa u mirovanju.


RANKO OSTOJIĆ Kao kandidat nametnut je splitskom SDP-u zbog čega ne uživa srdačnu podršku, a u prilog mu ne ide ni to što već desetljeće živi u ZagrebuRANKO OSTOJIĆ Kao kandidat nametnut je splitskom SDP-u zbog čega ne uživa srdačnu podršku, a u prilog mu ne ide ni to što već desetljeće živi u ZagrebuIako prema općem uvjerenju vodi u utrci za gradonačelnika, iako njegovoj popularnosti očito ozbiljnije nisu naštetili ni noćni život, ni tučnjave, ni maligani u zagrebačkom „Ramazzottiju", ni incidenti sa policijom i prebrzom vožnjom, Željko Kerum ne može izaći pred birače i pohvaliti se realizacijom brojnih poslovno-stambenih projekata koje je zamislio kupnjom niza atraktivnih nekretnina. Istovremeno, tvrtka „Kerum" se suočava sa jednom od najozbiljnijih kriza u poslovanju, a koja nije posljedica financijske krize, već isključivo načina poslovanja i vođenja vlastite tvrtke. Kerum je neosporno kralj nekretnina na cijelom ovom području, čovjek sa urođenim smislom za dobre poslove i izrazitim njuhom za profitabilne projekte.

Kerum je daleko od očiju javnosti, koncem prosinca prošle godine, bio prisiljen prodati oko 8000 četvornih metara zemljišta u atraktivnoj Trsteničkoj uvali Jaki Andabaku. Na toj zoni, ukupne površine 13 hektara, grad je proveo natječaj i želi turističku izgradnju. Kerum je prije dvije godine ponudio 520 eura po četvornom metru i uspio istisnuti nešto slabiju ponudu poznatog vozača „Formule 1" Jarna Trullija, čak i jednog bliskoistočnog šeika, ali na tom prostoru ništa nije uspio pokrenuti. Jako Andabak odmah želi krenuti u izgradnju velikog hotela sa pet zvjezdica. Do najatraktivnije nekretnine usred Splita - bivše gradske vjenčaonice površine 2.2oo četvornih metara, Kerum je došao čudnovatim ugovorom o zamjeni svog poslovnog prostora s Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom. Promjenom splitskog GUP-a Kerum je uspio na toj zgradi dobiti koeficijent izgrađenosti 3, što praktički znači pogodnost i priliku izgraditi 6.600 četvornih metara poslovno-stambenog prostora. Kako se zadnje tri godine na toj lokaciji ništa nije dogodilo, gradskoj upravi nije sve jedno hoće li neke investicije ostati trajni mrtvi kapital ili će splitske tvrtke, poput „Keruma" dobro razvijati i poslovati, upravo se očekuje raspisivanje natječaja za uređenje i privođenje svrsi te lokacije.
Ni od gradnje velikog „Kerumovog" distributivnog ili shopping centra na Pantani pred ulaskom u Trogir nema nema ništa. Kada je kupio pogon „Pliva-bilje", na tu je lokaciju Kerum najavio preseljenje i razvoj „Diocomove" konfekcije, premještene sa splitske Brodarice, na kojoj je nastao najveći i najuspješniji Kerumov projekt trgovački centar „Joker". Međutim, na Pantani je nekad uzorni „Plivin" pogon postao skladište i odlagalište, a tu je Kerum preselio tek mali dio „Diocomove" konfekcije, koji izrađuje uniforme za 2000 zaposlenika „Kerumovih" trgovina. Direktor toga pogona je Pero Sapunar, Kerumov zet, kojega je kandidat za splitskog gradonačelnika prije nekoliko dana javnosti predstavio kao svoga kandidata za novog splitsko-dalmatinskog župana. Tako će se Pero Sapunar, ni kriv ni dužan, odjedanput morati nositi sa iskusnim HDZ-ovim kandidatom Antom Sanaderom i SDP-ovim najjačim čovjekom Veljanom Radojkovićem.

Kako se približava vrijeme izbora, sve glasniji postaju Kerumovi vjerovnici i dobavljači, s tvrdnjom da se sve više i više cijelo poslovanje „Keruma" bazira na radu sa tuđim novcem, jer splitski poduzetnik ustupljene robe i učinjene usluge plaća s odgodom od 300 dana. No, Kerumu ni u Zagrebu ne uspijeva realizacija velikih projekata. Tvornica „Nada Dimić", objekt pod konzervatorskom zaštitom, se urušila zbog nestručnog rušenja, a radovi su započeti sa nepravomoćnom građevinskom dozvolom. Najveći problem najvećeg splitskog investitora, nedostatak stručnog tima koji prati investicijske planove, izgradnju, marketing, mogao bi se pojaviti i kao problem u njegovoj kandidaturi za gradonačelnika. Kerumov poslovni tim čini samo dvoje ljudi, njegova sestra Nevenka Bečić, direktorica „Keruma", vodi sve financije, a Jadran Barada, zadužen je za komercijalu. Očigledno, u političkoj utrci za mjesto gradonačelnika, Kerum će se morati opet osloniti na članove svoje obitelji, i ne samo na Peru Sapunara.

ŽELJKO KERUM pokreće brojne projekte, ali u zadnje vrijeme teško ih financiraŽELJKO KERUM pokreće brojne projekte, ali u zadnje vrijeme teško ih financiraSDP je svoju dugu izbornu kampanju, započetu davno prije odluke Zorana Milanovića da kandidat za gradonačelnika bude saborski zastupnik Ranko Ostojić, zasnivao na oštroj kritici aktualne gradske vlasti zbog uređenja Rive. Negativnu javnu percepciju i otpore preuređenju Rive, koje je koštalo 70 milijuna kuna, splitski je SDP politički iskoristio i započeo žestoku kampanju kojom je sve karte bacio na dokazivanje korupcije i sukoba interesa pojedinih čelnika Liste Velog mista. No, priča o slabostima uređenja Rive, o rasipnosti vladajućih se potrošila, i ona više ne može poslužiti Ranku Ostojiću. Riva je ponovno počela dobivati okvire šetališta, a za dvije godine, kako je rekao jedan splitski svjetski priznati arhitekt, ljudi će u Split dolaziti gledati Rivu, pa Dioklecijanovu palaču. Ostojić je u nezgodnoj situaciji. Nema nikakvog vlastitog programa za razvoj grada, nema nikakvu viziju budućnosti Splita, jer sa Splitom već skoro devet godina nije ni živio. Sve otkako je 2001. godine postao ravnatelj policije i sa dužnosti člana Poglavarstva grada, preselio se u Zagreb. Ostojiću nije ostalo puno prostora, jer mu se na sve bitne točke opstanka i budućnosti Splita već završenim projektima, planovima ili dokumentacijom naslonio HDZ-ov Ivan Kuret. Iako mu se s pravom zamjera kako u istupima mora biti odlučniji, Kuretu nitko ne odriče da je pametan čovjek koji je u stanju brzo reagirati na svaki problem. Od Željka Keruma za sada nitko ni ne očekuje konkretni izborni program, jer njegova kandidatura mnoge građane, u vremenima posvemašnje krize i razočarenja, uveseljava kao novo lice u politici. Zato je, uslijed lošeg razvoja poslovne situacije zabrinuti Kerum, Ranku Ostojiću puno manji problem od nadolazećeg Kureta.

Ostojić se nada i dogovoru sa Kerumom, iako znade da u svakom poslu uvijek najbolje dobiva spretni splitski trgovac. Ostojić ima ozbiljan problem i sa svojim timom, jer su u njemu istaknuti članovi SDP-a koji do prije nekoliko mjeseci nisu htjeli ni pomisliti da bi mogli podržati Ostojića kao kandidata za gradonačelnika. Zbog neslaganja sa Ostojićevim viđenjem unutarstranačke demokracije i vođenjem politike, Ostojić je tada morao potražiti utočište na SDP-ovoj listi u 9. izbornoj jedinici i tamo se izboriti za ulazak u Sabor. Oni mu i danas daju samo deklarativnu podršku, poslušnički kimaju glavama, bez konkretnih predizbornih programa i najava, dakle, s figom u džepu. Stoga će Ostojićeva izborna kampanja zažaliti za splitskim vremenima kada je SDP-ovu izbornu kampanju vodio Slavko Linić. S druge strane, pojedini SDP-ovi kadrovi nisu baš sigurni u etičnost i moralnu čistoću svoga kandidata za gradonačelnika dok je obavljao dužnosti u gradskom Poglavarstvu Splita.
Naime, Ostojić je za vrijeme gradonačelničkog mandata Ivice Škarića, 1997-2001. godine, kada su HSLS, SDP i HNS imali vlast u Splitu, dobio priliku biti rukovoditeljem Odjela za upravljanje gradskom imovinom. Premda je nakon odlaska Venka Ćurlina na mjesto pomoćnika tadašnjeg ministra Radimira Čačića u Račanovoj Vladi, Ranko Ostojić nekoliko mjesci bio i član Poglavarstva grada, pa sa toga mjesta odlukom SDP-a, postao bez dana policijskog iskustva, i načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, ostala je zapamćena čudna priča. Ona samo zahvaljujući šutnji pojedinih SDP-ovaca, nije prerasla i u moguću aferu sa dodjelom i otkupom gradskih poslovnih prostora. Naime, Ostojićeva služba složila je katalog poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, s namjerom da ih njihovi korisnici otkupe ili da se uspostavi režim realne najamnine.

U cijelom tom složenom poslu, Ostojić je, navodno, u nekoliko navrata pogodovao pojedinim korisnicima prostora ili omogućio povoljniji otkup nekim pojedinim članovima svoje obitelji i prijateljima. Danas se neki sudionici tih događaja mogu prisjetiti da su se događaji vrtili oko tvrtke „Bimita", te jednog kafića na Rivi - „Marinero". Istog onog prostora zbog kojeg je Željko Kerum izgubio plaćeni polog. Iako se u Splitu očekuju još dva kandidata za gradonačelnika, nekadašnji prvi čovjek Nikola Grabić i sadašnji gradski vijećnik Luka Podrug, u Splitu će se ipak žestoka borba voditi između tri kandidata - Željka Keruma, Ranka Ostojića i Ivana Kureta. U toj borbi jedino je sigurno da ništa nije sigurno. Opasno i prerano je bilo koga otpisati.

KERUMOVE POSLOVNE POTEŠKOĆE

■ Da je Kerum u velikoj poslovnoj krizi, vidi se po nizu njegovih velikih projekata koji stagniraju. Hotel Central na Pjaci koji je kupio prije 6 godina za 4 mil ijuna DEM i dalje je u derutnom stanju. Hotel Žnjan tek je u grubim građevinskim radovima. Kerum nije ništa napravio ni s Vilom Matić, nekada reprezentativnim hotelom na Bačvicama, koju je platio 6 milijuna eura jer mu je grad odbio dati suglasnost da usred turističke sezone na dijelu te parcele gradi stanove.
■ Željko Kerum je izgubio i polog koji je dao vlasniku zagrebačkog kafića Buldog Albertu Papu. Budući da u predviđenom vremenu nije skupio ugovorenu sumu, ostao je bez 200.000 eura. Isto mu se dogodilo i s kaparom za poznati kafić Marinero na splitskoj Rivi. Najveću zabrinutost u Splitu ipak izaziva kašnjenje u obnovi i dogradnji hotela Marijan. Splitska banka, nakon što ju je preuzeo Societe Generale, odbila je Keruma dalje kreditirati.
■ On se okrenuo Hypo banki koja od njega traži strogu financijsku disciplinu i strogo namjensko trošenje kredita za obnovu marjana - čega očito do sada nije bilo. Oko obnove Marjana Kerumu je pogodovala i gradska uprava koja je dala 7 milijuna za studiju o utjecaju valova u luci.
■ Zahvaljujući njoj mogla se nasipati i proširiti zapadna obala čime se izravno pomogla sanacija hotela Marjan. U svakom slučaju, radovi na Marjanu odvijaju se sporo i sigurno će probiti rokove, a kad bi postalo upitno i njegovo dovršenje, bio bi to jako loš Kerumov izborni adut.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika