03.02.2009. / 13:49

Autor: Renato Baretić

Tjeranje na toleranciju

I sam Richard Dawkins, najpoznatiji i najuvjerljiviji ateist današnjice, sigurno je ostao zblenut nad tom jučerašnjom viješću. Caroline je, naime, prvo ljubazno pitala May, onda i s jednakom ljubaznošću prihvatila njezino (također ljubazno) odbijanje; nije joj uvaljivala molitvenike ili časopise, nije je pozivala na pravi put, niti počela glasno moliti unatoč staričinoj želji

Britanska patronažna medicinska sestra Caroline Petrie suspendirana je zato što je, na kraju svojeg prvog kućnog posjeta 79-godišnjoj May Pippen, upitala pacijenticu želi li možda da se i pomoli za njezino zdravlje. Starica je (premda kršćanka) odgovorila s "Hvala, ne trebate", Caroline je rekla OK, pa su se lijepo pozdravile. Sutradan je baki došla druga patronažna sestra i, riječ po riječ, May joj je, zla ne sluteći, ispričala detalj o Carolininoj jučerašnjoj ljubaznoj ponudi. A kolegica je to lijepo prijavila šefovima i, dok si rekao "Gospodin je moj pastir..." eto Carolini suspenzije zbog, pazi ovo, "nepoštivanja ravnopravnosti" i "nametanja vjerskih uvjerenja". Sama pacijentica je šokirana takvom odlukom, kaže da je Caroline bila ljubazna i profesionalna, te da se nada kako neće dobiti otkaz. Šefovi još nisu donijeli odluku o tome, ali u međuvremenu su Caroline poslali na nekakav "tečaj za razvijanje tolerancije i prihvaćanje različitosti".

I sam Richard Dawkins, najpoznatiji i najuvjerljiviji ateist današnjice, sigurno je ostao zblenut nad tom jučerašnjom viješću. Caroline je, naime, prvo ljubazno pitala May, onda i s jednakom ljubaznošću prihvatila njezino (također ljubazno) odbijanje; nije joj uvaljivala molitvenike ili časopise, nije je pozivala na pravi put, niti počela glasno moliti unatoč staričinoj želji. Nenametljivost i poštivanje različitosti u samoj su se svojoj esenciji pojavile za tog kratkog susreta dviju pristojnih žena. I sad jedna od njih mora ići na tečaj o nečemu što itekako dobro i poznaje i prakticira!

Problem bi u čitavoj priči postojao jedino da je Caroline svoju molitvu ponudila nekoj uvjerenijoj vjernici neke druge konfesije, osobi koja vjeruje da joj Carolinino moljenje na drugačiji način – znači, barem malo drugačijem bogu - može samo pogoršati bolest. Takva bi pacijentica zacijelo sestrin nastup opisala nametljivijim i netolerantnijim no što je to učinila May, a moguće je i da bi se požalila na kvalitetu medicinske usluge, što May nije učinila.

Carolini sad prijeti otkaz. A što bi bilo u obrnuto postavljenoj sceni, recimo, da je bolesna i nemoćna kršćanka May na kraju posjete rekla: "Sestro, molite za mene", i da je Caroline to ispričala svojim šefovima? Bi li (prema istim propisima!) May ostala bez patronažne skrbi, ili bi joj u kuću dolazio i instruktor s onog "tečaja za razvijanje tolerancije i prihvaćanje različitosti"? Kako bi presudili politički korektni činovnici? Čija bi tu prava na različitost (ponavljam – prema istim propisima!) bila ugrožena, i čime?

Prije dva dana hrvatska je Udruga za prava ireligioznih osoba najavila jače aktiviranje. Kao agnostik udaljen samo korak od ateizma (naime, tek sam na polovici Dawkinskove "Iluzije o Bogu", a Hitchensovu "Bog nije velik" još nisam ni otvorio) sugerirao bih im da, pri afirmaciji svojih vrijednosti i prava na javni glas, temeljito prouče sva iskustva britanskih kolega. Jer bilo bi stvarno glupo da se i u Hrvatskoj jednoga dana (koji danas punoljetni građani Hrvatske, doduše, neće doživjeti) zbog besmislenog netolerantnog tjeranja na toleranciju dogodi nešto slično slučaju Caroline Petrie, paradoksu prispodobivom jedino onom oglasu s nekog beogradskog haustora: "Poklanjam tri mačeta – dva različita, jedno isto".

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika