04.02.2009. / 14:09

Autor: Marko Biočina

Konačni slom Sanaderova vladanja po principu 'uzmi svima, daj nekima'

Proteklih pet godina Sanaderova se politika temeljila na tome da je popularnost među građanima kupovao dijeleći im njihovu vlastitu imovinu. Mediji su takvu politiku pompozno nazivali "narodnim kapitalizmom", no u biti se radilo o preraspodjeli nacionalnog bogatstva, naravno, uz malu proviziju. Takvu politiku Sanader je doveo do savršenstva, ali na njegovu nesreću ona je imala i rok trajanja

''Danas smo na rubu ponora, ali uz nove mjere napravit ćemo korak dalje'', izjavio je nedavno hrvatski premijer Ivo Sanader. Koje su to mjere zasad nije poznato, ali hrvatski građani sa strepnjom su dočekali premijerovo obećanje kako će država financirati gradnju rukometnog doma. Uistinu, postoji li logičan razlog zašto bi premijer jedne države u jeku gospodarske recesije svjesno iritirao javnost najavama o gradnji nepotrebnih sportskih dvorana?

Vjerojatno ne, ali logički principi nikad i nisu bili osnova na kojoj je Vlada RH temeljila svoje odluke. Koliko god ta ideja u ovom trenutku bila neprimjerena, pa i glupa, poprilično je razumljiva.

Proteklih pet godina Sanaderova se politika temeljila na tome da je popularnost među građanima kupovao dijeleći im njihovu vlastitu imovinu. Ideja je bila jednostavna i efikasna. Uzmi od svih, pa onda daj samo nekima. Pa su tako oni koji su si to mogli priuštiti ispod cijene kupovali državne dionice uspješnih tvrtki poput HT-a i Ine, a građani Opatije besplatno su dobili 25 posto hotelskog poduzeća u svom gradu, iako su te dionice ustvari pripadale svim hrvatskim građanima.

Novcem hrvatskih poreznih obveznika Vlada je kupovala naklonost stotina tisuća građana, od branitelja do trudnica, a veliki i skupi infrastrukturni projekti poput Pelješkog mosta pravdali su se činjenicom da će zemljišta u njegovoj okolici postati vrednija.

Mediji su takvu politiku pompozno nazivali "narodnim kapitalizmom", no u biti se radilo o preraspodjeli nacionalnog bogatstva, naravno, uz malu proviziju. Takvu politiku Sanader je doveo do savršenstva, ali na njegovu nesreću ona je imala i rok trajanja.

Taj trenutak je nastupio kad je državi ponestalo vrijednosti koja se može podijeliti. U budućnosti će svaku vrijednost koju nekome namjerava dati Vlada prvo morati zaraditi. Zbog toga je izvjesno da će Ivo Sanader, ako želi preživjeti na hrvatskoj političkoj sceni, morati početi raditi ono što nikad prije nije, a to je stvaranje novih vrijednosti u hrvatskom društvu.

Premijer koji je dosad bio distributer, sada bi trebao postati kreator nacionalnog bogatstva. Prigodna obećanja o gradnji novih sportskih dvorana dokaz su kako Ivo Sanader trenutačno nije sposoban za takvu preobrazbu.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika