08.02.2009. / 13:20

Autor: Martina Čizmić

Francuski ratni zrakoplovi na udaru računalnog virusa

Prema informacijama kojima raspolaže francuski časopis "Ouest France", francuska je vojska ignorirala upozorenja i tako zaradila virus

Zrakoplovi francuskog ratnog zrakoplovstva morali su ostati na zemlji jer računala u kontroli leta nisu mogla skinuti njihove planove leta zbog infekcije računalnim virusom.

Sama situacija ne bi bila toliko neobična, da se virus "Conficker" nije pojavio prije nekoliko mjeseci, a Microsoft je izdao već nekoliko upozorenja i zakrpi za Windows operativni sustav kroz koji se virus širi.

Prema informacijama kojima raspolaže francuski časopis "Ouest France", francuska je vojska ignorirala upozorenja i tako zaradila virus.

Glasnogovornik mornarice, Jerome Erulin potvrdio je da su neka računala u kontroli leta zaražena virusom, ali kako zaraza nije ugrozila nikakve povjerljive informacije.

Nagađa se da je do zaraze došlo više zbog nemara nego kao napad na francusku vojsku. Sumnjaju da je netko u vojsci upotrijebio zaraženu USB memoriju.

No, ovo nije prvi slučaj nemara u vojnim redovima. Britansko ministarstvo obrane također je početkom godine imalo problema sa računalnim virusima. Hibridni virus zarazio je i ozbiljno oštetio računalne sisteme u 24 RAF-ovih baza i zarazio 75 posto zrakoplovne flote, uključujući i nosača zrakoplova Ark Royal.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika