10.02.2009. / 11:17

Autor: Marija Kunder

Posao samo za one rođene pod sretnom zvijezdom

Austrijska osiguravajuća kompanija u oglasu za zapošljavanje je navela kako traži samo ljude rođene u horoskopskom znaku: jarca, bika, vodenjaka, ovna ili lava...I, vjerovali ili ne, zakon kaže da to nije diskriminacija...

Uvjeti zaposlenja se razlikuju od poduzeća do poduzeća. Svaki šef zna kakvog radnika želi. No, je li austrijsko osiguravajuće društvo otišlo malo predaleko? Veliki skandal je izbio kada je jedno osiguravajuće društvo u Austriji pokušalo zaposliti samo ljude rođene pod sretnom zvijezdom. Oglas u novinama u Salzburgu, uzburkao je javnost. Tvrtka traži zaposlenike za prodaju i management, ali je uvjet da su rođeni u određenom znaku jer je, kao, dokazano da su to najbolji radnici.

Datum rođenja u nekim je kompanijama uistinu važan faktorDatum rođenja u nekim je kompanijama uistinu važan faktor


„ Tražimo ljude starije od 20 godina, za pola radnog vremena u prodaji i managementu, rođene u horoskopskom znaku: jarca, bika, vodenjaka, ovna i lava." Nakon toga je uslijedio val protesta po cijeloj zemlji, koja nije poznata po diskriminaciji. Javile su se razne udruge za ravnopravnost, te je to dovelo i do istrage austrijskih vlasti. Tvrtka se ogradila objašnjenjem da je to rezultat statističkih istraživanja, a ne pukog praznovjerja.


„ Statistička istraživanja su pokazala da su svi naši najbolji radnici diljem Austrije, rođeni u jednom od ovih znakova. Mi smo samo odlučili i dalje birati po tom sistemu i zapošljavati najbolje radnike."
Istraga je pokazala da nije bilo ništa protuzakonito u odabiru zaposlenika prema horoskopu, kao što nije prekršen ni postojeći zakon o spolovima, dobi, rasi ni drugim jednakostima.


Zastupnica u udruženju zaposlenih je na lokalnoj televiziji Salzburg izjavila: „ Kada poslodavac smatra znakove bitnima, i želi, recimo, zaposliti strijelca, moramo pretpostaviti da unutar tog znaka su i mladi i stari, žene i muškarci, bijelci i crnci..U takvom izboru se pojavljuju određena ograničenja, ali to nije diskriminacija!"
Izbor je bio sveden na horoskopske znakove. Možda je sljedeće po političkim uvjerenjima, boji kose, očiju ili nekim drugim banalnim razlikama. Jesu li samo lavovi dobri u prodaji? A ovnovi se razumiju u upravljanje? Smije li se tako ograničavati ljude? Očito da..!

Vezane vijesti

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Ostati doma, s roditeljima, ili se odseliti u podstanare? Mnogi mladi ljudi u Europi si postavljaju to pitanje od trenutka kad navrše punoljetnost.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika