10.02.2009. / 13:12

 

Besplatno i učinkovito: 3 koraka u borbi protiv celulita

Zaboravite preskupe kreme, odlaske u salone na tretmane i sve one koji vam obećavaju da će vam za puno novaca pomoći da uklonite celulit. Sve to možete napraviti i sami, kod kuće, dovoljno je samo malo vremena...

Ako do ljeta želite izgledati odlično, sada je vrijeme za obračun s celulitomAko do ljeta želite izgledati odlično, sada je vrijeme za obračun s celulitomCelulit je jedan od najvećih neprijatelja ženske ljepote. Skoro svaka žena ga ima , a čak ni sportašice i modeli nisu pošteđeni. Na žalost, javlja se sve ranije. Razlog tome je, osim genetike, način života, prehrana, nedovoljno kretanje, hormonski poremećaji, a mnoge ga žene dobiju i u trudnoći . Kako ga se rješiti, koja je krema dobra ili kakav tretman će vam pomoći pitanja su koja si postavljamo s prvim lijepim danima koji nas podsjećaju na sezonu kratkih hlača, suknjica i haljinica. Ako dosad niste našli odgovore na ova pitanja, znajte da, za početak, zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i njega kože trebaju prerasti u vaš životni stil.

Što je zapravo celulit?

Celulit je neravna, kvrgava tekstura kože poznatija pod nazivom "narančina kora", a najčešće se nalazi u predjelu bedara, stražnjice, nadlaktice i trbuha. Pojam celulita, koji se u medicini pojavio početkom tridesetih godina prošloga stoljeća, podrazumijeva promjene staničnoga tkiva kože i potkožnoga tkiva, dakle vezivnoga i masnoga tkiva s krvnim i limfnim žlijezdama koje se u njima nalaze. Spomenute se promjene pak manifestiraju u obliku difuznih jastučića ili ograničenih čvorića, a nastaju uglavnom zbog viška masnoće, slabljenja vezivnog tkiva te poremećaja u cirkulaciji i izmjeni tvari, a prije svega zadržavanja vode u tkivima.
Kako ga se rješiti? Prvo, odvojite nekoliko minuta dnevno. Potrebno je promjeniti prehranu, pojačati fizičku aktivnost i opuštati se. Dakle, ništa strašno, čak ne trebate ni izlaziti iz stana.

Prehrana

Da bi rezultati bili vidljivi, potrebno je promjeniti prehranu. Izbjegavajte slanu i masnu hranu, crveno meso, masnu ribu, masne mliječne proizvode i rafinirane proizvode od žitarica poput bijelog brašna, bijelog kruha i bijele riže. Jedite više sirovog voća i povrća i pijte što više tekućine, naročito vode. Mc Donalds i ostale restorane brze hrane izbjegavajte u širokom krugu. Biljke poput ružmarina, ljute paprike, maslačka ili koprive, mogu biti vrlo učinkovite u borbi protiv celulita. Jedite u 5 obroka na dan u razmacima od 2 do 3 sata.
Kofein također povoljno utječe na suzbijanje celulita i na pokretanje masnih stanica. Talog od kave možete utrljati u kožu. Da vam talog ne bi skliznuo se kože, dio na koji ste ga nanjeli omotajte morskom travom za detoksikaciju, a ako vam nije pri ruci, poslužiti će plastična folija. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga dobro istresite preostali talog i isperite. Postupak bi bilo dobro ponoviti dva puta tjedno.

Vježbanje

Vježbanje općenito djeluje povoljno na zdravlje, a i jedan je od najučinkovitijih tretmana za uspješne rezultate u borbi protiv celulita. Da bi spriječili pretvaranje mišićne mase u masno tkivo bavite se laganim sportskim aktivnostima koje učvršćuju mišiće. Bilo kakva vrsta redovitih vježbi kroz duži vremenski period pomoći će vam u rješavanju celulita. Kombinirajte kardiovaskularne i vježbe snage. Ipak, ako ste u kondiciji i imate dobro definirane mišiće, nove i teže vježbe neće učiniti bitne promjene. U borbi s celulitom vježbanje će biti korisno samo onima koji su se zapustili.

Masaža

Prije svega nabavite anticelulitno ulje. Dobro je znati da je najbolje masirati kada su mišići opušteni. Potrebno je koristiti duge i mekane pokrete jer oni stimuliraju cirkulaciju i limfe. Dio tijela na kojem imate celulit štipajte i stiskajte i završavajte mekanim pokretima. Dobro je poznato da su saune jako učinkovite u borbi protiv celulita.
Četkanje kože eliminira toksine. Potrebno je četkati cijelu površinu tijela, osim lica. Trebalo bi četkati grubljom tkaninom ili četkom od prirodnih materijala. Počnite od nogu i prema gornjem dijelu tijela. Zatim isčeškajte gornji i donji dio ruku, ramena i na kraju leđa. Hidroterapijom također možete postići dobre rezultate. Potrebno je napuniti kadu toplom vodom i uliti aromaterapijsko ulje. Nekoliko minuta ležite u kadi, a zatim jakim mlazom tople vode masirajte tijelo počevši od nogu prema gore. (A.B.)

Vezane vijesti

Postoji li globalni ideal ljepote?

Postoji li globalni ideal ljepote?

"Stvarno mi je dosta ove tiranije u modi. Zbog toga sad živim u Berlinu. Berlin je puno slobodniji", tvrdi španjolsko-kolumbijski modni dizajner… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika