10.02.2009. / 16:28

Autor: Renato Baretić

Ma kakva bolnica, dajte nam Sveučilišni zatvor

Četvrt stoljeća je prošlo od početka izgradnje, a u betonskom fosilu pompozno nazvanom "Sveučilišna bolnica" (kakvo im je onda tek sveučilište, pita se neupućeni namjernik) još nitko nije ozdravio. Nedovršena, krnjava građevina na kraju grada i na rubu pameti i dalje stoji u magli. Sve mi se nekako čini da u bližoj okolici, od ustanovâ javnoga karaktera, dobro ide jedino zatvoru u Remetincu

"Bolnica je potrebna, nema sumnje", pisalo je na dugačkom transparentu, razapetom preko Ilice, stotinjak koraka od Trga. Bilo je to, ako se ne varam, potkraj 1982., u vrijeme gradskog referenduma o samodoprinosu za izgradnju nove, goleme bolnice, tamo negdje iza Jaruna, prema Lučkom, nitko nije točno znao gdje baš.

Nema sumnje, bolnica je stvarno bila potrebna, jer posljednju je do tada, Rebro, izgradio još Pavelićev režim. I zato su građani-samoupravljači u visokom postotku izglasali da im se stanoviti dio plaće sljedećih ohoho godina izdvaja za podizanje golemoga polikliničkoga kompleksa. Glasali su za to čak i pametni ljudi poput mojeg pokojnog prijatelja Kokača, koji je govorio: "Pesmater, pa pogle gde su sve bolnice do sad napravljene, sve su na bregu, ispod šume, a ovi ju oče napravit u močvari, gde sam komarcima paše! Ko bu tam ozdravil?! Ispod Sljemena bolnicu treba napravit, ne ispod Save!" Kokačeve proročanske riječi doista su se i ostvarile: nitko još tamo, u tom betonskom fosilu pompozno nazvanom "Sveučilišna bolnica" (kakvo im je onda tek sveučilište, pita se neupućeni namjernik) nije ozdravio. Četvrt stoljeća je prošlo od početka izgradnje, a nedovršena, krnjava građevina na kraju grada i na rubu pameti i dalje stoji u magli, nepomično i besmisleno poput onoga golemoga bijeloga goveda iz "Amarcorda".

Ej, koliko li je tu novca pokradeno, zamračeno, oprano i bačeno?! A zna se - i opet će, ako bude sreće! A nje će zacijelo biti, jer govorimo o kvartu kao predodređenom za, najblaže rečeno, svakovrsne muljaže i muljatore: em je Knežija odmah tu, preko Save, em je odmah s druge strane ceste Arena Zagreb o čijoj ćemo se cijeni, rentabilnosti, uporabljivosti i legalnosti tek naslušati. Ne znam kako ide nedalekom hotelu "I" (ima li ga još uopće?) ali sve mi se nekako čini da u bližoj okolici, od ustanovâ javnoga karaktera, dobro ide jedino zatvoru u Remetincu. Dapače, pogledamo li statistike o broju tamo ostvarenih noćenja i iskorištenosti raspoloživih smještajnih kapaciteta, ide mu i predobro, toliko dobro da je uglavnom i prebukiran!

Pa se nešto mislim, kad je već takav genius loci, zašto ne bismo prenamijenili tu nedovršivu "bolnicu" i lijepo je pretvorili u - zatvor? Investicija bi bila neusporedivo skromnija (točno onoliko koliko su rešetke jeftinije od suvremene medicinske aparature), klijentele ni slučajno ne bi nedostajalo, a i ime za novu ustanovu zatvorenog tipa već nam je dopola zgotovljeno: naime, ako se USKOK-ova akcija "Index" nastavi kako je onomad davno započela, ništa ne bi bilo primjerenije (tradicija uzglobljena u suvremenost!) od naziva - Sveučilišni zatvor!

Dobro, hajde, oko imena još imamo vremena raspravljati, ali jedno je sigurno već danas: zatvor nam je potreban, nema sumnje!

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika