11.02.2009. / 13:14

Autor: Marko Biočina

Zoran Milanović - glavni ideolog politike vegetiranja

U Hrvatskoj je u proteklih tjedan dana, uz jačanje gospodarske recesije, izbila špijunska afera u Ministarstvu vanjskih poslova, otkrivena je golema pronevjera u Hrvatskim željeznicama, a krahirao je i bučno najavljivani sudski antikorupcijski proces. Ipak, nijedan od tih događaja nije izazvao bilo kakvu reakciju najveće oporbene stranke. Stoga je lako zaključiti da je šutnja jedini sadržaj politike Zorana Milanovića

Iako možda nikad neće osvojiti vlast ili ostvariti pamtljivu političku karijeru, Zoran Milanović bi ipak mogao osigurati svoje mjesto u analima političke teorije. Tako će studenti politologije u Hrvatskoj jednog dana vjerojatno učiti kako je Vladko Maček bio najistaknutiji zagovornik politike čekanja, Ivica Račan prvak politike odugovlačenja, a Zoran Milanović ideolog politike vegetiranja.

Naime, trenutno je teško pronaći prikladniji termin za opis političkog djelovanja prvog čovjeka SDP-a. U Hrvatskoj je u proteklih tjedan dana, uz očito jačanje gospodarske recesije, izbila špijunska afera u Ministarstvu vanjskih poslova, otkrivena je golema pronevjera u Hrvatskim željeznicama, a krahirao je i bučno najavljivani sudski antikorupcijski proces. Ipak, nijedan od tih događaja nije izazvao bilo kakvu reakciju najveće oporbene stranke.

U trenucima kad se zemlja nalazi na rubu ekonomskog sloma, stranački čelnik Zoran Milanović već se tjednima nije pojavio u javnosti. Ako se izuzme prijedlog antirecesijskih mjera, koje je ionako gotovo u potpunosti sam osmislio Ljubo Jurčić, jedina inicijativa koju je stranka u posljednjih mjesec dana pokrenula je ona o uvođenju novog odličja za veterane Domovinskog rata. Te su činjenice možda su i najbolji indikator aktualnog usmjerenja SDP-ovog političkog djelovanja. Ideja imaju malo, a one su uglavnom poprilično banalne. Iz toga se može zaključiti kako se stranka, a i njezin čelnik, trenutno nalaze negdje na pola puta između bezidejnosti i besmislenosti. Dugoročni cilj stranke kao da nije osvajanje vlasti, već samo egzistencija.

Po samoj snazi svoje funkcije, predvodnik takve neambicioznosti je Zoran Milanović. Čovjek je prije nepune dvije godine došao na čelo stranke, najavljujući pobjedu na parlamentarnim izborima, ali što je možda i važnije, promjene na učmaloj političkoj sceni Hrvatske. Izbore je izgubio. Što se tiče promjena, iz današnje perspektive jasno kako je bilo nerealno očekivati promjene od čovjeka koji nikad ne mijenja boju odijela, boju kravate i izraz na licu. Jedina promjena koju je uveo je ona da je SDP danas manje aktivan čak i od oporbenih stranaka u pojedinim srednjo-azijskim satrapijama.

Ipak, Milanovićeva politika održavanja statusa quo ne čudi. SDP je danas stranka u kojoj na jednoj strani stoje Milan Bandić i njegova struja klijentelista, na drugoj nekadašnji pripadnici organizacije mladeži, u javnosti poznati po svojim interpretacijama partizanskih pjesama, a u sredini ogorčeni SDP-ovi veterani, koji nakon desetljeća života u sjeni Ivice Račana, danas žive u sjeni Zorana Milanovića.

Da bi takve frakcije ostale na okupu potreban im je jak kohezijski faktor. To može biti ideologija, vlast ili autoritet vođe. Ideologija u SDP-u više nije značajan faktor, vlasti nemaju, pa im jedino ostaje da se mobiliziraju oko jakog vođe. Milanović zasad to nije, a vrlo je upitno može li i postati. Naime, dobar čelnik trebao bi predvoditi primjerom.

Milanović je nekoć bio najbolji student pravnog fakulteta, a nije imao što za reći po pitanju novog Zakona o kaznenom postupku. On je bivši diplomat koji nije imao što za reći po pitanju skandala u hrvatskoj diplomaciji, pa i čelnik druge najjače parlamentarne stranke u državi koji nije imao što za reći po pitanju propasti državne ekonomije.

Stoga je lako zaključiti kako je šutnja trenutno jedini sadržaj politike Zorana Milanovića. Šutnjom bi vjerojatno vrlo uspješno mogao voditi kartuzijanski samostan, ali to možda baš i nije najbolji modus operandi za čelnika najveće oporbene političke stranke u državi.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika