12.02.2009. / 10:35

 

Loši muškarci više se seksaju (ali i češće stradaju)

Dobri su dečki to oduvijek znali, a sad su to potvrdila i istraživanja: bad boys su još uvijek naprosto neodoljivi

Zašto su nam tako neodoljivi?Zašto su nam tako neodoljivi?Muškarci koji posjeduju antisocijalne osobine zvane "mračno trojstvo" imaju više seksualnog i reproduktivnog uspjeha. Mračno trojstvo sastoji se od tri grupe osobina: sebičnost i samoživost, sklonost riziku i opasnostima te lažljivost i izrabljivanje.

Kad bi ove osobine bile vrlo raširene, društva uopće ne bi funkcionirala. Oni kojima su ove osobine jako naglašene prejako upadaju u oči i obično se sukobe sa zakonom. No, biti pomalo zao donosi prednost u obliku burnog seksualnog života.

Psiholozi s Državnog sveučilišta New Mexica u Las Crucesu obradili su 200 studenata, radi utvrđivanja u kojoj mjeri posjeduju osobine mračnog trojstva. Istražili su i njihove seksualne navike i aktivnost, uključujući broj partnera, kratkoročne veze i nevjeru.

Na testosteronski pogon

Pokazalo se da su nepošteniji i nemoralniji pojedinci imali više partnera i više kratkotrajnih veza te da su češće otimali tuđe djevojke. S druge strane, žene antisocijalnih osobina nemaju bogatiji seksualni život od prosjeka.

"Muškarci s osobinama mračnog trojstva imaju visoko mišljenje o sebi, sebično zadovoljavaju svoje potrebe, vole rizik i novotarije te su otporniji na strah i bol. Pojedinac s takvim značajkama snažniji je i ima većih izgleda osvojiti ženu i steći imovinu", tvrdi francuski psiholog i seksolog Pierre Menard.

Spomenuta obilježja nisu plod odluke, već biologije.

"Promiskuitetni i agresivni muškarci imaju drukčiju fiziologiju od ostalih primjeraka muškog roda. Povišeni testosteron daje im viši libido i jaču potenciju, a istovremeno smanjuje suosjećajnost i strah od posljedica", nastavlja Menard.

Na što padaju žene?

Ova je evolucijska strategija povijesno uspješna, jer mračna trijada postoji i među ljudima 21. stoljeća. I to u raznim kulturama širom svijeta. Znanstvenici sa Sveučilišta Bradley u Illinoisu proučili su 35.000 ljudi iz 57 zemalja i pronašli vezu između mračnog trojstva i reproduktivnog uspjeha.


"Univerzalna je činjenica da su osobe s naglašenim značajkama mračnog trojstva seksualno aktivnije", rekao je David Schmitt s Bradleyja.

Razumljivo je da veća agresivnost i bezobzirnost može pomoći muškarcu da dograbi ženu koja mu je zapela za oko, no zašto se zločesti muškarci sviđaju značajnom broju žena?

Jedan je razlog njihov veći seksualni potencijal. Pohotan i potentan muškarac pruža partnerici veće užitke. Uz seks, takav tip jamči zabavu, brzinu i okus opasnosti.

Potom, njegova snaga i borbenost ženi sugeriraju da će joj pružiti materijalno blagostanje te se brinuti za njih i potomstvo. Nažalost, ta je pretpostavka u pravilu pogrešna - zločesti dečki više vode računa o svojim uskim interesima, koji ne podrazumijevaju vjernost i odricanja.

Iako neke žene iskonski štuju muževne, nasilne i bezobzirne tipove, nije njihova privlačnost presudna za uspjeh u ljubavnim vezama. Glavni je uzrok, strah. Zbog psihičkog mehanizma zvanog štokholmski sindrom, neke osobe razviju privrženost prema onome tko ih tlači, muči i drži u šaci.

Simpatija za mučitelja

Izraz štokholmski sindrom psiholozi su skovali povodom talačke krize u Stockholmu 1973. Pljačkaši su zarobili četvoro talaca u banci, a kad je policija okončala krizu, zapanjeno je utvrdila da su taoci zavoljeli otmičare! Odbili su svjedočiti protiv njih, skupljali su novac za njihovu obranu, a jedna je taokinja započela ljubavnu vezu s jednim od pljačkaša kad je ovaj već bio zatvoren.

Sličan se slučaj dogodio u SAD, kad je jedna teroristička organizacija otela Patty Hearst, kćer bogatog nakladnika Randolpha. Iako su je otmičari mučili, ona se s vremenom preobratila i postala njihova simpatizerka.

Štokholmski je sindrom emocionalni paradoks koji se spontano javlja kod osoba suočenih s nasilnikom, radilo se o otmičaru, zlostavljaču na radnom mjestu ili seksualnom grabežljivcu.

Eto zašto mnoge žrtve obiteljskog nasilja nažalost odbijaju prijaviti počinitelja ili svjedočiti protiv njega: ugađanje nasilniku poželjnija je taktika od suprotstavljanja, iz straha da bi mučitelj radi odmazde mogao postati još gori. (O. P.)

Tko riskira katkad gubi sve

Mračno trojstvo ima i drugu stranu medalje: tko više riskira ne mora nužno profitirati, već i doživjeti katastrofu - zaraditi zakonske sankcije, izgubiti imovinu, pretrpjeti ozljede ili poginuti. Jasno je stoga zašto antisocijalne osobine nisu još raširenije: grabežljivci češće od drugih ulaze u sukobe, a u sukobima mnogi od njih i stradaju. Nježniji tipovi pak igraju na sigurno i imaju više izgleda izbjeći teže gubitke.


Za brak bolji pitomiji dečki

Mnoge žene nagonski osjećaju da antisocijalni muškarci nisu idealni partneri u dugoročnim odnosima. Iako lakše pokleknu pred njima kad se radi o seksualnoj vezi, za brak i roditeljstvo gaje veću privrženost prema manje muževnima, pitomijima i pouzdanijim tipovima.

Istraživanja su pokazala da macho tipovi "pale" žene kojima je na srcu brzopotezna zabava, uzbuđenja i užici, dok one koje teže za trajnom vezom i obitelji priželjkuju muškarce s nižim stupnjem muževnosti.

Vezane vijesti

Pola Hrvatica ne koristi kontracepciju

Pola Hrvatica ne koristi kontracepciju

Treće godišnje višenacionalno istraživanje koje istražuje stavove mladih prema seksu i kontracepciji predstavljeno je danas s ciljem obilježavanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika