13.02.2009. / 11:18

 

Zašto dečki zanemaruju Valentinovo?

Znatno više muškaraca nego žena zaboravlja ili zanemaruje Valentinovo. Ovaj podatak je uočljiv i na prvi pogled, no potvrđuju ga i ankete

Činjenica je da dečki manje razmišljaju o romanticiČinjenica je da dečki manje razmišljaju o romanticiLavalife, jedan od vodećih svjetskih servisa za spajanje partnera, utvrdio je da 41% muškaraca zapostavlja romantični značaj Valentinova, u usporedbi s 22% žena. Lavalife je proveo istraživanje na uzorku od 6000 osoba u SAD i Kanadi. Drugo istraživanje, koje je u Australiji proveo magazin New Woman, također je pokazalo da je 41% žena doživjelo da njihov partner zaboravi na bilo koji način obilježiti Dan zaljubljenih. Svaka treća Australka kaže da se grozi Valentinovog, a dvije trećine izjavile su da su bar jedan takav praznik provele usamljene. Ovo je istraživanje obuhvatilo 2000 pripadnica nježnijeg spola.

Razumno je pretpostaviti da i u Hrvatskoj dečki i muževi obraćaju manje pažnje na 14. veljače nego njihove drage.

"Valentinovo je u većoj mjeri ženski praznik iz istog razloga iz kojeg žene više gledaju sapunice i čitaju ljubavne romane. Sve što se tiče osjećaja i njihovog izražavanja bliskije je ženama no muškarcima", ocjenjuje bečki psihijatar Anton Gasselich.

Suzdržanost je "macho"

Jedan od razloga zbog kojih su muškarci suzdržaniji jest njihov odgoj, koji ih tisućama godina uči da pokazivanje finijih osjećaja nije muževno, za razliku od ljutnje i mržnje. Takav odgoj, u sprezi s testosteronom, navodi muškarce da izbjegavaju krupne romantične geste. Osim u razdoblju udvaranja, kada si dopuštaju sve trikove.

Žene rijetko imaju pristup muškim okupljanjima, ali da ga imaju znale bi da momci malokad međusobno razgovaraju o sladunjavim običajima kao što su darivanje ili izvođenje partnerica za Valentinovo. Za razliku od žena, kojima je to nepresušna tema za konverzaciju, dečki se eventualno hvale osvajanjima, a ne i romantičnim potezima kojima su obradovali svoju dragu.

Ipak, za dobrobit svog ljubavnog odnosa, bilo bi dobro da se i dečki opamete i prilagode emocionalnim potrebama svojih cura.

"Za Valentinovo se između žena održava natjecanje u kojemu pobjeđuje ona koja se može pohvaliti jačim znakom pažnje dobivenim od partnera", veli dr. Gassellich.
"Žene se redovno uspoređuju jedna s drugom i ona koja u tom uspoređivanju prođe lošije bit će tužna i demoralizirana. Razuman muškarac to ne smije dopustiti." (O. P.)

Vezane vijesti

Valentinovo zabranjeno u nekim zemljama

Valentinovo zabranjeno u nekim zemljama

Dan zaljubljenih, Dan Svetog Valentina, zabranjen je u autoritarnim državama poput Irana, Sjeverne Koreje, Uzbekistana, pojedinih afričkih država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika