15.02.2009. / 10:14

Autor: Mateja Šarlija

Šest modnih imperativa za proljeće

Iako šoping u vrijeme globalne krize može djelovati nepromišljeno, ipak bi mogao biti i isplativ. Donosimo neke odjevne komade s kojima nećete pogriješiti jer imaju formulu dugoročnosti, a u njima ćete s prvim proljetnim zrakama i vi zablistati novim sjajem

Jakne

Ni s jednim od ovih outfita ne možete pogriješitiNi s jednim od ovih outfita ne možete pogriješitiOvoga će se proljeća naročito nositi sakoi i kraće elegantne jakne u chanelovskog stila. Prednosti sakoa su što oblikuje liniju a dobar kroj može prikriti i neke nedostatke, dok kraća rezana jakna više otkriva, ali i naglašava struk. Također se može kombiniati s više vrsta haljina, suknji i s jeansom. Ipak, sako u kombinaciji sa 'špic-suknjom' može biti katastrofa ukoliko niste naročito visoki. Idealno bi bilo da imate po jedan primjerak od oba tipa jakne, a s obzirom na to da je riječ o klasicima, to bi bio pametan potez.

Kako izabrati: Razmislite o namjeni. Ukoliko ćete takvu jaknu nositi samu za sebe tijekom proljeća i ranog ljeta, preporučuje se da ipak ne bude od prelaganog materijala. No, također nemojte ni kupovati nešto pretoplo da ne ograničite mogućnosti kombiniranja.

Vrećaste ili 'floppy' traperice

Svako toliko vremena kad je riječ o trapericama dogodi se svojevrsna mini-revolucija. Pojavi se neki novi oblik koji 'nikome prije nije pao na pamet' i koji sve prethodne modele učini pomalo 'demode'. Dogodilo se to s poznatim 'bootcut'modelom, zatim s trapezicama i najzad s 'mrkvom'. Sad je red došao na 'vrećaste' oblike- tzv. pidžama, harem ili banana kroj. Formula je- što više 'baggy', to bolje.

Ključne karakteristike: Visoki struk, nogavice iznad gležnja
Nositi uz: ogromne platforme i zgodnu bluzu kao ženstvenu komponentu u androgenom looku

Špic- suknje

Zgodna protuteža 'floppy-trapericama'. Taj je odjevni predmet uvijek dobro imati u ormaru jer nikad ne izlazi iz mode. Sudeći po doista velikom izboru takvih modela, također nećete morati potrošiti bogatstvo.

Savjeti: Ukoliko niste puno mršaviji ispod struka u odnosu na iznad, najbolje bi rješenje bila neka tamnija boja. Također nemojte posegnuti za sjajnim materijalima jer jednostavno ne pristaju ovakvom kroju- ostavljaju jeftini dojam.

Boje

Čak i Giorgio Armani nosi vrećeste trapericeČak i Giorgio Armani nosi vrećeste trapericeU ove dane pesimizma kad svi pričaju da 'nam se crno piše', više nego ikad žudimo za bojama. Baš zgodno, jer i dizajneri su odlučili razbiti dualističku vladavinu crne i bijele te nam ovoga proljeća podići moral očaravajućom paletom boja. Od nebesko plave do nježnih nijansi žute i zelene, ipak će najviše do izražaja doći koraljne boje te boja fuksije i sve nijanse ružičaste. Ne bojte se, nećete nalikovati na Barbie dokle god pazite na mjeru. Za početak ograničite se na samo jedan komad u vašem outfitu, a pritom vodite računa i o drugim detaljima- platforme ili ultra niske gladijatorice se preporučaju. Pomislite samo što će ove boje učiniti crnilu vašeg ormara. A da i ne govorimo o onim hrabrijima koji će te boje suprotstaviti crvenoj ili narančastoj, a za neutralne boje u kombinacii odabati bež ili kamel. I tko se još usudi reći da nije sve tako ružičasto?

Savjet: Nemojte se ni slučajno dovesti u iskušenje da boje odjeće pokušate preslikati na make-up

Mat nijanse

Možda će vam zvučati pomalo čudno, ali u modi su 'šljokice bez sjaja'. Za razliku od gornjeg primjera 'think pink' filozofije, druga modna struja nudi nešto 'trezvenija' riješenja prikladnija kriznom dobu i to u šljokicama 'zagasitog sjaja'. Drugim riječima, zaboravite klasične šljokice. Također bi bilo pametno uložiti u jednostvane topiće i t-shirtice koje možete koristiti u slojevitim kombinacijama i nositi ispod jakne ili kardigana. Praktično? Multipraktično.

Savjet: Iako vas vjerojatno već sad u dućanima mame raznorazni šljokičavi i na prvi pogled dopadljivi komadi, suzdržite se od kupnje. Sa šljokicama treba biti posebno oprezan jer su one naročito pogodne za stvaranje jeftinog dojma. Ipak, postoje odjevni komadi koji vas doslovno 'zabljesnu' i kod kojih su šljokice vrhunski iskorištene. Ako naletite na jedan takav- slobodno ga kupite jer je gotovo sigurno da još dugo neće izaći iz mode.

Nabori

Iako nam privlače pažnju već posljednje tri godine, treba napomenuti kako ih i dalje očekuje 'svijetla budućnost'. Ovoga su ljeta zahvatili i suknje, no ipak ih je najzgodnije vidjeti na majicama i topićima. Osim ako imate priliku često prošetati crvenim tepihom, upravo će na ovim odjevnim komadima nabori najviše doći do izražaja.

Izjegavati: Prenatrpanost detaljima, kič. Uz nabore na odjeći još jedino može proći snažan accesoire, a ostalo neka bude jednostavno.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika