16.02.2009. / 11:03

 

Što žene vole: Nabildane za seks, intelektualce za brak

Mišićavi momci imaju plodniji seksualni život i više partnerica nego žgoljavi, no za brak i potomstvo ženama su zanimljiviji manje muževni pojedinci, jer su, smatraju znanstvenici, vjerniji i pouzdaniji

Ovakve tipove žene žele vidjeti u postelji, ali ne bračnojOvakve tipove žene žele vidjeti u postelji, ali ne bračnojIntelektualni tipovi mogu si zamišljati da su um i duša najveće vrijednosti, no surova je istina da je većina žena luda za mišićima. Ugledno Kalifornijsko sveučilište u Los Angelesu (UCLA) stavilo je tu pučku pretpostavku na kušnju i došlo do znanstveno utemeljenog zaključka da je ona točna: mišićavi muškarci imaju više seksualnih partnera i više kratkih epizoda. Što je i logično, jer da bi mogli imati više ljubavnica, veze s njima ne mogu trajati dugo.

Istina je da muškarci rade na svojoj muskulaturi i zato da bi imali snažnije mišiće od svojih znanaca, ali to je samo dio motivacije. Glavni im je cilj oblikovati tijelo tako da se više dopadne ženama.

Istraživanje koje su proveli prof. David Frederick i prof. Haselton prvo je koje je proučilo ženska razmišljanja o mišićavosti pri odabiru kratkoročnih i dugoročnih partnera.

"Žene mare za privlačnost muških tijela, a jedan od glavnih faktora privlačnosti je stupanj mišićavosti", rekla je koautorica istraživanja, prof. Martie Haselton s UCLA.

U sklopu istraživanja fotografirano je 99 studenata, čije je slike potom proučila skupina nezavisnih ocjenjivačica i dodijelila im ocjene od 1 do 9. Najniža je ocjena bila rezervirana za najmanje mišićave, a devetka za najmišićavije pojedince.

Spomenuti su studenti-modeli ispitani o svojim seksualnim iskustvima te su potom njihovi odgovori uspoređeni s ocjenama koje su im dodijelile članice žirija. Pokazalo se da su najmišićaviji muškarci imali znatno više seksualnih partnerica od onih najmršavijih, a omjer je iznosio 2:1 u korist nabildanih.

Drugi dio istraživanja uključio je 120 studenata, koji su sami sebe ocijenili u pogledu mišićavosti i iznijeli svoju seksualnu povijest. Oni koji sebe vide mišićavima imali su više partnerica od žgoljavijih vršnjaka, a bili su skloniji kratkim seksualnim epizodama. Dok su mišićavi ljubovali s prosječno četiri partnerice, koščati kolege priznali su samo po 1,5 iskustvo.

Zamamni bicepsi

U trećem dijelu daljnjih je 60 studenata rangiralo svoju mišićavost te dalo podatke o svojim vezama sa zauzetim ženama. Opet se ispostavilo da je količina mišića bila upravno proporcionalna s brojem seksualnih veza sa "zabranjenim" partnericama. Najmišićaviji su imali dvaput više takvih iskustava od najštrkljavijih.

U četvrtom dijelu istraživanja 141 je studentica dobila na proučavanje po šest silueta muškaraca, od vrlo mršave do vrlo moćne. Najviše je glasova u pogledu seksualne privlačnosti dobila silueta broj 5, koja je prikazivala drugu najsnažniju figuru, dok je "šestica" ocijenjena kao najmanje vjerna i najsklonija kratkim vezama.

Napokon, anketa među 82 studentice potvrdila je da je većina imala mišićave partnere u sklopu kratkovječnih veza, dok su duže odnose održavale s dečkima skromnije muskulature.

Iz ovog se dade zaključiti da tjelesno manje razvijeni muškarci moraju pokazati više dobrote i ljudskih kvaliteta, dok mišićaviji ne moraju ulagati takav napor, niti za njega imaju motiva. (O. P.)

Dobri očevi? Ne, ljubavnici!

Znanstvenici su nekoć vjerovali da naglašene seksualne značajke, poput mišića u muškaraca, ukazuju na dobre gene, od kojih će koristi imati i njihovi potomci. To bi trebala biti tajna privlačnosti mišićavih u odnosu na štrkljaste. No, u stvarnosti upravo su muškarci s najrazvijenijim tijelima najmanje zainteresirani za očinstvo i brak, a to u njima prepoznaju i žene. Ovo mišljenje zastupa i švedski seksolog Hakan Engqvist:

"Iza mišićavosti krije se viši nivo testosterona, hormona koji podaruje snagu i seksualnu potenciju. Pravi je razlog uzbudljivosti mišićavih, dakle i muževnijih momaka, u njihovoj većoj sposobnosti pružanja seksualnog zadovoljstva, a ne u genetskom materijalu koji bi oni prenijeli na potomke. Za brak i potomstvo ženama su zanimljiviji manje muževni pojedinci, jer su vjerniji i pouzdaniji."

Vezane vijesti

Nismo došli po pouke iz demokracije

Nismo došli po pouke iz demokracije

Europljani nisu došli na summit G20 u Los Cabos u Meksiku da bi dobivali pouke iz demokracije, rekao je u ponedjeljak novinarima predsjednik Europske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika