16.02.2009. / 18:45

Autor: Andrea Belin

5 koraka do zdrave i sjajne kose (bez šišanja,molim)

Zimi kosa nije blistava jer hladnoća, suhi zrak u zatvorenim prostorijama i smog loše utječu na zdravlje i ljepotu kose, a s prvim zrakama sunca potrebna je i posebna njega

Najljepša kosa je njegovana kosaNajljepša kosa je njegovana kosaKosu nije dovoljno samo redovito šišati i oblikovati kod frizera već je za lijep i zdrav izgled važna i redovita njega. Dolazak proljeća, pravi je trenutak za promjenu, stoga vam nudimo nekoliko korisnih preparata koje možete napraviti i kod kuće , a pomoći će vam da kosi vratite zdravlje i sjaj.

Vruće ulje

1. Za tretman kose vrućim uljem potrebno vam je pola šalice maslinovog ulja i pola šalice kipuće vode. To dvoje pomiješajte u boci, dobro protresite dok se ulje ne razbije u sitne kapljice. Zatim umasirajte u kosu i stavite kapu za tuširanje ili plastičnu vrećicu i omotajte glavu ručnikom. Mješavinu na kosi ostavite 15 do 20 minuta i nakon toga isperite šamponom i regeneratorom.

Lavanda i ružmarin

2. Isti je postupak odlučite li koristiti mješavinu ulja od lavande i ružmarina. Izmješajte otprilike 30 ml ulja ružmarina i oko 35 ml ulja od lavande, zatim protresite bočicu i spremite na tamno mjesto ili u bocu koja ne propušta svijetlo. Nekoliko kapi utrljate u četku i pročešljajte kroz kosu. Potom isperite kosu.

Med i maslinovo ulje

3. Ako se pak odlučite za ružmarin i med, u zdjelu umiješajte pola šalice meda, četvrtinu šalice toplog maslinovog ulja i 4 kapi esencijalnog ulja ružmarina. Smjesu izlijte u plastičnu bocu sa čvrstim čepom. Odjednom nanesite malu količinu, namažite po kosi i masirajte tjeme. Kosu prekrijte toplim ručnikom ili kapom za tuširanje i ostavite 30-ak minuta i isperite hladnom ili mlakom vodom.

Krastavci

4. Klor, u većim količinama, štetno djeluje na kožu i kosu. Da bi spriječili uništavanju kose potrebno nam je jedno jaje, 2 žlice maslinovog ulja i četvrtina oguljenog krastavca. Sve sastojke izmješamo, ravnomjerno namažemo na kosu, ostavimo desetak minuta i isperemo.

Sprej od limuna

5. Ako vam je kosa tanka i brzo se masti probajte sa sprejem od limuna. U drvenoj zdjeli nasjeckajte 1 limun te dodajte 2 šaliice vode. Tekućinu krčkajte dok se ne smanji na pola. Ocijedite kroz gazu i izlijte u bočicu koja ima pumpicu. Ako je tekućina previše gusta ulijte pola šalice vode. Budući da da je ova mješavina nježna možete je koristiti i za dječju kosu.


Dobro je znati da svaki dan, bilo sunce ili kiša, i muškarci i žene bi trebali temeljito četkati kosu jer četkanje uklanja prljavštinu i razmazuje prirodna ulja kose.
Da bi poboljšali cirkulciju tjemena, savijte se u struku i masirajte tjeme jagodicama prstiju i nakon toga četkajte kosu počevši od korijena vrata dugim laganim potezima od korijena do vrhova. Za uklanjanje statičkog elektriciteta, svaki potez četkom pratite drugom rukom.
Za dodatni sjaj kose, napravite smjesu od soka jedne svježe naranče, malo vode, jedne žlice meda i 5 kapi ulja sandalovine. Dobivenu smjesu koristite kao vodu za ispiranje nakon šamponiranja.

I još samo nekoliko malih savjeta:
1.Pivo je dobar regenerator za kosu.
2. Hladni šlag kosu će regenerirati za 10 15 minuta
3. Prokuhani Lipton čaj daje kosi sjaj.
4. Ocat uklanja perut.
5. Da bi iz kose izvukli klor, prije korištenja u šampon umješajte malo soda bikarbone.,

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika