Objavljeno u Nacionalu br. 692, 2009-02-17

Autor: Renato Baretić

Nacionalna klasa

Svit ide u niku stvar

Za godinu dana Bandić će s Thompsonom zagrljen pjevati, Laušić će opsovati Puhovskom mater ustašku, Mamić će navijati za Partizan, Mesić će se kandidirati za glavnog tajnika UN-a, a splitski Holding založit će Rivu. Ne vjerujete?

Renato BaretićRenato BaretićDa sve ide u nekom čudnom smjeru dalo se naslutiti još prije desetak godina, kad mi je prijatelj rekao: "Svit definitivno ide u niku stvar! Pa vidi, najbolji golfer je crnac, najbolji reper bijelac, a 'Šoltanka' vozi na Brač!" Moglo se, velim, još tada pretpostaviti da koješta skreće na neočekivane kolosijeke, ali ovakve paradokse kakvi nam se događaju zadnjih tjedana i dana, kladim se, nitko živ ne bi mogao prognozirati ni lani, ma niti uz do dna ispijeni koktel od bunike i pejotla. Mate Laušić, svjedok tužiteljstva, u Haagu do grla usosuje svoje ratne kolege, umirovljene hrvatske generale... Žarko Puhovski, također kao svjedok optužbe, hladnim nabrajanjem činjenica brani Antu Gotovinu bolje od ijednoga svjedoka dosad... Vlatko Marković već je sa svojim srbijanskim kolegom Tomislavom Karadžićem vodio preliminarne razgovore o stvaranju regionalne nogometne lige... Zdravko Mamić čeznutljivo se prisjeća SFR Jugoslavije i samupravnog socijalizma, hvaleći se usput kako napamet zna sve navijačke pjesme "Delija" i "Grobara"... Josip Boljkovac, prvi Tuđmanov ministar policije, tvrdi da je (kad su Šušak, Glavaš i Vukojević, prema znanoj legendi, ispalili jedan armbrust na Borovo Selo) Hrvatska napala Jugoslaviju i da je tako izazvan Domovinski rat...

Mirjana Hrga, prosvjedujući protiv aktualnog stanja i očitih trendova na medijskoj sceni, uzima u zaštitu Viktora Ivančića i Marinka Čulića... Vladimir Šeks tvrdi kako su likvidacije Srba u ratnom Osijeku provodili KOS-ovi agenti preobučeni u odore ZNG-a... Stipe Mesić u petak poručuje Sanaderu neka "ne donosi brzoplete odluke", a u subotu kaže "Vlada treba požuriti"... Ivo Sanader ohrabruje splitske škverane obećanjem kako će "Brodosplit" (dakle - brodogradilište!) graditi ni manje ni više nego - Pelješki most!?! Ima toga još, ali i ovo se čini sasvim dovoljnim, i bez bunike, za zamišljanje Hrvatske dogodine u ovo doba. Na Hrginoj nekomercijalnoj postaji Punk TV Ivančić će imati svoj talk show "Nedjeljom u III.a", a Čulić će tu biti urednik sportske redakcije koja će prenositi sve važnije utakmice regionalne D&A (skraćeno od "Delta & Agrokor") nogometne lige. Tu će se prvi put javno vidjeti snimke policijskih kamera, popularne "Đurđovizije", na kojima Zdravko Mamić među "Delijama", na južnoj tribini poljudskog stadiona, za vrijeme derbija kola između Hajduka i Crvene zvezde, zažareno pjeva "Mipar-tizan-idi-namo-jebemopa-rastu-ramo". Dan poslije, u "Hrgištima", večernjoj emisiji same vlasnice i glavne urednice, Vlatko Marković će Mamićev postupak pravdati tvrdnjom da je "riječ bila samo o stihu iz Mokranjčeve operete 'Rukohvat prvi' te da je Crvena zvezda ipak najpravoslavniji srpski klub", a u isto vrijeme će na HTV-u, u "Hlotinici", Mate Laušić opsovati Žarku Puhovskom mater ustašku, na što će ovaj njega poslati u tri "srbočetničke đeneralske". Ivančić će pak biti kažnjen opomenom pred otkaz i oduzimanjem 30 dnevnih dohodaka zato što je prekinuo svoju emisiju s Josipom Boljkovcem taman kad je bila najzanimljivija: u trenutku, naime, kad je gost, maskiran lažnim brkovima, ustao, okrenuo se i spustio hlače, u namjeri da demonstrira na koje se sve načine protutenkovska granata može ispaliti na jugoslavensko selo u Hrvatskoj. Mesić će svoju kandidaturu za glavnog tajnika UN-a popratiti riječima "dosta mi je politike, ja sam umirovljenik!", a Sanader će štrajk u Zagrebačkoj filharmoniji dovršiti osobnim dolaskom na nijemu probu i obećanjem glazbenicima: "Bit će posla za vas! Dogodine, ja vam to jamčim, vi ćete predstavljati Hrvatsku i na Biennalu u Veneciji i filmskom festivalu u Cannesu!"

IGH će, da bi se mogao nastaviti baviti izgradnjom mostova, promijeniti ime u IBH - Institut brodograđevinarstva Hrvatske. Nakon ultimatuma slovenske vlade Haaški će sud i Europska komisija, po načelu pravičnosti, presuditi da se HEP proda za jednu kunu, ali najboljem ponuđaču. Ljubo Jurčić i Branko Grčić u oštrom će priopćenju zaprijetiti izlaskom iz Ekonomskog vijeća ako HDZ-ova vlada odbije i njihov sedamdesetšesti uzastopni prijedlog mjera za ublažavanje recesije. Vladimir Šeks, kao princ karnevala u Osijeku, dobit će nakratko opet ključeve grada, a u Delnicama će, po zamisli samoga gradonačelnika Radimira Čačića, ulogu Fašnika ponijeti veliki kartonski "drugi stup Pelješkoga mosta". Novoizabrani predsjednik RH Milan Bandić u Zagrebu će, na velikom prosvjednom skupu protiv MMF-a, zagrljen s Thompsonom zapjevati "Kaj nam pak moreju".

Kad ga novinari zamole za komentar predsjednikova postupka, predstojnik njegova Ureda Zoran Milanović kazat će kako je to zapravo bio dosad najžešći prosvjed protiv HDZ-ove vlade koja već godinama ne čini ništa. Arena Zagreb, najveće nenatkriveno plivalište u ovom dijelu Europe, zbog izuzetno niskih temperatura pretvorit će se tijekom veljače u klizalište, dok će Spaladium Arenu naslijediti Dikan Radeljak. Dugopolje će ostati bez svojeg jedinog dnevnog lista, ali će zato Split dobiti, po mišljenju mnogih, najkvalitetniji gradski bilten u Hrvatskoj. Javno-privatno poduzeće Splitski holding stavit će Rivu pod hipoteku radi dobivanja kredita za dovršetak obnove hotela Marjan i Central te dogradnju prodajnog centra Joker, cijelu će Hrvatsku nekoliko dana potresati "slučaj Šuica" (pokušaj otmice bivše gradonačelnice Dubrovnika, koju su usred grada iz javnog zahoda htjela izvući dvojica mladića vješto prerušenih u australske novinare), a Martti Ahtisaari napravit će diplomatski gaf na prijemu u iločkim podrumima, zapjevavši "Zdravljicu" te nazdravivši Ivi Sanaderu uz poruku "This is Slovenia too"... Mislite da pretjerujem? Pogledajte oko sebe, razmislite još jednom, pa mi se javite dogodine.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika