19.02.2009. / 19:00

Autor: Ivica Medo

Ususret derbiju: Dinamu nedostaje kreativac, a Hajduku strijelac

Izlizana je fraza kako se u derbiju ne može očekivati praznik za oči navijača, jer su akteri navodno pod velikim pritiskom, a značaj utakmice stvara preveliko breme

Ivica Medo, glavni urednik sportskog magazina '90minuta'Ivica Medo, glavni urednik sportskog magazina '90minuta'Groznica velikog derbija trese Split i čitavu Dalmaciju već danima. Dinamo stiže na Poljud 22. veljače u 20.15 sati. Hajdukov stadion će konačno biti ispunjen do posljednjeg mjesta, svih 30.000 ulaznica je davno razgrabljeno, a sudeći prema interesu navijača pao bi i rekord iz 1982., kada se na Poljudu okupilo 55.000 gledatelja, da stadion ima više sjedaćih mjesta.

Stvoreni su svi uvjeti za veliku utakmicu, od punog stadiona do atmosfere kakva se samo poželjeti može, no pitanje je kakvu ćemo utakmicu gledati u kvalitativnom smislu. Puno toga će ovisiti o glavnom sucu Ivanu Bebeku, kakav će kriterij zauzeti i hoće li derbi ponovno obilježiti nesnosno veliki broj prekršaja. Jasno je da dobre igre ne može biti ako sudac odsvira šezdesetak prekršaja, ako se utakmica toliko "isjecka" da postane totalno negledljiva. To ne znači da treba dopustiti "tuču" na terenu, nego bi se konačno morali kažnjavati sitni kumulativni prekršaji, što je uostalom jedan od glavnih naputaka Uefe u smjeru zaštite igre i igrača.

Izlizana je fraza kako se u derbiju ne može očekivati praznik za oči navijača, jer su akteri navodno pod velikim pritiskom, a značaj utakmice stvara preveliko breme. Treba samo zavirite u dvorište najjačih liga, tamo je pritisak još i veći, ali kad utakmice krene, ljubitelji nogometa najčešće uživaju, a vrlo rijetko spavaju od dosade. Za to su, naravno, prije svega zaslužni igrači, ali i kvalitetan sudac.

Pripreme za možda i najzanimljiviji derbi u posljednjih desetak godina došle su do samog kraja. Treneri obaju momčadi znaju sastave. Ako je i bilo nedoumica, zasigurno ih više nema, pogotovo kod Marijana Vlaka nakon pobjede na Red Bullom u generalnoj probi za gostovanje na Poljudu. Ante Miše je izjavio da dvoji hoće li Vejiću na stoperskoj poziciji priključiti Juricu Buljata ill Pandžu, ali vjerojatno je on tu dilemu već prelomio u sebi.
Najvjerojatnije postave će izgledati ovako:
HAJDUK: Subašić - Rubil, J. Buljat (Pandža), Vejić, Strinić - Gabrić, Andrić, Skoko, M. Buljat - Ibričić, Kalinić
DINAMO: Butina - Lovren, Bišćan, R. Kovač, Hrgović - Sammir, Calello, Vrdoljak, Badelj – Mandžukić - Slepička

Dinamo s dvojicom napadača

Obje momčadi formacijski će se postaviti u sličnom rasporedu. Vlak je odustao od "božićnog drvca" Branka Ivankovića, Dinamo će nakon dugo vremena natjecateljsku utakmicu ući u formaciji koja najviše sliči klasičnom 4-4-2 sustavu s dvije isturene špice. No, to nužno ne znači da će u tom sustavu, barem protiv Hajduka, igrati ofenzivniji.

Veliko je pitanje kako će funkcionirati desna strana na kojoj će igrati Badelj i Lovren, igrači koji po vokaciji više teže igri na sredini terena i čije su motoričke sposobnosti u deficitu u odnosu na klasične bočne igrače. Njih bi trebao pokrivati dvojac zadnjih veznih Vrdoljak i Calello. Argentinac je navodno pokazao klasu na pripremnim utakmicama, no svjedoci smo da su Dinamova pojačanja do sada uvijek na pripremama od strane nekih novinara prikazivani kao pojačanja, a kad bi sezona krenula, pokazalo bi se da to baš nije tako. Sammir i Hrgović će držati lijevu stranu, a Ibanez je ispao iz udarnog sastava. Iako je već duže vrijeme u Zagebu, Brazilac je i dalje nepoznanica, kad je dolazio predstavljen je kao klasični "playmaker", a sada sve češće igra uz aut liniju i na tom mjestu u pravilu oscilira.

Nisam gledao utakmicu s Red Bullom, ali prema svim izvješćima Dinamo je u Salzburgu pokazao dva lica, u prvom poluvremenu izgledao je goropadno i učinkovito, "modri" su postigli čak četiri pogotka, a u drugom su igrali puno slabije i Austrijanci su ublažili poraz na pristojnih 4:3. Sammir je bio najbolji Dinamov igrač, a među boljima je bio i Badelj. Znači li to da će ta dvojica briljirati i na Poljudu? Dosadašnja iskustva govore mi da su obojica teško spajali dvije dobre utakmice zaredom. Stoperski par Kovač – Bišćan trebao bi biti temelj novog Dinama, o njima se sve zna i nema sumnje da nisu zaboravili igrati nogomet. Pitanje je samo koliko je ostalo još dinamita i motiva u njihovim nogama. Bivši hrvatski reprezentativac i veznjak Dinama Krunoslav Jurčić misli kako je glavni problem ostaje nedostatak pravog kreativca u sredini terena. To bi trebao biti Sammir, ali on se nije razvio u Modrićevog nasljednika za što je pripreman, a i pitanje je može li vući konce igre s lijeve strane terena?

Ovisnost o Kaliniću

Puno je nepoznanica i u Mišinoj momčadi. Hajduk protiv Širokog Brijega (1:0) u posljednjoj pripremnoj utakmici nije izgledao kao momčad koja pretendira na titulu prvaka, ali igralo se po velikoj hladnoći i jakoj buri, pa se Mišine izlike donekle mogu uvažiti. Utakmica je još jednom jasno pokazala da Splićani previše ovise o Nikoli Kaliniću. Kad njega nema na terenu, Hajduku treba "tucet mrtvih šansi" da postigne pogodak. Sredina terena na čelu sa Skokom, Andrićem i Gabrićem jest kralježnica momčadi, ali što to vrijedi kad nema nikoga tko može gurnuti loptu u mrežu. Hoće li Kalinić biti sasvim "fit" i koliko će ga dvotjedna stanka izbaciti iz forme, možemo samo naslućivati, ali i da je potpuno zdrav ne bi bio garancija Hajdukovog trijumfa. Kalinić ipak nije Van Basten, svoj doprinos moraju dati i ostali. Posebice Senijad Ibričić koji sposoban zabljesnuti, ali i sasvim podbaciti. S velikim motivom u utakmicu će ući Marijan Buljat koji s Dinamom ima neke nenaplaćene račune.

Međutim, u takvom raspoloženju se može i izgorjeti. Slična je situacija i s Hrgovićem na drugoj strani. U ovakvim utakmica najčešće pobjeđuju oni koji u utakmicu uđu hladnije glave. I Hajduk se uzda u svoju obranu. Od Vejića se očekuje da raščisti sve pred svojim golom, ali i da zaprijeti Butini u prekidima. Miše se nada da će Strinić i Rubil Hajduku na bokovima donijeti ofenzivni "druk", obojica mogu probiti, ali ponekad i prenagliti. Njihovo eventualno bezglavo jurišanje trebao bi iskoristiti Mandžukić. On će najvjerojatnije igrati "indijanca", bit će ga po cijelom terenu i mogao bi biti "modra" prevaga u derbiju, jednako kao što se u Hajduku nadaju da će to biti Kalinić.

Pobjeda donosi titulu

Neki, pak, misle da glavne zvijezde neće odlučiti, primjerice Stjepan Deverić s kojim sam neki dan razmijenio mišljenje o predstojećem derbiju. "Prema mome iskustvu derbije su vrlo rijetko rješavali igrači od kojih se to očekivalo prije utakmice. Češće su to činili igrači iz drugog plana", misli bivša Dinamova i Hajdukova zvijezda te tvrdi kako se na osnovi pripremnih utakmica ne mogu donositi konkretni zaključci: "Prijateljske utakmice nikada nisu mjerilo. Previše se tu momčadi štede, isprobavaju taktičke varijante i pokušavaju zavarati protivnike. Iako nema previše mjesta za taktičke varke, momčadi se jako dobro poznaju, ipak je moguće nešto pripremiti", kaže Deverić koji je odigrao puno velikih derbija i zna što govori, 1982. bio je i strijelac u pobjedi Dinama na Poljudu od 2:1.


Iako obje strane već danima lamentiraju kako derbi neće riješiti pitanje prvaka, ipak treba reći, a toga su i u Maskimiru i na Poljudu više nego svjesni, kako će ona momčad koja ostvari pobjedu napraviti dobar dio posla na putu prema osvajanju prvenstva. Naime, pobjednik će vrlo vjerojatno ostvariti prvu startnu poziciji prije posljednje faze prvenstva, što znači da će dobiti još jednu domaću utakmicu protiv glavnog rivala. A to nije mala prednost kad se zna koliko su rijetke pobjede Dinama u Splitu i Hajduka u Zagrebu.

Osim toga, derbi će dati odgovor čija je koncepcija slaganja momčadi učinkovitija: Dinamo je svoja pojačanja uglavnom dovodio iz inozemstva, dok se Hajduk oslonio na domaće snage. Još jedan Dinamov krah u derbiju mogao bi značiti i kraj kupovine Južnoamerikanaca, dok bi Hajduk u suprotnom ubuduće mogao slijediti "modru" kadrovsku politiku i svoje emisare poslati na "zeleni kontinent" u potrazi za novim obećanjima.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika