27.02.2009. / 16:49

Autor: Renato Baretić

Srednjak u prkno ili ruka ohrabrenja

Ovo što nam se događa ne treba promatrati baš kroz najcrnje naočale. Jer, ipak, upinjući se da zadovoljimo europske standarde činimo naše društvo civiliziranijim i stabilnijim. Pa ako taj proces potraje do 2014., trebat će nam potom barem desetljeće da se, ako to baš budemo htjeli, kvaliteta življenja u Hrvatskoj sroza na razinu iz 2009.

Mnogi su sad fascinirani otkrićem da u Europskoj uniji, u samom njenom konceptu, ne postoji ništa nalik kazni (bilo kakvoj učinkovitoj protumjeri!) za članice koje se ponašaju neodgovorno, sebično ili čak preko ruba pameti. Jednom kad uđeš, možeš raditi sranja kakva god hoćeš, može ti pucati prsluk za korupciju (Rumunjska, Bugarska), možeš slati vojsku da ti uvodi red na ulice (Italija), možeš zbog bilo kakve zvizdarije blokirati zajednički dogovorene procese (Poljska, Slovenija), možeš, brate, izvoditi svaku monadu koja ti padne na pamet, bez straha od ikakvih sankcija. Kriminal, korupcija, šovinizam, rasizam, protekcionizam, budalasanje svake vrste - sve to i dalje ostaje u tvojoj nadležnosti i nitko ti ništa ne može. Činovnici u Bruxellesu mrštit će se, nabirati obrve i ponavljati kako su jako zabrinuti zbog tvojeg ponašanja, ali najgore što ti se može dogoditi jest da ti zamrznu neke novce obećane za reformu školstva ili zdravstva i da ti otkažu već dogovorene posjete visokih dužnosnika iz drugih zemalja-članica. Jaka stvar.

Isto bi bilo, naravno, i s Hrvatskom. Kad jednom uđemo, nitko nas ne bi gnjavio s povratkom izbjeglih Srba ili suradnjom s Haagom. Brodogradilišta? Pravosuđe? Korupcija u svim segmentima i na svim razinama društva? Svinjokolja po blatnim dvorištima? Sir i vrhnje? Janjetina uz cestu? ZERP? Ma sve bismo mogli činiti, tolerirati i proglašavati kako nas je volja i nitko nam ne bi mogao ništa. Jednom kad uđeš u EU, to ti je, brate, na priliku, ko da si u Hrvatskoj postao sudac - možeš donijeti najskandalozniju presudu s najumobolnijim obrazloženjem, mogu ti je poništiti na prvoj višoj instanci, pa tako u deset predmeta, ali ti ćeš i dalje biti sudac koji dobiva i plaću i nove predmete.

Zato ovo što nam se događa ne treba promatrati baš kroz najcrnje naočale. Jer, ipak, upinjući se da zadovoljimo europske standarde (one što su ih godinama prije zadovoljile, recimo, Rumunjska i Bugarska) činimo naše društvo civiliziranijim i stabilnijim. Pa ako taj proces potraje do 2014., trebat će nam potom barem desetljeće da se, ako to baš budemo htjeli, kvaliteta življenja u Hrvatskoj sroza na razinu iz 2009.

Drugim riječima, da se vratimo na paralelu s hrvatskim sudstvom - Slovenija nam jest zabila srednjak u prkno, ali to se može protumačiti i kao da nam je EU zapravo pružila ruku ohrabrenja.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika