27.02.2009. / 17:04

Autor: Vanja Vučković

Recesija diktira modu: Raskoš je out, minimalizam je in

Ekonomska kriza nije zaobišla ni modne piste. Proslavljeni dizajneri upravo su u recesiji pronašli inspiraciju za svoje nove kolekcije. Skromnost je dobila prednost pred raskoši. Čednost je sve zastupljenija. Sjaj se polako gasi, blještavilo je netragom nestalo, a kič ne dolazi u obzir!

U Milanu je situaciju  spašavao samo nogometaš David Beckham, zaštitno lice Armanijeve Emporio linijeU Milanu je situaciju spašavao samo nogometaš David Beckham, zaštitno lice Armanijeve Emporio linijeTalijanski dizajneri, umjesto raskoši i blještavila na koje smo već navikli na milanskom ili njujorškom Fashion Weeku, potaknuti recesijom, izbacili su moderne ''dronjke'' u kolekcijama zima 2009/2010. U Milanu su blještavilo i macho modele zamijenile jednostavne kolekcije koje nose prosječni mladi ljudi. Održano je tek nekoliko afterpartija a manjkalo je i VIP gostiju koji su inače glavni ''začini'' Fashion weekova. U Milanu je situaciju spašavao samo nogometaš David Beckham, zaštitno lice Armanijeve Emporio linije, dok je New York, na sveopće razočaranje, ostao bez glasovite zabave Marca Jacobsa.

- U ovakvim vremenima moramo samo vrijedno raditi i misliti pozitivno - rekao je Stefano Gabbana netom prije revije. Dizajnerski duo bio je vidno inspiriran svojim sicilijskim korijenima kreiravši crno bijelu mušku kolekciju odjela.

-Blještavilu je došao kraj, a dragom kamenju više nije mjesto na crvenom tepihu. Stiglo je doba ''nove čednosti'' - optimistično je komentirao Karl Legerfield nakon čega je zamolio sve da ne kukaju nad novonastalom situcijom u modnom svijetu. Njegove minimalističke kreacije za Chanel inspirirane su bijelim papirom, a kritičari su je prozvali bijelom rapsodijom. - Papir je moj nadraži materijal - pravdao se Legerfield.


I dok se Lagerfield igrao bijelom, Cavallijeva muška kolekcija predstavljena u Milanu, bila je zavijena u crno, a od strane mnogih prozvana i najgorom do sada.

Kolekcija Muccie Prade također je odisala minimalizmom. U šokantno jednostavnoj muškoj kolekciji Prada je predstavila crno sive kombinacije bez kragni, kravata i revera, te krajnje klasičnu i udobnu obuću. Zakovice na kaputima jedini su detalj koji je ''podizao'' odjevne kombinacije.

Donna Karan bila je nešto odvažnija, pa su njene modele krasile nešto glomaznije ogrlice, poneki remen, a čak se i krzna moglo naći u tragovima.

Jednostavnost najbolje opisuju i kolekciju dizajnera Maxa Azrie, osobito popularnog među Hollivudskim svijetom.

Novi apsolutni miljenik modnog svijeta, nedavno proslavljeni Jason Wu, inspiraciju pronašavši u bajkama, nije pretjerano oduševio modne kritičare, koji su nakon Obamine sada već legendarne haljine, od njega ipak očekivali više.
Vrhunac je ipak dosegnuo Christoper Baily čiji su modeli za Burberry kolekciju nosili Oliver Twist kape i izgužvane majice.

Emporio Armani kolekcija za iduću zimu također je prednost dala casual stilu, ali je za razliku od ostalih, sive i bljedunjave tonove ipak razbio zelenom. Boju kao glavno oružje za borbu protiv recesije koristli su i Matthew Williamson i Anna Sui toplim nijansama poput crvene i tirkizne, i time unijeli pravo osvježenje u dosad najneutralniji New York Fashion Week.

Vezane vijesti

Anita Dujić: 'Dečko bi najradije da ne nosim ništa'

Anita Dujić: 'Dečko bi najradije da ne nosim ništa'

Prelijepu Trogiranku, 27-godišnja Anitu Dujić prijatelji, ali i poslovni suradnici opisuju kao dobru, pahu i milu damicu, koja itekako zna što hoće,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika