Objavljeno u Nacionalu br. 694, 2009-03-03

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Eurovizijska seljančija

Naricanja o namještaljkama, manipuliranju glasovima i moćnicima iz sjene gora su nego na balkanskim parlamentarnim izborima. A zašto? Za nagradu će izvođači dobiti popularnost mjerljivu s popularnošću natjecatelja u Big Brotheru i višemjesečno ismijavanje javnosti

PROFESIONALNI STANDARDI
Vijesti RTL-a, RTL, srijeda, 18.30
I tako je Ana Tenžera dobila otkaz s RTL-a nakon što je digla paniku među Brođanima, objavljujući četiri mjeseca staru informaciju o zagađenoj vodi. I dobro, ništa ne kažem - posljedice mora snositi. No genijalno mi je što urednik pod čijom je odgovornošću izvela takvu krivinu i dalje sjedi pred svojim kompom, šaljući mailove isprike i palamudeći o RTL-u kao televiziji s "najvišim standardima izvješćivanja, u čijem programu nema mjesta za propuste". Ma, stvarno? Jel' to ona ista televizija po čijim su komentatorima suci na rukometnom prvenstvu sudili JEDANAESTERCE? Ona ista televizija u kojoj voditelj umire od smijeha dok čita vijest o izborima u Iraku? Ona na kojoj voditeljica objavljuje da je umro Nobelovac Aleksandar Solžnjecki? Ili možda ona na kojoj izvjestitelj iz Bruxellesa pred kamerama umjesto izvještaja gledateljima podastire svoju vještinu brojanja od jedan do deset? I na kojoj svi ti novinari i voditelji I DALJE RADE? Drugim riječima, ne bih se htjela miješati u komentiranje primjerenosti kazne za Tenžeru, ali foru s "nemanjem mjesta za propuste" mogu samo prodavati u Top-shopu, tik uz čudotvornu kremu protiv dupeta i sličnih neželjenih izraslina.
Ocjena: kolektivna jedinica (1)

TRASHERI, PLAGIJATORI
I JADNICI
Dora 2009., HTV1, subota, 20.10
Da su Eurovizija i sve vezano uz nju zadnja seljančija jasno je već i amebama na Marsu, ali HTV-u i zabavnoglazbenim mu priljepcima očito ne. Bog te mazo, zbog silnih kristalnih lustera i uglednih uzvanika čovjek bi pomislio da je na premijeri Verdijeve "Aide" tamo negdje krajem devetnaestog stoljeća, a naricanja o namještaljkama, manipuliranju glasovima i moćnicima iz sjene gora su nego na balkanskim parlamentarnim izborima. Fakat čovjeku dođe smiješno. Mislim, koga zaboga briga koji će nas falšani pjesmuljak sa stihovima u stilu more se pjeni, mi smo zagrljeni, ti me ljubi, šubidubidubi - predstavljati na još smješnijem cirkusu u Moskvi? Izvođači će ionako za nagradu dobiti popularnost na razini koja je brat-bratu mjerljiva s popularnošću natjecatelja u Big Brotheru i višemjesečno ismijavanje javnosti. Važno je producentima i skladateljima? Ne mogu vjerovati jer inače na natjecanje ne bi slali pjesme koje su očito napisali iz zajebancije ili u napadu ludila. Najtužniji od svih ipak su oni malobrojni izvođači (uključivo s voditeljima) koji nisu toliko užasni da izazivaju spontano krvarenje iz ušiju i očiju, a kojima NIJE bilo neugodno nastupiti na festivalu sa svima ostalima. Zar su doista tako siromašni? Toliko su jadni da im je priredba na kojoj već u prvom kadru zatilta playback - mjesto s kojeg NIKAKO ne smiju izostati? Ne bljuje im se zato što moraju dijeliti pozornicu s likovima kao što su kvazirokeri Ruswaj, koji zvuče ko karikatura Crvene jabuke u duetu s Popularnim Joletom ili štićenici utjecajnih producenata i skladatelja koji bez pogovora pjevaju čiste plagijate (Franka - "One Way Ticket"; Gamulin Gianni - "Molitva")? Pobjednika uopće neću komentirati - seljačka i loše otpjevana pjesma je ionako standard, zar ne? No najgore je to što je uz njih nastupilo par prosječnih do solidnih izvođača (Mario iz Bijelih udovica, onaj mali Lešina koji zvuči ko Jacques Houdek i štajaznam), što su se voditelji grčili uzalud i što onih nekoliko negluhih skladatelja nisu bojkotirali Doru. Pa ona i dalje negdje na marginama nosi natruhe legitimnosti, glamura i zabave. A ako takvima (nebudalama) baš toliko fali love pa zbog toga uporno sudjeluju i legitimiraju smeće, trebali su iz čiste sprdnje poslati dedu i babu da otpjevaju En Ten Tini jer to bi otprilike bilo na očekivanoj razini. A i nije da nikad dosad nije prošlo selekciju.
Ocjena: smeće (0)

ZBOGOM, NOSFERATU!
Istraga, NovaTV, četvrtak, 20.00
I tako je "Istraga" otišla u bespuća povijesne zbiljnosti, a NovaTV s ekrana otjerala svoje vjerojatno najupečatljivije lice - Roberta Nosferatu Valdeca. Nikad nisam bila fan "Istrage" - huškačka subjektivnost, neizravno pozivanje građana da "uzmu pravdu u svoje ruke", kombinacija žutila i karikiranja crne kronike, teški naturalizam rekonstrukcija, jeziva patetika i sklonost veličanju vlastite ekipe kao hrabrih "vigilante" boraca za pravdu - nisu mi baš neka fora. Dapače, najčešće su mi bili neki mišung smiješnog, glupog i zastrašujućeg (čast iznimkama, kao što su skrivene kamere Igora Kolovrata). Zadnja epizoda samo je sve to podvukla. No iako mi Valdecov četverogodišnji bal vampira neće nimalo nedostajati, ni sekunde ne sumnjam da gomili gledatelja diljem Hrvatske - hoće. Samo zbog toga - i prilično nevoljko - "Istrazi" nakon četiri godine emitiranja neću dati negativnu ocjenu nego im priznati prepoznatljivost i stvaranje "žanra i brenda" kojim se toliko hvale. Nadajmo se da će se sada posvetiti emisijama čiji će stil krasiti manje naturalizma i huškaštva, a metode manje parapolicijskih užasa.
Ocjena: prolaz (2)

NARODNJAK-REALITY
Farma, NovaTV, nedjelja, 20.00
Šteta što NovaTV, unatoč najavama, nije uspjela nagovoriti Valdeca da nakon umirovljenja "Istrage" sudjeluje u "Farmi". Baš bi mu dobro stajala, pogotovo zato što je u novoj sezoni najavljeno "puno više krvi, znoja i suza". Ovako je druga sezona narodnjak-realityja počela s četrnaest luzera, od kojih gledatelj kojemu mozgom ne gospodare Red Carpet i tračerski časopisi EVENTUALNO prepoznaje tri. Ili, ako je prastar ko ja, četiri, jer se sjeća Seida Memića Vajte. Premda su najavljivali nekakve novosti, zasad nisam primijetila nijednu osim Nikoline Pišek, nekakvih dukata i tipa koji caruje farmom umjesto Dreleta. Drugo je sve isto. Mia je simpa, ali se drži ko da plug vuče za sobom, u studio se i dalje uključuju reporteri iz selendre koji publici apsolutno ništa ne govore (jer "ne smiju") pa se čovjek pita jel to neko kretensko dokazivanje autentičnosti lokacije ili je nekom cigla pala na glavu, kandidati melju gluposti ko da ih plaćaju po odumrloj moždanoj stanici i tako. Nema sumnje, gledanost je zajamčena.
Ocjena: priglupo (-2)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika