Objavljeno u Nacionalu br. 694, 2009-03-03

Autor: Maroje Mihovilović

Umiruća zvijezda 'Big brothera'

Smrt koju prate milijuni

JADE GOODY, koja je u Britaniji slavna kao bivša natjecateljica u nekoliko izdanja 'Big Brothera', u središtu je pažnje medija otkako su joj liječnici obznanili da umire od raka

VJENČANJE KAO FINANCIJSKI SPAS Premda je njihova veza bila pred prekidom, Jack Tweed je pristao oženiti se za Jade Goody, kako bi ona od svog eksponiranja u medijima prije smrti uspjela zaraditi dovoljno da osigura financijsku sigurnost svojoj djeciVJENČANJE KAO FINANCIJSKI SPAS Premda je njihova veza bila pred prekidom, Jack Tweed je pristao oženiti se za Jade Goody, kako bi ona od svog eksponiranja u medijima prije smrti uspjela zaraditi dovoljno da osigura financijsku sigurnost svojoj djeciGotovo da nema dnevnih novina u Britaniji koje posljednjih dana na naslovnicama ne objavljuju fotografije uplakane ćelave mlade žene. Svi prate njezinu sudbinu, od neukih čitatelja londonskih visokonakladnih tabloida do laburističkog premijera Gordona Browna, koji je o njezinu slučaju prije nekoliko dana objavio posebno priopćenje. Riječ je o vrlo neobičnoj, naoko morbidnoj, ali zapravo tragičnoj priči, koja plastično pokazuje kako funkcioniraju današnji britanski mediji.

Ta mlada žena je 27-godišnja Jade Goody, ima dva sina i umire. Izvan Britanije bila je sve donedavno gotovo potpuno nepoznata, ali je u Britaniji poznata od 2002. Riječ je o osobi za kakvu se ondje kaže da je "celebrity", slavna, ali zašto je slavna, to je već malo teže objasniti. Za nju mnogi kažu da je "slavna zato što je slavna", na sličan način kao što su to bogata američka nasljednica Paris Hilton i njoj slične osobe. No između Paris Hilton i Jade Goody postoje brojne razlike, među ostalim i u tome odakle su došle te, naravno, u kakvom se stanju sada nalaze.

Jade Goody jedna je od zvjezdica koje je stvorila televizija, kakvih diljem svijeta ima sve više, a to su osobe koje su postale poznate zato što su se pojavile u nekom televizijskom reality showu. Privukla je pozornost kad je prije šest godina sudjelovala u trećoj sezoni britanskog "Big Brothera". Danas je opće uvjerenje da je ona - čak i prije nedavnih tragičnih događaja, zbog kojih se sada našla u središtu pozornosti - od svih 150 dosadašnjih sudionika britanskog "Big Brothera" najbolje iskoristila to što je u njemu sudjelovala. No svu njezinu spretnost u stjecanju slave sada je zasjenila tragedija koja ju je snašla, a koju ona pokušava iskoristiti za nešto plemenito, pa zato Britanci o njoj sada govore s poštovanjem i simpatijama.


A kad su je upoznali, imali su za nju samo riječi prezira. Bilo je to kad se kao 21-godišnjakinja pojavila u toj trećoj sezoni "Big Brothera" koja se u Britaniji prikazuje na privatnoj televiziji Channel 4. Odmah se našla u prvom planu zbog neznanja i gluposti koje je ondje izgovorila.

Jade Goody rodila se 1981. u siromašnoj londonskoj četvrti. Otac Andrew Goody napustio je njenu majku i nju kad je imala tri godine. Bavio se kriminalom, bio više puta hapšen zbog krijumčarenja droge, a kad je ona ušla u "Big Brother", bio je u zatvoru, kažnjen na četiri godine robije zbog razbojstva. Umro je 2005. zbog predoziranja u dobi od 42 godine. Majka Jackiey bavila se uglavnom manualnim poslovima kako bi ih prehranila, a ostala je bez oka i ruke nakon prometne nesreće. Zbog svega toga Jade Goody neredovito je pohađala školu, izučila se za zubarsku sestru, ali u toj profesiji nije radila.

ANTIJUNAKINJA BIG BROTHERA Jade Goody s indijskom glumicom Shilpom Shetty, koju je u 'Celebrity Big Brotheru' vrijeđala na rasnoj i nacionalnoj osnoviANTIJUNAKINJA BIG BROTHERA Jade Goody s indijskom glumicom Shilpom Shetty, koju je u 'Celebrity Big Brotheru' vrijeđala na rasnoj i nacionalnoj osnoviUbrzo nakon početka te treće sezone "Big Brothera" o njoj se raspisala štampa jer tako neuke osobe dotad nije bilo u toj emisiji.

Gluposti koje je izgovarala naširoko su se prepričavale. Mislila je da je Rio de Janeiro brazilski nogometaš, da je Cambridge londonska četvrt, da je pistachio talijanski slikar, te da je drugi po veličini engleski grad Birmingham na moru. Gotovo nije bilo dana da nije izgovorila neku glupost. A s ostalim stanarima stalno se svađala, ni s kim se nije sprijateljila, jedino se jednom mladiću uvukla u krevet, a drugog dana - nakon što su, tvrdilo se, imali seksualne odnose - on se pravio da je ne pozna. Po kladionicama je izgledalo da će ona među prvima biti glasovima gledatelja izbačena iz "Big Brother" kuće, ali je ostala skoro do kraja, bila je četvrta. Očito je stekla simpatije gledatelja, koji su željeli da ona ostane što dulje.

Od svih sudionika te sezone "Big Brothera" stekla je najviše publiciteta u tabloidima, koji su pratili njezino ponašanje i nakon što je izišla iz "Big Brother" kuće. A ona je znala stalno održavati i poticati interes tabloida. Ubrzo je ušla u romantičnu vezu s Jeffom Brazierom, također sudionikom nekih reality showova, te su njih dvoje dobili dva sina, Bobbyja 2003. i Freddieja 2004. godine. Iako su se zajedno pojavljivali i u televizijskim emisijama, veza nije bila stabilna, tabloidi su stalno pisali o njihovim svađama, te su se 2004. razišli. No tabloidni publicitet zbog tih svađa koristio je i njemu i njoj: on je postao televizijski voditelj, a ona je bila stalno pozivana u kojekakve televizijske reality showove i druge emisije. Na kraju je čak dobila i dvije vlastite televizijske emisije, koje su imale dosta uspjeha. U stjecanju publiciteta bila je više nego uspješna, i to ne samo kad je riječ o tabloidima i televiziji. Objavila je 2006. autobiografiju, koja se odlično prodavala, te je čak imala i izdanje u paperbacku. Potom je lansirala i svoj parfem, koji je bio na trećem mjestu najprodavanijih celebrity parfema u Britaniji, iza onih koji su nosili ime Kylie Minogue i Victorije Beckham.

Objavila je i DVD u kojem je opisivala svoju metodu mršavljenja, što je izazvalo također dosta pozornosti, jer je bilo poznato da drastično mijenja tjelesnu težinu, pa je u nekim razdobljima bila enormno debela, a u drugim prilično mršava. Zahvaljujući svemu tome počela je odlično zarađivati, kupila je kuću izvan Londona i skupe automobile, koji su joj služili i da pokaže kako je uspjela. Silno je željela i preko neke romantične veze ući u svijet slavnih, pa je tražila partnera među nogometašima, ali nogometaš s kojim je ušla u vezu nije bio baš osobito uspješan. On se uselio u njezinu kuću, ali ga je ona nakon šest mjeseci izbacila.

JADE GOODY u invaldiskim kolicama, uz
pratnju Jacka TweedaJADE GOODY u invaldiskim kolicama, uz pratnju Jacka TweedaU nizu ponuda da se pojavljuje u televizijskim emisijama stigla je i ona da se vrati u "Big Brother" kuću, ali u sklopu "Celebrity Big Brothera", kad u emisiji sudjeluju poznate osobe. Ona je na to, naravno, pristala. U petoj seriji "Celebrity Big Brothera" 2007. nije baš bilo osobito poznatih ljudi. Među stanarima bila je i lijepa mlada indijska glumica Shilpa Shetty, koja dotad nije bila osobito velika zvijezda. Tijekom serije neke od stanarki počele su Shilpu Shetty vrijeđati, posebno Jade Goody, manekenka Danielle Lloyd i pjevačica Jo O'Meara. Bile su to vrlo prostačke uvrede, neke rasne, neke seksualne.

One su tvrdile da je Shilpa Shetty prljava, neuka, da stalno ima proljev, da maže lice kremama kako bi imala bijelu put, te je nisu htjele nazivati imenom, nego su za nju upotrebljavale izraze "Indijka" i "Paki". Njihovo je ponašanje izazvalo opće zgražanje publike pa je britanska komisija za kontrolu televizijskih sadržaja dobila 45.000 pritužbi gledatelja na njihovo ponašanje, posebno na ono što je govorila Jade Goody. Na rasizam je reagirala štampa, političari su tražili da se serija prekine, a provedena je i policijska istraga je li u tim izjavama bilo i kriminalnog djelovanja. Neki sponzori emisije su se povukli, a i sama Jade Goody izgubila je neke sponzore pa su tako iz dućana povučeni njena autobiografija i parfem.

Zbog te emisije Jade Goody je postala jednom od najomraženijih osoba u Britaniji. Izbačena je iz "Big Brothera", a tek kad je izišla iz kuće, shvatila je kolike su bile negativne reakcije. Ispričavala se, tvrdila da u njenim izjavama nije bilo rasizma, da su to bile samo "djevojačke svađe", no to joj nije pomoglo. Mnogi su joj okrenuli leđa, među rijetkima koji su je podržavali bio je njezin mladić Jack Tweed, od nje mlađi šest godina, koji je s njom, kao "član" njene obitelji, također sudjelovao u toj sezoni "Big Brothera".
Brzo je shvatila da bi ono što je učinila u kući "Big Brothera" moglo za nju biti kobno pa je počela činiti sve da ispravi pogrešku. Javno se ispričala Shilpi Shetty, otputovala u Indiju da se i ondje javno ispriča te prihvatila ponudu indijskih televizijskih producenata da - za dobar honorar - nastupi u indijskoj verziji "Big Brothera", koji se ondje zove "Bigg Boss".

U indijsku kuću "Big Brothera" stupila je 17. kolovoza prošle godine i susrela se sa Shilpom Shetty, koja je vodila emisiju, a u međuvremenu je, uvelike i zbog onoga što je doživjela od Jade Goody, postala indijskom nacionalnom heroinom. Jade Goody je izjavila da njihov sukob "smatra prošlošću" te da "na ono što se dogodilo nije ni najmanje ponosna". Drugog dana boravka u kući indijskog "Big Brothera" dobila je poziv organizatora da ode u prostoriju gdje sudionici mogu razgovarati telefonom s vanjskim svijetom. Na telefonu je bio njezin britanski liječnik, koji ju je pred kamerama obavijestio o nečemu vrlo neugodnom. Neposredno prije odlaska u Indiju bila je kod liječnika, jer se osjećala vrlo loše te nekoliko puta gubila svijest. Liječnik ju je obavijestio da joj je dijagnosticiran rak vrata maternice.

Odmah je napustila kuću indijskog "Big Brothera" te se iz Mumbaija vratila u London, gdje su ju na aerodromu dočekali brojni reporteri. Uplakana, ništa im nije htjela reći, ali se sljedećih dana predomislila.

O svojoj situaciji govorila je ne samo novinskim reporterima, nego i u raznim televizijskim emisijama. Isprva je govorila da se nada kako će ipak ozdraviti, iako je bolest već uznapredovala. Bila je prilično otvorena, otkrila da je i sama kriva za svoje stanje, jer se nije obazirala na savjete da treba kontrolirati svoje zdravlje. Malo-pomalo, postajalo je sve jasnije da stvar neće dobro završiti. Počela je naglo mršavjeti, a zbog terapije i gubiti kosu. Mediji su sve što se s njom događalo pomno pratili, ali to više nije bila priča o želji da se pobijedi bolest, nego o porazu od bolesti. Odnos javnosti prema njoj naglo se počeo mijenjati, od osobe koju su Britanci masovno mrzili sada je postala osoba s kojom su suosjećali, prvenstveno stoga što je počela javno iskazivati zabrinutost što će biti s njenim sinovima kada nje više ne bude.

Već je i prije surađivala s najpoznatijim britanskim stručnjakom za promociju poznatih ljudi, Maxom Cliffordom, koji je upravo fantastično spretan u stvaranju zvijezda, usmjeravanju stvaranja nečijeg javnog imidža, ali i u zarađivanju na tome u korist svog klijenta. Clifford je odlučio pomoći Jade Goody da iz tragične situacije izvuče najviše što može za svoje sinove. Po njegovu savjetu odlučila je umrijeti što javnije i što bolje naplatiti medijski interes za svoju smrt. Clifford je u njezino ime sklapao ugovore o njenim medijskim nastupima, koji su se redali iako je ona već bila toliko slaba da se povremeno mogla kretati samo u invalidskim kolicima.

No, da za nju zaradi velik novac, smislio je nešto spektakularno, njeno vjenčanje prije smrti. No tu se pojavio problem, u čijem mu je rješavanju pomogla sama britanska vlada.

Kad je doznala za svoju bolest, Jade Goody još je bila u vezi s 21-godišnjim Tweedom, iako je ta veza bila već na kraju. Tabloidi su se prethodnih mjeseci raspisali da je on vara, bilo je raznih informacija o njegovim drugim vezama, a on je na neko vrijeme bio izbačen iz njene kuće, ali se vratio. No njenu kuću morao je ponovno napustiti, ali voljom policije. On je 2006. u tučnjavi pretukao nekog 16-godišnjaka željeznom šipkom te mu zadao teške ozljede. Zbog toga je osuđen na 18 mjeseci zatvora i poslan na izdržavanje kazne.

No drugog muškarca na raspolaganju nije bilo, pa je Clifford zajedno s Jade Goody krenuo u akciju da Tweeda ipak pretvore u njezina muža, a on je na tu kombinaciju pristao. Na opće iznenađenje, Tweed je nakon nekoliko mjeseci izdržavanja kazne u siječnju pušten iz zatvora, da ostatak kazne uz elektroničku nanogvicu služi u kućnom pritvoru. No tijekom dana mogao je izlaziti pa se počeo pojavljivati pred novinarima zajedno s Jade Goody. Objavljeno je da će je i javno zaprositi, što je i učinio kleknuvši pred kamerama pred nju dok je sjedila u invalidskim kolicima.

Clifford, koji je početkom veljače obavijestio javnost da se rak proširio na jetru, te kako liječnici potvrđuju da je neizlječiv, potražio je list koji će biti spreman platiti najviše za ekskluzivnu reportažu s vjenčanja.

Britanski tjednik OK! za to je platio 700.000 funti. Clifford je pronašao i druge sponzore koji su platili druge stvari u vezi s tim događajem. Za vjenčanje je dobila od sponzora besplatno prstenje i elegantnu vjenčanicu. Vjenčanje je održano 22. veljače u hotelu "Down Hill Country House" nedaleko od mjesta Hatfield Heath u engleskoj pokrajini Essex, i to u posebno podignutim šatorima, kako konkurencija iz helikoptera ne bi vidjela tko je sve došao te pokvarila posao magazinu OK!. Bilo je oko 200 uzvanika.

Interes za događaj bio je toliki da je magazin otisnut u 2 milijuna primjeraka, što znači da je učetverostručio nakladu. Pojavio se i nezgodan problem, jer je mladoženja - u skladu sa svojim statusom kućnog pritvorenika - morao u 19 sati otići kući. Intervenirala je sama britanska vlada, donijevši odluku da se napravi iznimka i dopusti Tweedu da cijelu noć između 22. i 23. veljače provede izvan svoje kuće, kako bi se - tvrdi štampa - brak mogao konzumirati.

U povodu toga i sam je britanski premijer Gordon Brown izjavio kako cijela nacija suosjeća s Jade Goody: "To je vrlo tužno i tragično da netko tako mlad ima rak i da liječenje nije bilo uspješno. Njena odlučnost da pomogne svojoj obitelji nešto je čemu treba aplaudirati. Želim joj sve najbolje i cijela nacija prati stanje njezina zdravlja." Dan nakon vjenčanja već je bila toliko slaba da je prebačena u hospicij kako bi imala što bolju njegu. Prema tvrdnjama nekih medija, liječnici joj daju još samo nekoliko tjedana života. Tada će Tweed biti udovac, a za njezinu djecu brinut će se njihov otac Jeff Brazier, kojega u ovim trenucima malo spominju, ali koji će dobiti skrbništvo nad njima te su djeca već s njim.

Vezane vijesti

Ispitivanje Murdocha pred engleskim parlamentom: 'Nikad se nisam osjećao ovako...

Ispitivanje Murdocha pred engleskim parlamentom: 'Nikad se nisam osjećao ovako posramljeno'

Rupert Murdoch je odgovarajući na pitanja zastupnika u Donjem domu engleskog parlamenta izjavio kako se nikada nije osjećao ovako posramljeno u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika