06.03.2009. / 11:09

Autor: Nacionalova redakcija

Savjetujemo: Kako naći srodnu dušu preko interneta

Potraga za partnerom preko mreže nije nikakva sramota, niti je nužno povezana s perverzijama ili opasnošću. Romansa stiže različitim putevima, od kojih telekomunikacije nisu ništa lošiji od drugih

Možda baš na mreži nađete srodnu dušuMožda baš na mreži nađete srodnu dušuUpoznavanje preko interneta nije simptom nastranosti, već praktična i inteligentna primjena tehnologije koja ranije nije bila dostupna. Tvrditi da je stjecanje i održavanje poznanstava putem računala štetno i otuđujuće podsjeća na sličan otpor koji je svojedobno izazvala pojava vlaka, automobila, telefona i televizora.

U Sjedinjenim Državama ima 80 milijuna samaca, od kojih polovina priznaje da je pokušala zbližiti se s nekim posredstvom online servisa za upoznavanje, chatova ili messengera - programa za brzu razmjenu poruka.

U Hrvatskoj portal Smokva ima 380.000, a Iskrica 270.000 registriranih profila. Iako nedvojbeno neki članovi imaju više profila, očito je da se i u nas raširio ovaj način upoznavanja ljudi radi ljubavi, seksa ili običnog prijateljstva.

Među razlozima posezanja za Internetom kao medijem za proširivanje mreže znanaca ističu se manjak slobodnog vremena za društvene izlaske, odsustvo prijatelja preko kojih bi bilo moguće sresti nove ljude, zaziranje od samostalnog odlaska u lokale za samce te dobra stara sramežljivost.

Malo na netu, malo uživo!

Oslanjanje na internet za poboljšavanje društvenog ili seksualnog života ne znači automatski odustanjanje od bilo kojeg drugog načina koji vam je dostupan. Mnogi tragači za ljudima u virtualnom prostoru ujedno i izlaze i drugima pristupaju uživo, na terenu. No, nekima je, iz brojnih razloga, internet jedini prozor u svijet, komunikacijski kanal bez kojeg bi bili izolirani. I bez kojega u prošlosti i jesu ostajali izolirani.

Što možete očekivati od internetskog zbližavanja? Sve su opcije otvorene. S nekim osobama uopće nećete uspostaviti smislenu komunikaciju, s drugima će konverzacija početi i ubrzo zamrijeti, s trećima ćete razviti zabavan virtualan odnos koji neće prerasti u nešto veće, s četvrtima ćete se sprijateljiti, a apsolutno su moguće i seksualne epizode, ljubavne veze pa i brak.

Ne odustajte od traženja odgovarajuće osobe čak i ako ste se više puta razočarali. Uobičajeno je da ćete nakon svakog odbijanja ili krivog spoja biti pametniji i pronicljiviji.

Putokazi za glatku plovidbu cyberprostorom

Ako ste od onih kojima je Internet značajno zastupljena opcija za pronalaženje srodne duše (i tijela), uputno je držati se nekoliko pravila.

1. Nemojte se usredotočiti na mali broj kandidata. Nakon što odbacite one koji su očigledno nepoželjni po osobinama navedenima na profilu, uspostavite komunikaciju sa širom paletom mrežnih znanaca. To će vam pomoći da pravite usporedbe i birate.

2. Članovi servisa za upoznavanje često brišu profile ili se duže vrijeme ne spajaju na mrežu. Stoga je poželjno od zanimljivog člana ishoditi e-mail adresu, jer ona u pravilu ima duži rok trajanja. Pribavite i kontakt te osobe na Yahoou, MSN-u, ICQ-u ili Skypeu. Putem programa za brzu razmjenu poruka upoznavanje teče brže i udobnije.

3. Podaci navedeni u profilima nisu cijela priča. Pazite da se ne zaljubite u profil, umjesto u osobu. Stoga postavljajte puno pitanja, istražujte. Ako je druga strana zainteresirana za vas, neće joj biti teško podijeliti svoju intimu i otkriti svoje pravo lice. Preostaje vam vidjeti hoće li vam se ono dopasti.

4. Tražite li dodatne podatke kao što su pravo ime i prezime, korisnička imena za messengere ili telefonski broj - ključan korak za pravljenje idućeg koraka - trudite se ne biti jako agresivni. Prilagodite se drugoj strani i dajte joj priliku da vam se više otvori prilikom drugog ili trećeg susreta na mreži.

5. Znajte i da su neki članovi društvenih mreža prisutni isključivo zato što im je dosadno, a ne radi upoznavanja uživo, a kamoli započinjanja ljubavne veze. Ciljevi članova mogu biti dijametralno suprotni, no uz malo prakse i intuicije neće vam biti teško proniknuti u poziciju s koje polazi druga strana.

6. Manji dio sugovornika na mreži otpada na zauzete, prevarante, provokatore i napasnike. Obratite pažnju na uobičajene simptome muljaže i navođenja na tanak led. Uočavajte proturječja i nedosljednosti u iskazu ili profilu sugovornika. Primjerice, osobe koje dugo taje svoje telefonske brojeve, mail adrese s pravim imenom ili fotografije vjerojatno vas zavitlavaju. Opet, one koje se prebrzo nameću i inzistiraju na brzom susretu neće biti prikladne za tankoćutne tipove. (O.P.)

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika