09.03.2009. / 07:15

Autor: Vanja Vučković

Business dress code: odjeća ipak puno govori

I dok sve više tvrtki propisuje strogi pravilnik o odijevanju, novi trend u svijetu ''business casual dress code'' omogućuje radnicima da se osjećaju što udobnije i zadovoljnije na radnom mjestu, te tako postaju produktivniji. Ipak, znači li to da vam je dozvoljeno dolaziti na posao u trenirci ili haljinici za plažu? Nipošto. I prešutna pravila su pravila

Na poslu je važno dobro izgledati, ali ne pretjerivati u dotjerivanjuNa poslu je važno dobro izgledati, ali ne pretjerivati u dotjerivanjuKoliko god casula dress code bio, odjeća je bitan faktor u stvaranju prvog dojma. A ako ste u kontaktu s klijentima ili izloženi javnosti i medijima, ne stvarate samo prvi dojam o sebi, već i o tvrtki za koju radite. Znanstvenici tvrde da je prvi dojam neizbrisiv. Koliko god nadređeni ili kolege šutjeli o tome, pogrešna dužina suknje ili prevelika dubina dekoltea, mogli bi uporno raditi protiv vaše karijere. Donosimo vam osnovna pravila, kojih bi se morala držati svaka žena koja drži do sebe i svoje karijere.


Suknja, haljina - vjerovali ili ne, na nekim radnim mjestima je poželjnija nego hlače. Pa onda radije igrajte na sigurno i pritom imajte na umu da njena dužina mora sezati do koljena. Ili duže. Nipošto kraće! Pa ni ako od sinoć niste bili doma, a u njegovom ormaru nema nikakvih suknji...dužih od 30-ak centimetara

Košulja - bijela, bež, plava...nije bitno. Samo dok je zakopčana. I po mogućnosti ne prisilno, kako dugme ne bi odletilo na drugu stranu prostorije! Čisto radi sigurnosti prisutnih.

Majice - s rukavima. Dugim, kratkim, polu. Bitno da su rukavi. Koliko god vam vruće bilo. Jeste li znali da u nekim firmama pravilnik o dress codeu propisuje da žene moraju nositi najlonke bez obzira na godišnje doba? Da.,dobro ste pročitali. Jeli vam sad lakše?

Cipele - poželjne su tamne boje, no najbitnije je da su čiste. Povišene pete su dozvoljene. Da, povišene. Dakle one od 13, 15, centimetara i naviše, ne dolaze u obzir. Pogotovo ako radite posao na kojemu je poželjno da ste pokretni.

Boje - kričavo, ako volite, ostavite za ljeto, večernje izlaske, zoološki vrt ili dječji rođendan. Što se nas tiče možete ih nositi i po doma. Na poslu pokušajte baš ne upadati u oko ljudima koji još nisu ni zakoračili kroz vrata. Ako niste ljubitelji tamnih nijansi podignite tamnu kombinaciju bijelom, bež ili pak nekom decentno pastelnom bojom.

Sada, kada ste iz ormara izbacili tri najfatalnije pogreške- minice, dekoltee, bretelice, obratite pažnju i na sitnice koje mnogo znače :

Nakit - Sjetite se što je Coco Chanel rekla o nakitu - prije izlaska iz kuće pogledajte se u zrcalo i skinite zadnji komad nakita koji ste stavili sa sebe. Dakle, ako ne vjerujete u onu ''manje je više'', onda je na radnom mjestu shvatite kao zakon. Obavezno izbjegavajte upadljiv nakit i kič. U to su uključeni i satovi. Pogotovo oni koji vrište koliko ste ih platili.

Parfem - pripazite koliko ga nanosite. Miris ima veliki utjecaj na prvi dojam...i na sve ostale dojmove. Poštujte svoje nadređene, podređene, suradnike, klijente - dajte im da dišu!

Make up - previše šminke uz dnevni outfit ionako je out. A uz to, u poslovnom okruženje ostavljate dojam da više vremena ulažete u svoj izgled, nego u posao.

Nokti - moraju biti uredni i čisti. Pripazite i da lak za nokte ne upada previše u oči. I naravno, ne smiju biti predugački, kako vam ne bi smetali pri obavljanju posla. (sjetite se samo koliko vas je puta naljutilo kad prodavačica na blagajni nije mogla podići ''sitno'' a vama se žurilo!)

Tatoo, piercing - ni jedno ni drugo nije poželjno biti viđeno na radnom mjestu. Da, da, ni ako je mali slatki dupin. Ne, ni ime vašeg najmlađeg sina.

Osmijeh - zapamtite; najbitniji asesoar. Nipošto ga nemojte zaboraviti doma!

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika