Objavljeno u Nacionalu br. 695, 2009-03-10

Autor: Robert Bajruši

Political report

Tajni pregovori o zamrzavanju plaća

DRŽAVNOM PRORAČUNU nedostaje 10-12 mlrd. kn tako da je premijer odlučio po svaku cijenu doći do 4 mlrd. kn iz drugog mirovinskog stupa

DOGORJELO
DO NOKATA
Ivo Sanader s ministrima Damirom
Polančecom i Ivanom Šukerom koji ga je uspio uvjeriti u krajnju
ozbiljnost situacije u HrvatskojDOGORJELO DO NOKATA Ivo Sanader s ministrima Damirom Polančecom i Ivanom Šukerom koji ga je uspio uvjeriti u krajnju ozbiljnost situacije u Hrvatskoj"Stvarna rupa u proračunu veličine je između 10 i 12 milijardi kuna, i onih dvije do maksimalno dvije i pol milijarde kuna koje će ministarstva uštedjeti prema nalogu premijera Ive Sanadera neće biti dovoljno za preživljavanje do lokalnih izbora. Stoga je premijer odlučan u namjeri da po svaku cijenu dođe do još četiri milijarde kuna iz drugog mirovinskog stupa. Za ostatak svote koja je prijeko potrebna da bi se, barem privremeno, izbjegao drastični rebalans proračuna, Sanader je rezolutan da zamrzne plaće zaposlenih u državnoj upravi. Tajni pregovori sa sindikatima već su započeli i u tijeku je trgovanje sa sindikalnim vođama", kazao je u ponedjeljak Nacionalov sugovornik, osoba bliska vodstvu Hrvatske demokratske zajednice.
Tim je riječima ukratko opisan najnoviji razvoj dramatične situacije u kojoj se državne financije nalaze već tjednima. No Nacionalov izvor upozorava da ima i razloga za suzdržani optimizam, odnosno da se premijer Sanader odlučio na neke poteze protiv kojih je bio još prije samo desetak dana. Na njega je utjecao nastup predsjednika Stjepana Mesića kao novog fokusa oko kojeg se okupljaju vodeći gospodarstvenici, ali i konstantna upozorenja ministra financija Ivana Šukera o ozbiljnosti situacije.

Zbog ta dva razloga može se očekivati zamrzavanje plaća u javnom sektoru već i prije izbora, što jest jedna od ključnih antirecesijskih mjera koje traže gospodarstvenici. Naš izvor ujedno je potvrdio i pisanje lista Business.hr od ponedjeljka, u kojem je objavljen članak pod naslovom "Šuker odlučio proračun zakrpati novcem mirovinaca". U tom se tekstu tvrdi da je ministar financija snažno pritisnuo direktore mirovinskih fondova koji upravljaju ulaganjima iz drugog mirovinskog stupa. Navodi se da im je ponudio izbor: ili će u nekom budućem izdanju obveznica otkupiti državne obveznice u visokom iznosu, ili će Vlada drugi mirovinski stup proglasiti dobrovljnim za 130 tisuća građana koji su u njega ušli u dobi od 40 do 50 godina i na taj će se način pod kontrolu države preliti oko 4 milijarde kuna kojima sada raspolažu mirovinski fondovi.
Kako doznaje Nacional, mjera kojom će se od mirovinskih fondova izmusti milijarde još nije stavljena na papir, ali menadžeri fondova očito neće imati izbora nego dati. Istodobno, ministarstvo financija obavlja sondaže u inozemstvu u potrazi za novim izvorima zaduživanja. "Jasan signal koji dolazi izvana jest, prvo sredite svoje unutarnje probleme, pa onda dođite kod nas tražiti kredite", opisuje Nacionalov izvor rezultate potrage, zasad nimalo ohrabrujuće za ministra Šukera. U najcrnjem scenariju, Hrvatska bi mogla biti prisiljena da prestane vraćati dospjelu glavnicu i ograniči se na otplatu kamata. To bi značilo krah kreditnog rejtinga države te intervenciju Međunarodnog monetarnog fonda - čije je i spominjanje za Vladu i HDZ prije lokalnih izbora zabranjeno.

Konsenzus među političkim vrhom, ekonomistima, financijašima, sindikalcima i gospodarstvenicima jest da je MMF nepoželjan. Od tri ključne mjere, za rebalans proračuna su već neko vrijeme svi glavni akteri. Ostaje još zamrzavanje plaća, mjera za koju se konsenzus upravo formira, i koja bi mogla spasiti proračun za idućih nekoliko mjeseci. Međutim, Nacionalov izvor upozorava da će se do jeseni otvoriti nove rupe u proračunu. Samo zdravstvo će proizvesti manjak od 3 i pol milijarde kuna. To znači da će u rujnu proračunu trebati novi rebalans ili novo zaduživanje na međunarodnom tržištu, što je manje izgledno. Hrvatska već danas ima dovoljnih problema da prikupi milijardu eura do kraja travnja za pokrivanje dospjelog vanjskog duga. Šukeru preostaje još da pokuša na japanskom tržištu obveznica. Ako ne uspije, morat će, i uz zamrzavanje plaća, provesti najradikalnije mjere već prije lokalnih izbora.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika