10.03.2009. / 12:18

Autor: Renato Baretić

Tramvaj zvan težnja u Bandićevoj garaži

Zagrebački tramvaj na liniji 14, s ateističkim apelom 'Bez boga, bez gospodara', povučen je iz prometa isti dan uz ZET-ovo obrazloženje da se iz likovnog rješenja ne može naslutiti tko je pošiljatelj poruke: što su u Koaliciji za sekularizam trebali sročiti, možda 'Bog ne postoji – pozdrav iz Rovinja'?

Tramvaj na liniji 14, onaj s natpisom "Bez boga, bez gospodara", vozio je Zagrebom samo jedan dan. Bio je zamišljen kao hrvatska kap u globalnoj ateističkoj težnji za pravom na glas, ali uvučen je u remizu, gdje mu je natpis odlijepljen tobože zbog proceduralnih razloga: nije se, naime, nigdje moglo vidjeti tko je oglašivač! Odnosno, "iz likovnog se rješenja ne može naslutiti tko je pošiljatelj poruke", kako stoji u priopćenju ZET-ova glasnogovornika. U istom se priopćenju kaže i kako nitko iz ZET-a nije ni sa kime potpisao nikakav ugovor o toj poruci na tramvaju, pa će se zato 11 tisuća kuna vratiti uplatitelju, Koaliciji za sekularizam.

Tko je tu lud, tko zbunjen, a tko bezobraznik koji misli da smo svi mi i ludi i zbunjeni?!

Moguće je, ajde, da su ovi iz Koalicije malo zbunjeni, pa su uplatili lovu bez ugovora, ali zar su u ZET-u baš toliko ludi pa da primljeni novac doista utroše u nešto što nije ovjereno potpisanim ugovorom? Zar su zbilja toliki blesani da oblijepe svoj tramvaj, pa ga povuku iz prometa kako bi ga o svom trošku ostrugali, i onda još vratili novac nekome tko, vele, ništa nije potpisao?!

U priopćenju ZET-a piše još i da je natpis skinut zato što se može protumačiti kao napad na moralna, vjerska ili politička opredjeljenja građana! Ma nemoj, a što bi bilo da je netko platio natpis suprotnog sadržaja, recimo - "S Bogom, s gospodarom"? Bi li tad itko u ZET-u, ili igdje, mario za sve one građane koji bi takvu poruku doživjeli kao napad na svoj svjetonazor i opredjeljenja? Ne bi, naravno, jer ta poruka ne bi bila ni u kakvoj koliziji s religijskim porukama i strogim lekcijama kakve svakodnevno, ne tražeći ih, hrpimice dobivamo iz svih medija i sa svih strana.

Od svega je ipak najdojmljivije ono objašnjenje kako se novci vraćaju zato što se "iz likovnog rješenja ne može naslutiti tko je pošiljatelj poruke". Što su u toj Koaliciji trebali sročiti, možda "Bog ne postoji - pozdrav iz Rovinja", pa da marketinški magovi Zagrebačkog električnog tramvaja ipak uspiju naslutiti tko stoji iza svega toga i onda normalno pustiti tramvaj u svakodnevni promet? Ili "Nema boga s vama kroz život"? Ili "Ateizam - najbolje za mene"?

Ili su možda samo trebali dopuniti svoju poruku: "Bez boga, bez gospodara - idemo dalje!". Em bi genijalci lako naslutili tko je pošiljatelj (što se tu ima naslućivati, pa - zna se!) em bi takav natpis baš lijepo pristajao vozilu javnoga prijevoza.

Vezane vijesti

"Ne plaćam!"

"Ne plaćam!"

Građanska inicijativa 'Ne plaćam!', započela je borbu protiv plaćanja usluga javnog prijevoza u gradu Zagrebu, koji bi, smatraju, trebao biti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika