12.03.2009. / 17:13

Autor: Robert Bajruši

Ususret lokalnim izborima: Vrući politički grupnjak zakletih neprijatelja

Slijedi veliki pakt svih sa svima, u kojem nije važno ni tko je lijevo, tko desno, a najmanje za što se zalaže.Zbog toga su ovi lokalni izbori istinska slika i prilika hrvatske politike

Sve je više naznaka da međustranačke koalicije na predstojećim lokalnim izborima, djeluju kao da su sklapane u lokalima. Nema tu principa ni etike, nakon četiri godine uzajamnih optužbi i uvreda sad su svi spremni sklapati paktove i s najljućim protivnicima, a u isto vrijeme se odreći saveznika na državnoj razini, kojih se i oporba i vlast grčevito drže i u Saboru i u Vladi.

Sve u svemu, za razliku od Britanije, Italije i Španjolske, svibanjski lokalni izbori u Hrvatskoj neće biti sraz ljevice i desnice, odnosno komunalnih programa iza kojih stoje te političke opcije. Zato se već danas mogu odbaciti prognoze prema kojima bi u slučaju lošeg izbornog rezultata HDZ-a u pitanje došla vlada Ive Sanadera. Maleni su izgledi da HDZ doživi fijasko, a još manji da se SDP i HNS predstave kao realna politička alternativa, kao što su to bili Račanovi socijaldemokrati kad su krajem 90-ih, ostvarujući pobjede u brojnim gradovima, de facto najavili trijumf do kojeg je došlo 3. siječnja 2000.

To se neće dogoditi 17. svibnja 2009. iz barem nekoliko razloga. Prije svega, opozicija ništa ne nudi, a nema ni programe iz kojih bi se mogla iščitati drukčija platforma u vođenju županija ili gradova. Stopa nezaposlenosti, odnos prema građanima ili ideje o boljim lokalnim uslugama slični su u HDZ-ovu Splitu, HSP-ovu Osijeku ili SDP-ovu Zagrebu. Ni u jednom od tih gradova tamošnji stanovnici ne mogu odlučiti o tome na što se troši njihov novac ili hoće li se iduće godine graditi vrtić i dječje igralište, crkva ili spomenik Anti Starčeviću. Situacija na nižim razinama uglavnom je preslika stanja koje prevladava u visokoj politici, i zato ne iznenađuje apatija i nezainteresiranost većeg dijela biračkog tijela.

Osim toga, vodeći lijevo-liberalni dvojac poduzima sve kako bi otklonio sumnju u međusobnu suradnju. Tako je u Osijeku najprije SDP odustao od kandidature Biljane Borzan, a potom odbio podržati haenesovca Ivana Vrdoljaka, i priklonio se Josipu Vrbošiću iz HSLS-a. Uslijedila je još kontroverznija odluka haenesovaca, koji su iz inata odlučili koalirati sa strankom Branimira Glavaša. Bez želje za moraliziranjem, ali malo je čudno kad stranka koja sebe naziva građanskom i liberalnom podupire opciju čiji je ideolog i zaštitni znak optužen za ratne zločine.

Nije drukčije ni u Zagrebu. Dok u svakom javnom nastupu Radimir Čačić omalovažava Sanadera, obećava Jasenu Mesiću kako je spreman na poslijeizbornu koaliciju s HDZ-om protiv Milana Bandića. U Splitu aktualni gradonačelnik Ivan Kuret nema prevelikih izgleda i HDZ već nudi suradnju Željku Kerumu, koji je u brojnim javnim nastupima kritizirao tu istu hadezeovsku vlast.

U Istri je Ivan Jakovčić dobio podršku SDP-a, a protiv Plinija Cuccurina, no ovih dana IDS-ov župan prevrtljivo izjavljuje kako na predsjedničkim izborima neće podržati socijaldemokrata Ivu Josipovića, jer je Radimir Čačić bolji kandidat.

Ništa bolje nije ni na desnici. Još nedavno je Anto Đapić prijetio kako će srušiti Sanadera, a sada će biti i HDZ-ov gradonačelnički kandidat. Nakon što je Ivan Čehok u Varaždinu formirao vlastitu listu na koju nije stavio tamošnje hadezeovce, vladajuća stranka je odlučila uzvratiti u Bjelovaru iz kojeg dolazi Đurđa Adlešič i nametnuti protivnika dosadašnjim liberalnim saveznicima.

Haesesovci su, gdje god su mogli, u protekloj godini razvrgnuli koalicije s SDP-om i sad pokušavaju ušićariti, u pravilu, suradnjom s HDZ-om. Sve u svemu, slijedi veliki pakt svih sa svima, u kojem nije važno ni tko je lijevo, tko desno, a najmanje za što se zalaže.

Zbog toga su ovi lokalni izbori istinska slika i prilika hrvatske politike.

Vezane vijesti

Robert Bajruši novi glavni urednik Nacionala

Robert Bajruši novi glavni urednik Nacionala

Dugogodišnji Nacionalov novinar Robert Bajruši imenovan je za glavnog urednika tog tjednika.Bajruši u NCL Media Grupi radi zadnjih 14 godina, tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika