16.03.2009. / 11:26

Autor: Boris Beck

Apel vjernika: Molim ZET da vrati ateističke plakate

Kršćani ne bi trebali trgovati sa ZET-om i urgirati da se makne s tramvaja natpis „Bez Boga, bez gospodara“. On je istinit za veliku većinu hrvatskih građana, a kršćani se ne bi trebali boriti protiv istine. Kršćani bi se trebali boriti protiv trgovca u sebi

Boris Beck, pomoćnik glavne urednice NacionalaBoris Beck, pomoćnik glavne urednice NacionalaOvih dana jednoj je djevojci u jednoj hrvatskoj župi odbijena prijava za sakrament potvrde jer ne sluša u školi vjeronauk nego etiku. I to je u redu - djevojka ionako ne ide u crkvu i važno joj je samo da bude u bjelini zajedno sa svojim vršnjakinjama; biskupi ne bi trebali biti obrtnici koji pomazuju glave po narudžbi i za honorar, nego bi sve to trebalo imati neko duhovno značenje. Ali da je djevojka, međutim, gradonačelnica, i da se pojavi u crkv i samo na Uskrs, vidjeli biste kako je svećenik s oltara srdačno pozdravlja. Da, lakše je biti strog prema srednjoškolki nego prema onom tko odlučuje o komunalnim priključcima; pomazanje je pomazanje, a podmazanje podmazanje.

A tu je i slučaj dobrodušnog fratra koji roditelje podmazuje s tisuću kuna daju li djetetu kršćansko ili barem hrvatsko narodno ime. I to je u redu - od moje četvero djece troje bi se kvalificiralo u tu skupinu bez problema, a možda bismo mogli ubaciti i četvrto (nosi ime Isusove praprapraprabake); bliži se servis i registracija auta i četiri tisuće kuna dobro bi mi došlo. Ali što ako se ateisti sjete davati dvije tisuće kuna roditeljima samo da daju imena znamenitih ateista (od Voltairea i Nietzschea do Pol Pota i Staljina)? Da sam ja Papuanac i da mi jedan misionar ponudi jednu svinju da se molim u njegovoj crkvi, a drugi dvije, logično bih zaključio da ovaj drugi propovijeda bolju vjeru.

I ove sam nedjelje kao i svake bio u crkvi. Nije bila gužva. Tko god ide u crkvu u Hrvatskoj zna da Hrvatska nije ni kršćanska ni katolička zemlja. Što se kvantitete tiče, vjernika nema više od desetak posto - ostali su vjernici samo na popisu stanovništva, a vjera im traje taman toliko koliko popisivaču treba da ispuni formular; što se kvalitete tiče, još je gore - nijedan ugledni kolumnist u novinama nije kršćanin, nema kršćanskih sadržaja na televiziji u prime timeu, o političarima je bolje šutjeti. Neznatna katolička manjina ipak je dobila 383 milijuna kuna lani od države. Jesu li nam zbilja potrebni ti novci? Za što: za još crkava koje više sliče staračkim domovima nego vrtićima?

Ove je nedjelje u crkvi bilo čitanje iz Biblije o tome kako je Isus otjerao trgovce iz Hrama. Kršćani ne bi trebali trgovati s političarima. Ta kakvu im poruku prenose: da im je svejedno što čine, samo ako od njih imaju koristi? Kršćani ne bi trebali trgovati ni sa ZET-om i urgirati da se makne s tramvaja natpis „Bez Boga, bez gospodara". On je istinit za veliku većinu hrvatskih građana, a kršćani se ne bi trebali boriti protiv istine. Kršćani bi se trebali boriti protiv trgovca u sebi.

Molim zato ZET da vrati plakat koji je naručila i pošteno platila Ženska akcija Hrvatske. Neka kruži Zagrebom. Mene ne vrijeđa.

Vezane vijesti

"Ne plaćam!"

"Ne plaćam!"

Građanska inicijativa 'Ne plaćam!', započela je borbu protiv plaćanja usluga javnog prijevoza u gradu Zagrebu, koji bi, smatraju, trebao biti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika