Objavljeno u Nacionalu br. 696, 2009-03-17

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Nova imenovanja u čelnim strukturama MUP-a

Prša će biti šef zagrebačkog ureda za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala

Željko PršaŽeljko PršaMinistar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Vladimir Faber sve su bliže odluci o imenovanju čelništva zagrebačke podružnice Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Prema Nacionalovim izvorima, šef zagrebačkog ureda trebao bi postati Željko Prša, a na mjestu njegova zamjenika trebao bi se naći Pejo Božić.

Nakon što je krajem listopada prošle godine Nacionalni ured i službeno otpočeo s radom, poznato je samo da je čelnik tog tijela Tihomir Kralj, a njegov zamjenik Željko Brincka. Osim središnjeg ureda koji se nalazi u Ravnateljstvu policije u zagrebačkoj Kustošiji, policijski čelnici najavili su i osnivanje područnih centara u većim hrvatskim gradovima: Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Prema najavama, u novoosnovanom policijskom uredu navodno bi trebalo biti zaposleno 200 do 300 policajaca, kojima bi glavna zadaća trebala biti vođenje složenih policijskih istraga i akcija protiv organiziranog kriminala i korupcije. S obzirom na broj stanovnika, ali i na činjenicu da su sve važnije institucije, ali i mnogi potencijalni sumnjivci locirani upravo u Zagrebu, bilo je jasno da će za Tihomira Kralja i čelništvo MUP-a najosjetljiviji zadatak biti upravo imenovanje ljudi koji će voditi zagrebački ured.

Iako je za tu funkciju bilo nekoliko mogućih kandidata, Nacionalovi izvori ističu da je Željko Prša najizgledniji kandidat za šefa zagrebačkog ureda. Riječ je o policajcu s dugogodišnjim iskustvom, koji je nekoliko godina bio načelnik Kriminalističke policije u PU zagrebačkoj. U siječnju 2006. s te je funkcije smijenjen zbog incidenta pri upadu policajaca u prostorije Hvidre kako bi od Domagoja Margetića uzeli snimku svjedočenja predsjednika Mesića kao zaštićenog svjedoka pri Haaškom tribunalu. Na ulazu u Hvidru policajcima su put zapriječila dva člana Hvidre, a potom je došlo do primjene sile zbog čega je Prša hitno smijenjen. Potom je "po kazni" premješten na manje atraktivnu funkciju načelnika policijske postaje u Zaprešiću, gdje je protekle dvije godine samozatajno obavljao svoj posao. Svojim nadređenima ponovno se učinio zanimljivim u prosincu prošle godine, kad su upravo njegovi policajci uhitili Damira Šlogara, ubojicu Ivane Hodak. Dodatni razlog za njegovo imenovanje na mjesto šefa zagrebačkog ureda novoosnovanog policijskog tijela navodno leži i u činjenici da ravnatelj policije Vladimir Faber izuzetno cijeni Željka Pršu, što mu je u konačnici donijelo i najveće šanse za novo imenovanje.

Na mjesto Pršina zamjenika trebao bi biti imenovan Pejo Božić. On se trenutačno nalazi na mjestu načelnika odjela organiziranog kriminaliteta u PU zagrebačkoj, a izvori bliski policiji ističu da je riječ o jednom od najboljih zagrebačkih kriminalista, koji zbog samozatajnosti dosad nije bio poznat javnosti. Budući da bi Božićevim odlaskom u novoosnovani Policijski nacionalni ured bilo upražnjeno njegovo mjesto u PU zagrebačkoj, ondje bi ga trebao zamijeniti njegov dosadašnji zamjenik Goran Krznarić, koji također slovi kao vrlo kvalitetan kriminalist.

Nakon što se oformi zagrebački ured, uskoro bi trebalo uslijediti i imenovanje šefova ureda u Rijeci, Splitu i Osijeku, a predviđa se da bi do ljeta svi područni centri trebali u potpunosti profunkcionirati.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika