18.03.2009. / 18:26

Autor: Andrea Belin

Najnovija istraživanja pokazala: piercing ipak opasan za zdravlje

Rezultati istraživanja na sveučilištu u TeI Avivu su pokazali da piercing na usnama i jeziku može izazvati teške stomatološke komplikacije, a postoje neki slučajevi u kojima su pacijentice izgubile dijelove uha

Možda izgleda dekorativno, no piercing nikako nije bezopasanMožda izgleda dekorativno, no piercing nikako nije bezopasanNajnoviji rezultati istraživanja u američkoj državi Oregon pokazali su da je piercing opasan za zdravlje, a naročito od njega stradavaju uši. Infekcija koja se pojavljuje za vrijeme piercinga izaziva omekšanje hrskavice. Možete li vjerovati da je sanitarna inspekcija na instrumentima za bušenje pronašla bakteriju koja inače živi u kanalizacijskim cijevima.

Liječenje infekcije ušne hrskavice je teško i sporo zato što u njoj, za razliku od resice, nema krvotoka pa postoje neki slučajevi u kojima su pacijentice izgubile dijelove uha. Rezultati istraživanja na sveučilištu u TeI Avivu su pokazali da piercing na usnama i jeziku može izazvati teške stomatološke komplikacije. Naime, svaka četvrta osoba koja ima piercing na tim dijelovima lica, ima problema sa zubima. Unatoč komplikacijama koje izaziva, ukrašavanje tijela na ovaj način sve je popularnije.

Bušenje dijelova tijela radi ukrašavanja prisutno je nekoliko tisuća godina širom svijeta. U Europi je postalo učestalije nakon Drugog svjetskog rata. Mnogi na ovaj način otkrivaju svoj identitet i žele u društvu istaknuti svoju individualnost. Ipak, ako ste se odlučuli ovako ukrasiti svoje tijelo, nemojte to učiniti dok ne ispitate bojite li se igle, jeste li ste skloni nesvjesticama, ili ste ste alergični na metal, određene lijekove...Doduše u svakom salonu za piercing trebala bi raditi osoba za pružanje medicinske pomoći.

U većini salona, prije samog čina piercanja morate potpisati izjavu da svoje tijelo bušite na vlastiti odgovornost, jer oni ne žele odgovarati za posljedice. Za vrijeme bušenja morate biti opušteni, a nakon zahvata, taj dio tijela morate posebno njegovati, za što postoje posebna medicinska pomagala. Kao što su i pokazala istraživanja, vjerojatnost od pojavljivanja različitih oblika infekcija je jako velika. No, one se mogu spriječiti dobrom njegom i strogom higijenom.

Lokalne upale se liječe dezinficiranjem, previjanjem zavoja i antibioticima. U takvim situacijama, nakit je najbolje odmah ukloniti. Infekcija se može i proširiti i dovesti do niz drugih zdravstvenih problema. Prije nego se odlučite u kojem ćete salonu bušiti svoje tijelo, preispitajte da li su instrumenti kojima se to radi dezinficirani. Za mnoge je piercing modni dodatak, a nisu svjesni komplikacija koje kod nekih može izazvati. Ako to još niste učinili, najprije ispitajte koji rizici postoje i na koji ih način možete izbjeći. Mnogi to naprave bez razmišljanja, ali kasnije itekako požale.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika