19.03.2009. / 08:00

Autor: Vanja Vučković

Par savjeta i za njega: muški business dress code

Imate diplomu najboljeg sveučilišta , CV koji ostavlja bez daha, vrijedan ste radnik, ali šef ne može sakriti kiselu facu kada ga ujutro pozdravite i nikada nije oduševljen vašim radom. Što ne valja? Ne očajavajte, možda mu se samo ne sviđa vaša kravata!

Casual ne znači neurednoCasual ne znači neurednoVećina muškaraca ne pridaje veliku pozornost odijevanju. Čast iznimkama. Ostali, vrijeme je da probudite svijest o business dress codeu i njegovoj važnosti za vaš poslovni napredak, ali i ugled tvrtke za koju radite. Evo nekoliko trikova kako da ne zabrljate pri odabiru poslovnog outfita.

Pravila su da se...ne krše!

Za početak, zaboravite da postoje kratke hlače, majice kratkih rukava i japanke (bez obzira na godišnje doba). Zatim se pozdravite sa sportskim lookom - trenirkama, tenisicama, šilt kapama. Preporučamo i da izbjegavajte traperice. Pri kupovini košulja, odijela i kravata pripazite da ne obučete baš najkričaviju boju ili najotkačeniji uzorak. Kreativnost na radnom mjestu je cijenjena, no nemojte ju izražavati odjećom.
P.S. dečki, naučite vezati kravate!

Tko pita ne skita

Ne bojte se pitati da dobijete dress code tvrtke na uvid, pa i ako ga nemaju u pismenom obliku, sigurno će vam reći nekoliko savjeta kako je poželjno izgledati. Smatrat će vas odgovornim i ozbiljnim, a pokazat ćete i da poštujete ugled tvrtke.

Lijenčine, prepisivanje je napokon dozvoljeno

Obratite pozornost na odjevne kombinacije vašeg šefa. Nosi li često bež, vjerojatno preferira tu boju ili smatra da je ona primjerena za posao. Što više morate znati? Iako bi mnoge žene kopiranje stila odijevanja shvatile kao uvredu, muškarcima ovaj trik može dosta pomoći. Šef će biti oduševljeni vašim odijevanjem - vaša odjeća će mu se svidjeti, a i nesvjesno će vas simpatizirati zbog sličnog ukusa. Oprez: nemojte pretjerati. Kloniranje još nije dozvoljeno.

Uredno i čisto

Zlatno pravilo koje će sačuvati vaš ugled. Radije se nemojte pojaviti na poslu, nego se pojaviti u prljavom cipelama ili zgužvanoj košulji. I najneuvjerljiviji izgovor bit će bolji od toga. Pa čak i ako je sastanak neodgodivo važan. Vjerujte nam.

Oprezno s casual stilom

Casual business dress code sve je popularniji. Kako su muškarci skloni doslovnom shvaćanju, odlučili smo uvesti ovo pravilo. Casual ne znači neobrijan i nipošto ne znači nenamirisan. Caual petak definitivno ne podrazumijeva dopuštenost oblačenja trenirki, šilterica, a u nekim tvrtkama čak ni traperica. Negdje to naprosto znači da si možete priuštiti dan bez kravate.

Sitnice puno znače

I najmanji propusti i znakovi nepažnje mogu dovesti do fatalnih posljedica. Zato pripazite da ne zaboravite zakopčati zatvarač na hlačama, da na kragni od košulje ne ostanu mrlje od ruža, a ni šljokice oko vaših usta nisu poželjne, bez obzira gdje ste ih "pokupili".(Da to se uistinu dogodilo. Je li potrebno pojašnjavati da klijenti nisu uzeli za ozbiljno ništa što je proizašlo iz njegovih usta na tome sastanku?)

Ne zaboravite: Iza svakog uspješnog muškarca....
...stoji žena. Nije bitno je li to vaša supruga, prijateljica, mama, baka, punica, povedite ju u shooping, pitajte ju za savjet. Shvatite to kao još jedan korak prema uspješnoj karijeri. Ako ste preživjeli put do diplome, preživjet ćete i ovo. Upozorenje: nismo rekli da je dozvoljeno da vam svaki dan peglamo košulje!

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika