19.03.2009. / 12:00

Autor: Katarina Curavić

Kad on i ona boluju: tko je veći pacijent?

Sezona je viroza, a kada se na sve njezine simptome još pribroji i proljetni umor, jasno je da se oboje osjećate kao da vas je preagzio kamion. No, tko ipak lakše podnosi bol: muškarci ili žene

Žene ipak lakše podnose bolŽene ipak lakše podnose bolKako kod muškaraca i žena postoji razlika u doživljavanju stvari, tako se oni razlikuju i po reagiranju na zdravstvene tegobe. Opće je poznata stvar da žene imaju veći prag tolerancije boli od muškaraca. Velikim djelom zato jer prirodno prolaze kroz porod. No, da li postoji genetička razlika ili je to samo stvar različitog doživljaja u ovoj tvrdnji?

Žene žive duže od muškaraca zbog zdravijeg načina života, manje konzumacije alkohola i cigareta, te hormona koji ih štite od srčanih bolesti sve do menopauze. Muško i žensko tijelo različito reagiraju na iste bolesti.

U Velikoj Britaniji provedeno je istraživanje između šest tisuća ljudi koji boluju od reumatskog artritisa. Rezultati pokazuju da kod ove kronične bolesti žene trpe puno veće bolove za razliku od muškaraca, u istom stadiju razvoja bolesti. Krivac za to je najvjerojatnije ženski hormon estrogen iako i građa tijela može imati veliki utjecaj na takav rezultat.

Muškarci imaju veću mišićnu masu te jaču mišićnu građu od žena, a im to osigurava više energije za rad organizma. Raspodjela tjelesne mase kod žena obično je raspoređena više na donji dio tjela što stvara veći pritisak na kukove i koljena, kritična mjesta kod reumatskog artritisa. Kod bolesti kao što su vodene kozice i mumps žene imaju prednost.

U starijoj dobi ove dvije bolesti mogu jako ugroziti muškarce zbog visoke temperature tijela koja može izazvati sterilnost. Muškarci se teže nose s ovim bolestima za razliku od žena kod kojih ove bolesti u pravilu ne ostavljaju posljedice. Astma je još jedan primjer u kojem žene imaju veće komplikacije te dva puta veću smrtnost koja je čini se povezana opet sa hormonima. U razdoblju prije puberteta dječaci imaju veće simptome i probleme izazvane astmom.

Tijekom puberteta progesteron i estrogen utječu na osjetljivost dišnih puteva, za razliku od testosterona koji ima obrnuto djelovanje. Iz tog razloga žene nakon puberteta postaju osjetljivije za razliku od muškaraca, čije se stanje poboljšava. Za vrijeme boli, tijelo se štiti izlučivanjem vlastitih ublaživača boli. Ženski hormon estrogen smanjuje vlastitu obranu tijela od boli, čija percepcija može biti povezana i sa emocijama. Iz tog je razloga moguće da žene interpretiraju bol i nose se s njom na manje stresan način.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika