20.03.2009. / 08:51

Autor: Katarina Zorić

Lucićev nasljednik: Mjesto šefa HV-a najviše žele Slavko Barić i Mirko Šundov

Među izglednim kandidatima za novog načelnika Glavnog stožera barem je pet visokih časnika, iako prvi put u povijesti Oružanih snaga malo njih i želi sjesti na tu poziciju

Lucić će još Hrvatsku vojsku uvesti u NATOLucić će još Hrvatsku vojsku uvesti u NATONakon sedam godina i uz suglasnost premijera i predsjednika države, general Josip Lucić napušta mjesto načelnika Glavnog stožera. Lucić će još Hrvatsku vojsku uvesti u NATO, a otići će do kraja Mesićeva predsjedničkog mandata.

Među izglednim kandidatima za novog načelnika Glavnog stožera barem je pet visokih časnika, iako prvi put u povijesti Oružanih snaga malo njih i želi sjesti na tu poziciju, piše Jutarnji list.

Kako tvrde upućeni, najveće afinitete prema mjestu načelnika Glavnoga stožera pokazuju Slavko Barić, dosadašnji zamjenik Josipa Lucića i Mirko Šundov, ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta.

Prema tvrdnjama poznavatelja prilika u stožeru, upravo Barić obavlja sve operativne poslove vezane uz NATO i uživa ugled u vojsci, piše Jutarnji. Još prošle godine Barić je trebao biti imenovan načelnikom Glavnog stožera. Lucić je tada već primio oproštajne darove od podređenih, ali se predsjednik Mesić u posljednji trenutak predomislio i Luciću produžio mandat.

No, u pozadini stoje još trojica: general Marijan Mareković, glavni inspektor HV-a, general Darko Grdić, ravnatelj VSOA-e, i general Drago Lovrić, šef Misije RH pri NATO-u.

Neki smatraju da je čudno što među kandidatima nije i zapovjednik Kopnene vojske, general Mladen Kruljac. Međutim, on je navodno procijenio da mu je u 42. godini prerano sjesti na čelo vojske.

Grdić, pak, smatra da je mjesto šefa Vojne sigurnosne službe mnogo utjecajnije od šefa Glavnog stožera i ne pokazuje oduševljenje niti želju za mogućom promjenom posla.

Grdić je četiri godine bio vojni izaslanik pri NATO-u, zna kako funkcionira Savez, ima uspostavljene veze i jedan je od najobrazovanijih časnika. Osim toga, kod predsjednika dobro kotira zahvaljujući i rodbinskoj povezanosti sa savjetnikom Sašom Perkovićem.

General Lovrić također nema ambicija za novu poziciju te želi završiti četverogodišnji mandat u Bruxllesu.

General Marijan Mareković navodno svoju kandidaturu pokušava istaknuti preko prijatelja, predstojnika Ureda predsjednika Amira Muharemija. Prema pisanju lista, jakim političkim vezama u HDZ-u služi se i general Mirko Šundov.

Vezane vijesti

Vojnici uz plaću dobivali i naknadu HZMO-a?

Vojnici uz plaću dobivali i naknadu HZMO-a?

Na sjednici saborskog Odbora za obranu, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra otkrila je kako se u Hrvatskoj vojsci nalazi 31 djelatna vojna osoba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika