22.03.2009. / 10:00

Autor: Boris Beck

Hrvatikanska urota

Opet mlatili papu prezervativima po glavi

Koliko sam ja zapamtio s vjeronauka, vjerska je dogma Šesta zapovijed: "Ne učini preljuba!" Budući da se AIDS u Africi širi ponajviše tzv. preljubom, naivni promatrač poput mene mogao bi pomisliti da bi baš pridržavanje dogmi spriječilo zarazu

Čim sam čuo da Benedikt XVI. ide u Afriku, znao sam da će ga opet maltretirati s prezervativima. Evo jedne tipične vijesti s weba: "Rebecca Hodes, koja radi za organizaciju Treatment Action Campaign u Južnoafričkoj Republici, kaže da bi se Benedikt XVI, da je ozbiljan po pitanju prevencije širenja AIDS-a, fokusirao na promoviranje dostupnosti prezervativa i informacija o tome kako ih pravilno koristiti. 'Umjesto toga, njegovo protivljenje prezervativima govori da je religijska dogma važnija od života Afrikanaca', rekla je Rebecca Hodes."

Koliko sam ja zapamtio s vjeronauka, vjerska je dogma Šesta zapovijed: "Ne učini preljuba!" Budući da se AIDS u Africi širi ponajviše tzv. preljubom, naivni promatrač poput mene mogao bi pomisliti da bi baš pridržavanje dogmi spriječilo zarazu. Naivni promatrač također ne može shvatiti zašto bi netko tko se oglušio o Božju zapovijed u tako važnoj stvari odlučio upravo u trenutku njenoga kršenja dokazati da je dobar katolik i reći samome sebi: "Neću staviti prezervativ jer papa to ne želi". Dapače, mislim da mu papa u tom trenutku nije na pameti, a nije bio ni do tada.

Ideja da Crkva promiče jednu praksu koju ne odobrava kako bi olakšala svojim vjernicima da provode drugu praksu koju još manje odobrava - jednostavno je shizofrena i ne vidim kako bi bila efikasna. Ideja da papa hoda okolo i osobno tumači ljudima kako se stavljaju prezervativi samo mi je malo manje groteskna od ideje da svećenik, recimo, dijeli pod misom gumene metke i nagovara svoje vjernike da njima pucaju kad požele nekoga ubiti.

Imam još zlobnih primjedbi. U Starom zavjetu detaljno je opisan postupak borbe protiv gube, a uključuje prepoznavanje bolesti, izoliranje oboljelih te dezinfekciju onoga što se dezinficirati može, a spaljivanje ostaloga. Samo zahvaljujući tome ljudi iz Srednjeg vijeka uspjeli su suzbiti u Europi tu jezivu bolest (ili mislite da su imali HZZO?). Kada se pojavila kuga, primijenjena je ista metoda, također uspješno. Isto Crkva i danas preporuča za AIDS - nijedan znanstvenik neće poreći da je spolno suzdržavanje zaraženih osoba jedini pouzdan način da se zaraza HIV-om izbjegne.

Meni je to manje licemjerno od letaka protiv AIDS-a u kojima se nikada eksplicitno ne kaže da je riječ o smrtonosnoj bolesti (evo tipičnog hrvatskog letka) ili ohrabrenja na analni seks bez upozorenja da je ta praksa toliko opasna da njezini poklonici u Britaniji uopće ne mogu biti dobrovoljni davatelji krvi (evo tipičnog hrvatskog članka). Nije nam svatko s prezervativom prijatelj niti nam je neprijatelj svatko bez njega.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika