23.03.2009. / 17:24

Autor: Andrea Belin

Važno je znati: Istine i zablude o kontracepcijskim tabletama

Hormonske kontracepcijske tablete najsigurniji su i najčešće korišten oblik zaštite od neželjene trudnoće u zemljama razvijenog svijeta, tvrde znanstvenici. Osim toga, ne samo da ne izazivaju bolesti nego na neke djeluju preventivno

Većina žena ipak se odlučuje za kontracepcijske tableteVećina žena ipak se odlučuje za kontracepcijske tableteKoliko često poslije seksualnih odnosa strahujete da vam se slučajno nije "zalomilo" i da postoji mogućnost trudnoće koju ipak još ne priželjkujete. Zašto iz mjeseca u mjesec toliko strepite kada u današnje vrijeme postoje tolika kontracepcijska sredstva. Zašto ih ne upotrebljavate? Čuli ste da su kondomi nepouzdani? Pričalo se da su neke tablete uzrokovale i nekoliko smrtnih slučajeva?

Možda je to točno, međutim kako ne bi živjeli u zabludi nudimo vam nekoliko korisnih informacija o kontracepcijskim tabletama kako pred dane menstruacije ne bi gubili razum jer vam već nekoliko dana kasni, a postoji mogućnost da je glavni uzrok tome seks bez zaštite. Kontracepcija obuhvaća sve metode koje sprečavaju nastanak neželjene trudnoće, a postoje od kada i ljudski rod. U nekim dijelovima svijeta primjenjuju se normalno, dok u nekim još uvijek postoje predrasude.

Neki ju ne žele koristiti zbog vjerskih razloga, dok ju oni drugi izbjagavju zbog straha i neznanja. Hormonske kontracepcijske tablete najsigurniji su i najčešće korišten oblik kontracepcije u zemljama razvijenog svijeta. Naime, pilule su oko 30 posto pouzdanije od kondoma i za one koje tvrde da se od njih možete drastično udebljati važno je napomenuti da nisu uzrok povećanja tjelesne težine. Mnogi tvrde da se pilule ne mogu koristiti dugoročno što nikako nije točno. Prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije vrijeme trajanja upotrebe kontracepcijskih pilula nije ograničeno. Hormoni pilule odgovaraju prirodnim hormonima koji se stvaraju u jajnicima.

Njihov odnos je čak povoljniji nego u prirodnom ciklusu. Pilule u određenoj mjeri štite od raka maternice i jajnika ili od nastanka cisti. Također ne povećavaju rizik od raka dojke. Ako ih ne koristite, recimo ,tjedan dana, možete se u njih pouzdati i nema potrebe za drugim kontracepcijskim mjerama. Ako planirate ostati u drugom stanju, s upotrebom ne trebate prestati nekoliko mjeseci prije trudnoće. Žena može ostati u drugom stanju odmah nakon što prestane uzimati pilule.

Mnogi tvrde da djeluju štetno na jetru što se također pokazalo netočnim, tako da ne morate stalno obavljati preglede, redoviti pregledi preporučaju se onim ženama koje su nedavno imale nekakva oboljenja jetre ili one koje su u trudnoći imale žuticu. Idealno bi bilo pregledati se svaka tri mjeseca. Nije točna ni informacija da djevojke korištenjem kontracepcijskih pilula imaju veću mogućnost dobivanja akni i prištića. Upravo se određene pilule propisuju za liječenje čak i najtežih oblika akni, a pomažu i kod lakših oblika masne kože i kose.

Ako smo vas uvjerili da ih počnete koristiti odmah obavite ginekološki pregled. Liječnik će vam odrediti možete li uzimati pilule i koju vrstu jer se pilule dobivaju samo uz liječnički recept. Uzimaju se svaki dan u razdoblju od dvadeset i jednog dana nakon čega slijedi prekid od sedam dana, tijekom kojeg dolazi do krvarenja te se nakon toga započinje s novim ciklusom.

Vezane vijesti

Obama promijenio stav u sporu oko kontracepcije

Obama promijenio stav u sporu oko kontracepcije

Predsjednik SAD-a Barack Obama je u petak, iznenadno promijenivši svoju politiku, objavio da se od vjerskih organizacija kao poslodavaca neće tražiti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika