24.03.2009. / 10:51

Autor: Nela Simić

Loš brak pogubnije utječe na žene nego na muškarce

U nekvalitetnim brakovima muškarci i žene pate od depresije, ali samo žene boluju od visokog krvnog tlaka, kolesterola i ostalih faktora koji uzrokuju srčani udar

U lošem braku više pate žene, pokazalo je istraživanjeU lošem braku više pate žene, pokazalo je istraživanjeStudija koja je uključivala 300 parova pokazala je da su mogućnosti da nezadovoljne žene koje se žale na česte konflikte u braku, imaju problema sa srcem. Ali isto nije vrijedilo i za muškarce. Psiholog Tim Smith kaže da je opće poznato kako bračne razmirice povećavaju vjerojatnost kardiovaskularnih bolesti kod oba spola. Čini se da takve veze pogubnije djeluju na žene? Postavlja se pitanje: zašto? Studija je uključivala 276 parova u dobi između 30 i 70 godina, koji su u braku oko 20 godina.

„To nisu ljudi koji su bili pred razvodom“ kaže Smith, jedan od autora studije i profesor psihologije na sveučilištu Utah. Parovima su mjereni kolesterol, krvni tlak i šećeri u krvi, svi znani kao glavni uzročnici srčanih bolesti. Svi su ispunili upitnike koji su ocjenjivali pozitivne strane u brakovima, kao što su međusobna potpora i ljubav. Upitnik je ocjenjivao i negativne strane kao što su svađe, neprijateljski osjećaji i predbacivanja oko novca i djece. Istraživači su također tražili i znakove depresije.

U prosjeku, svi su se parovi izjasnili kao zadovoljni svojim brakom, iako Smith kaže da je bilo mnogo onih čiji su rezultati bili jednaki onima kod brakova koji posjećuju psihologa za bračno savjetovanje. Žene i muškarci koji su imali više konflikata u braku patili su od depresije, ali je depresija kod žena bila izraženija. Smith kaže da kod muškaraca depresija i bračne razmirice nisu povezane s bolestima srca.

Do nedavno većina studija o psihološkim i socijalnim faktorima rizika za bolesti srca provedena je na sredovječnim muškarcima, kaže Nancy Henry, psihologinja i autorica studije. „ Sve više studija upućuje na to da se rizični faktori kod muškaraca i žena razlikuju“. „Treba biti oprezan sa stereotipima“ kaže Smith, ali kaže da žene više cijene kvalitetu veze od muškaraca i da više obraćanju pažnju na pojedinosti. Zbog toga su više zabrinute kad u braku krene po zlu od muškaraca. „Pretpostavka je da to uzrokuje kronični stres“.

Smith ne sugerira da žene optuže svoje supruge za bolesti srca, ova studija je temelj većem istraživanju o povezanosti između razvoda i koronarnih bolesti. Ali upozorava Smith, „treba pažljivo birati partnera i budno paziti da stvari ne izmaknu kontroli“.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika